Att bygga flöden av det som är viktigt

2 augusti, 2018

Det pratas en hel del i våra forum om att bygga passiva flöden.  Med det menar man att man ordnar sitt liv så att vissa saker kommer till en utan att man aktivt behöver lägga energi för att skapa det eller gå ut och hämta det. I många fall handlar det om just finansiella flöden i form av pengar dvs ”Passiva inkomster”. Man pratar om att ”bygga en pengamaskin” eller ”tjäna pengar när man sover” osv.

Mer än pengar

Frågan blir dock ännu intressantare för mig om man inte låser sig vid just pengar. Inte minst för att pengar har en tendens att flöda lättare när man inte låser sig vid dem. Frågan om aktiv eller passiv går ju att ta ledarskap över i alla områden i livet.

Med andra ord kan man designa sitt liv så att det som man vill att ens rika liv skall vara fyllt med fylls av just det utan du behöver lägga energi på att orsaka det. På samma sätt kan man förstås engagera sig för att det man inte vill ha i sitt liv inte slentrianmässigt hamnar där.

Klurigt med flöden

Detta är klurigt tycker jag för då behöver man till att börja med själv ha koll på vad som egentligen är det viktigaste energierna för mig att omge mig med innan man kan bygga strukturer för att det passivt skall flöda i ens riktning.

Kul i härliga relationer

I mitt liv har jag deklarerat att ett centralt begrepp för mig är att ha roligt och omge mig med härliga relationer. Jag har INTE deklarerat av livet skall vara lätt, förutsägbart, problemfritt, smidigt eller lugnt. Jag har deklarerat att det skall vara specifikt roligt tillsammans med härliga människor.

För att börja manifistera det i mitt liv gjorde jag redan för 15 år sedan ett citat som jag satte upp på flera ställen. Det löd: ”Istället för att önska dig mer semester, varför inte bygga ett liv du inte vill vara ledig från?”. Seden dess har jag investerat en rad resurser för att bygga ett liv där härliga relationer och kul uppstår som en direkt följd enbart av att jag kliver upp på morgonen. Jag har skaffat mig projekt istället för jobb, partners i stället för arbetskollegor, varumärke istället för karriär och tillgångar istället för lön. Inte minst har jag lagt mig an med att vara en person som tackar ja till äventyr och utmaningar oavsett från vem de kommer.

Jag skall vara den första att erkänna att mitt byggande inte är klart. Det finns en rad andra saker än kul och härliga relationer som passivt smyger sig in och blir en del av mitt liv. Jag vill ändå påstå att min medvetenhet och min målmedveten är förhållandevis hög.

Att göra skillnad

På samma sätt har jag deklarerat att för mig är det viktigt att göra påtaglig skillnad för andra för att uppleva att jag har ett rikt liv. På samma sätt har jag aktivt engagerat mig i att välja att bygga saker just för att uppnå det. Det är ingen slump att jag föreläst, utbildat, gjort TV-program, poddat och skrivit böcker och på så sätt nått miljontals människor som jag inte ens vet namnet på. Det är alltså inte en funktion av någon talang utan resultatet av medveten livsdesign för att skapa ett liv där jag mer eller mindre passivt når ut dagligen och hamnar i situationer där jag erbjuds dela mina tankar och göra skillnad för andra.

Så vad är då min poäng med allt detta? Jo! Skaffa dig gärna system som gör att du tjänar de pengar du behöver mer eller mindre passivt när du sover, men varför inte även inkludera allt annat, förutom pengar, som också skulle berika ditt liv om du fick det passivt?

Lyssna gärna även på vårt senaste podd-avsnitt: ”Att göra aktiva val som ger passiva flöden” och läs Mias senaste blogginlägg på samma tema: ”Att bygga passiva flöden i vardagen”.

Vi diskuterar även vidare kring detta ämne i Facebook-gruppen Ett rikare liv! Vi ses där!

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan