Att aktivt välja och vårda relationer

22 maj, 2018

De flesta av oss har flera olika typer av relationer och partnerskap i våra liv som vi skall förhålla oss till. Vilka relationer är viktigast, och vilka relationer saknas? Hur ofta stannar vi upp och njuter av upplevelsen av samhörighet och gemenskap och hur mycket tid och energi lägger vi på att vårda ”tillsammans”?

Varför är relationer viktigt för mig?

Ända sedan jag var liten har jag velat ha sällskap, jag har aldrig tyckt om att leka själv. Än idag älskar jag att omge mig med kloka, trygga, spännande och kärleksfulla personer och jag har ett stort behov av att få dela känslor, tankar och upplevelser. Jag tycker att det mesta i livet är roligt och jag finner glädje även i små saker. Det ger mig mycket inspiration och energi men när jag inte har möjlighet att få dela det jag upplever med någon blir det som ett uppdämt behov inombords och jag blir överfylld av intryck och känslor. För mig är ”att dela” just det som får mig att känna samhörighet och gemenskap. Det berikar mitt liv och bidrar med nya perspektiv.

Vilka relationer uppskattar jag mest?

De relationer som gör mitt liv rikt och som ger mig energi, kärlek, värme, trygghet och uppskattning är de nära relationer som jag har med min familj och mina närmaste vänner. Jag har en underbar familj som alltid har stöttat och älskat mig och jag har haft en fantastisk uppväxt med kärlek, resor, bus, värme och äventyr. Mina vänner har jag valt med omsorg. Det är vänner som jag känner mig trygg med och som ser och uppskattar mig för den jag är. Vi delar tankar, känslor och erfarenheter och står vid varandras sida både i framgång och motgång.

Vilka relationer saknar jag i mitt liv?

Jag har funderat över vilka relationer eller partnerskap jag saknar i mitt liv, som skulle göra livet rikare. För ett par år sedan var jag singel. Det jag då saknade för att mitt liv skulle bli rikare var att finna kärleken. Det skulle ge mig en starkare tro på framtiden och en möjlighet att bilda familj. Jag har även reflekterat mycket kring hur mitt liv skall se ut på längre sikt ur ett mer projektrelaterat fokus och jag insåg att jag saknade partners i olika affärssammanhang och att jag hade ett behov av att utöka min påverkansgrupp för att nå mina uppsatta mål.

Hur skapar jag nya relationer?

I mitt fall handlade det om ett flertal medvetna aktioner. Jag investerade en hel del tid och mycket energi i sökandet efter mannen i mitt liv. Jag visste vad jag värderade i en relation och framför allt var mitt varför, min motivation till att lyckas, så otroligt stark. Målmedvetenheten gjorde att jag slutligen fann den man jag sökte!

Vad gäller partnerskap så finns det en uttalad kreativ och nyfiken sida hos mig. Jag har under många års tid haft idéer kring nya affärsrörelser och uppfinningar men alltid varit mycket hemlighetsfull kring dessa och inte velat, eller snarare vågat, dela med mig. Det har främst funnits en rädsla för att någon skall stjäla min idé. Jag har under ett par års tid sett flera av mina idéer bli till verklighet av någon annan som skapat framgångsrika affärsrörelser eller produkter, och varje gång har det varit som ett slag i magen.

Jag insåg slutligen att mina idéer kommer att fortsätta att vara idéer om jag inte börjar agera på dem. Det behöver finnas ett värde för alla parter och det behöver finnas en samsyn kring projektet. I mitt fall har jag hittat partners genom att identifiera vad jag behöver likaväl som vad jag skulle kunna bidra till den andra personen med. Det är dock mycket viktigt att man inte bara fyller kompetenser utan även fungerar bra tillsammans personlighetsmässigt.

Hur har mitt liv förändrats?

Sedan jag träffade min man har mitt liv blivit rikare; jag mår bättre, är gladare, har mer energi och jag känner en enorm samhörighet. Jag upplever en helt ny känsla av tillsammans och vi har en varm och kärleksfull relation där vi berikar och kompletterar varandra på väldigt många olika plan.

Vad gäller partnerskap så kommer jag ihåg känslan av samhörighet och befrielse jag upplevde första gången jag delade med mig av ett projekt. Det blev snabbt en vändning för mig. Idag väljer jag varsamt ut mina partners men med de utvalda delar jag gärna och generöst. Genom dessa partnerskap går nu projekten äntligen från idé till verklighet och genom partnerskapen vidgas visionerna om vad som är möjligt.

Så, vad kan du nu göra? 

Jag skulle vilja utmana dig att vara nyfiken på de människor du möter och att ta tillvara på varandras olikheter. Det är först när man öppnar upp sitt sinne för vad andra kan bidra med och när man på djupet förstår detta, samt när man själv vågar dela och vara generös, som man kan få något tillbaka. Jag vill därför uppmuntra dig till att ha ett öppet sinne och se möjligheter i varje möte, varje tillfälle och varje situation. Det kommer på ett eller annat sätt att berika dig och utan detta öppna sinne riskerar du att missa så otroligt mycket.

Jag skulle också vilja uppmuntra dig till att se över hur dina relationer ser ut idag. Vissa relationer kostar tid och energi, och ibland även pengar, medan andra relationer ger oss dessa värden. Hur kan du komma ifrån att en relation kostar tid och energi till att den ger dig tid och energi? Dela gärna också i vår Facebookgrupp vad du värderar högst i en relation. Vilka typer av relationer eller partnerskap har du i ditt liv idag och vilka saknar du? På vilket sätt skulle dessa nya relationer berika ditt liv?
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan