Att bygga passiva flöden i vardagen

31 juli, 2018

När jag först kom i kontakt med Balansekonomi för några år sedan så tänkte jag inte i aktiva och passiva flöden. Nu när jag gör det märker jag hur otroligt positiva effekter det ger i hur jag disponerar mitt liv.

Aktivt och passivt i vardagen

Det här med aktivt och passivt är ju oerhört intressant. Och tankesättet kan appliceras i de flesta områden.

Vi valde tex att köpa ett hus som krävde minimalt med aktiva insatser från oss gällande underhåll, renoveringar etc. Vi ville bo i hus men fortfarande kunna vara ute och resa på somrarna utan att känna att vi är tvungna att vara hemma och ta hand om gräsmatta och odlingar. Därför köpte vi ett hus med skogstomt som kräver minimal ansträngning på sommaren.

Ett annat val vi har gjort är något som rör vår fritidsbåt. Vi har aktivt valt att inte köpa en större båt som kräver mer i underhåll. Istället väljer vi att ha kvar vår lilla segelbåt från 70-talet. Det ger oss friheten att kunna komma ut på havet utan att det kräver vare sig stor insats i underhåll eller pengatillskott. Allt för att vi ska kunna åka ut ibland men inte känna stressen att det varken kostar för mycket tid, pengar eller energi.

Aktiv träning

Samma synsätt har jag vad gäller träning. Jag tränar regelbundet med ett syfte i fokus – att kunna njuta av de passiva flöden som kommer när jag håller igång. Med aktiv träning får jag mer ork, mer energi och mer välbefinnande. Och det i ett ganska liten insats i förhållande till outputen. Men det krävs att jag inte slutar att träna regelbundet. Insatsen blir annars mycket högre p g a att det blir jobbigt att starta upp igen. Men om jag väl håller igång 15 min varje morgon med styrketräning, och löpning ett par gånger i veckan. Då kommer de passiva flödena ”på köpet”.

En förebild här är min pappa. Varje morgon gör han sin morgongymnastik i ca 30 min. 3*25 gånger armhävningar, 100 situps, ryggövningar, balansövningar och annat som totalt tar ca 30 min. Fyllda 71 så har han en stark kropp som ger honom möjlighet att orka annat han garanterat inte orkat annars. Och när han för några år sedan gjorde en knäoperation gick hans rehabilitering i rekordfart, och det tack vare hans goda grundstyrka. Snacka om passivt flöde som kommer som en följd av ett bra uppbyggt system. Självklart krävs en aktiv insats men så är det ju jämt. Det passiva kommer som en högre utbetalning än den insats man lagt in.

Föräldraskap

Och så är det här med föräldraskap och det pratar jag och Charlie om i poddavsnittet om just aktivt och passivt. Kanske kan man se hela småbarnstiden som en aktiv insats med ett syfte – att lära barnen det grundläggande i att klara sig själva. Det vi lägger ner i tid i att lära barnen att själva ta bort tallriken efter lunchen, i att borsta tänderna efter måltiden, att plocka undan efter sig. Det är egentligen ett systembyggande för att få passiva flöden tillbaka längre fram. Att få barnen att fungera i sociala sammanhang, att få dem att fungera i samhället och tillsammans med andra människor.

Det här känns ofta för mig som ett jobb utan slut….Hur många gånger ska man påminna om att ta bort tallriken? Ger det verkligen effekt? Ja, jag måste ju tro det. Att barnen, genom att vi som föräldrar konstant påminner, berättar om hur det ska vara. Det kommer kommer att ge effekt den dagen när det behövs Det barnen har lärt sig finns där i bakhuvudet den dag när färdigheten behöver användas. Att det då kommer som ett passivt flöde som är ett resultat av hårt aktivt arbete i ett tidigare skede.

Arbetsliv

Hur är det då med vår egen möjlighet att få tillbaka passiva flöden av det som har aktivt arbetats med tidigare? Många pratar ju om att bygga sitt CV och att det är det är viktigt för att skapa nya möjligheter. Men det jag ser runtomkring mig är att många fortsätter att jobba aktivt istället för att fundera ut hur allt de gjort aktivt tidigare kan skapa passiva inkomster i framtiden. Kan det vara så att vi har lärt oss saker som vi har lagt ner mycket kraft i att lära oss men som nu skulle kunna ge passiva intäkter? Tänk om du har byggt system under många år utan att tänka på det. Saker som egentligen har lagt grunden för att du ska kunna få ut mycket mer av  din arbetsinsats, till en ganska liten insats?

Att utforska det här är otroligt spännande, men det kräver också en aktiv insats. Att ge sig tid att fundera ut vilka som är dina talanger som du har förädlat under åren och se hur du kan skapa passiva flöden av dem.

Talanger

Den här resan har jag börjat utforska de senaste åren, alltsedan jag kom i kontakt med Balansekonomi. Det är häftigt när jag ser vad som börjar hända.

Jag har alltid varit duktig på att hålla koll på min egen privatekonomi. Jag har kunnat spara mycket pengar, som jag sedan har kunnat investera och som redan i ung ålder gav mig passiva inkomster som jag använder för att resa runt jorden i olika omgångar. Jag har även odlat en talang i att förhandla och se till att få ut maximalt i de privatekonomiska avtal jag har. I alla år har jag lärt mig att se till helheten och att se till att jag kan göra de saker jag älskar mest. Att resa och upptäcka världen, utan att det har kostat för mycket. Pricken över i var när jag och min familjen tog ett år time out ihop och var ute och reste.

Utan att tänka på det har jag ju genom aktivt arbete odlat en talang. När jag sedan började tänka i ”balansekonomitermer” så såg jag det tydligt. Det är klart att jag ska hjälpa andra att göra det samma. Det är ju det som är min talang! Det som kommer lätt för mig kommer ju inte lika lätt för andra. Då är ju mitt bidrag till världen att hjälpa andra göra detsamma.

Bygga system

Det är precis det jag gör just nu. Under det senaste året har jag jobbat aktivt i att sätta upp system för att lära ut det jag kan men andra behöver hjälp med.

Hur ser det ut i ditt liv? Vad skapar du för passiva flöden? Skulle du kunna skapa ännu fler om du aktivt ger dig själv möjlighet att tänka på hur det skulle kunna se ut? Fortsätt diskussionen i Facebook-gruppen Ett rikare liv!
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan