Att må fantastiskt – oavsett vad

6 oktober, 2018

Vad krävs det egentligen utav oss för att må fantastiskt? Kan vi må fantastiskt även då vi känner oss ledsna eller på något sätt går igenom ett lidande? Jag säger att det går, jag vet att det går. Jag mår fantastiskt och jag skulle vilja ge dig en inblick i mitt liv och mina senaste erfarenheter.

År 2018 har varit ett utmanande år för mig. Jag har behövt omvärdera många utav mina drömmar och planer, jag har separerat från min sambo efter några år tillsammans och jag har konstant utmanats av mitt sätt att tänka och av mina beteenden som kommer på köpet utav vem jag är.

Jag skulle kunna skriva mycket om mina utmaningar. Om den dramatik och smärta jag har upplevt eller om de gånger jag gråtit för att jag känt mig ensam. Men det är snarare symptom utav den sorg eller utmaning som jag upplevt. Även då det är viktigt för mig att inte förneka dessa tillstånd så är det något annat som jag vill ge till dig, de insikter och känslomässiga genombrott som jag har tagit med mig ur den processen.

Att inte göra våld på mitt känsloliv

Tidigt i mitt liv så lärde jag mig att det är lättare att förtrycka mina känslor snarare än att känna dem. Idag kan jag se att det har sparat mig en hel del smärta under min uppväxt. Kostnaden för samma beteende har varit att jag aldrig har fått lära mig hur jag kan ta hand om eller ens vågat känna vad jag känner.

Med insikten av det så har jag fått lära mig att jag kan och bör träna mina emotionella muskler. På samma sätt som jag tränar vilken annan muskel som helst. Att jag tränar på att känna en känsla utan att värdera huruvida det är rätt eller fel. Att jag helt enkelt låter det som känns kännas utan att alls försöka förändra känslan.

Min erfarenhet säger att jag behöver vara lika autentisk med det som känns tungt för att också kunna ha tillgång till andra sidan av känsloregistret, där jag hittar min lycka och att må fantastiskt som den här artikeln handlar om.

Känsla och rationell tanke, två språk att hålla isär

Det var med modet av att våga vara ärlig med det som känns, utan att värdera och utan att försöka ändra på det som kändes. Som gav mig den öppning som jag behövde för att kunna se klart. Det jag såg var att, huruvida jag är glad eller ledsen inte alls är kopplat till om jag mår bra eller dåligt. En känsla är inte till för att kategoriseras som rätt eller fel. Det är bara sant att det är så det känns för mig just nu, förutsatt att jag nu vågar känna efter.

Risken som jag har insett med ifall jag försöker ”lista ut” en känsla på en rationell nivå. Är att jag tenderar att dramatisera känslan och skapa en saga runt känslorna. En saga om hur det känns och varför det känns på det sättet. Därefter bygger jag min verklighet runt mina tankar om det som känns, när jag i stället hellre borde känna det som känns.

Den saga som jag då har byggt runt det som känns kommer sedan att leda mig framåt och vid det laget har jag tappat bort både vad som först kändes och vad som egentligen är viktigt för mig.

Att leda mitt liv och mina känslor

Jag ser känslor som en synkroniserad laddning i kroppen. Genom att ha full laddning och tillgång till alla känslor, så kan jag också ha full laddning och tillgång till de känslor som jag längtar efter att känna. Med tillgång till detta så kan jag sedan välja att rikta min uppmärksamhet till de känslor som jag vill känna mer utav och på så sätt nära de bästa tillstånden som jag har i mitt liv.

Idag är det jätteviktigt för mig att jag omsätter mitt känsloliv på ett hälsosamt sätt oavsett vilken känsla jag känner.

Jag ser det som allas vår skyldighet att ta ansvar över vilka känslor som vi låter styra oss och att vi månar om vårt välbefinnande tillräckligt mycket för att kunna ge till andra vår absolut bästa variant av oss själva. På så sätt skulle vi alla kunna må fantastiskt och göra världen till en bättre plats att vara på.

Likt det kända ordspråket med Indianen som satt och pratade med sitt barnbarn:

– I alla människor bor det två vargar som slåss.
Den ene är ond. Det är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, lidande,
sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism.

Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn,
ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit.
– Vilken varg vinner?, frågade barnbarnet.
– Den vargen du matar, svarade indianen.

Tack för att du har tagit del av mina tankar. Dela gärna dina egna tankar i en kommentar nedan.
Lucas Sköld
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan