Att mäta värdet av en affär i mer än pengar

19 mars, 2019

Jag gillar att göra affärer av olika slag och har länge funderat på och försökt urskilja vad det är mer än pengar som gör att jag tycker att det är kul. För några år sedan blev det tydligare för mig att det finns flera sätt att se värdet i en affär.

Affärer i tidig ålder

Ända sedan jag var liten har jag gillat att köpa/sälja saker och göra affärer. Jag minns hur jag flitigt använde anslagstavlan i byns Ica-butik och söndagsannonserna i Sydsvenska Dagbladet för att både köpa och sälja allt ifrån cyklar till stereoprylar. När de flesta andra sålde jultidningar så valde jag att sälja julkort och gratulationskort och på vårkanten sålde jag fröer. Det avvek lite från allt annat som såldes och det var uppskattat, speciellt hos en kompis farmor, hon köpte ofta halva lagret!

Jag minns hur jag tyckte att det var spännande att se om en specifik sak gick att sälja och om det fanns intresse för att köpa. Sedan var det så klart värdefullt att tjäna lite pengar på affärerna också. Intresset för att göra affärer har hållit i sig och jag älskar det än idag. Det har också gjort att jag har valt att arbeta många år inom detaljhandeln.

Reflektion och nya inre perspektiv

Efterhand insåg jag att det här med affärer kan ju handla om så mycket mer än bara en pengatransaktion. Först för ett par år sedan gick det upp för mig vad det är kring affärer som jag gillar. Som så många andra reflektioner och insikter jag har fått de senaste åren så uppkom denna insikt i samband med att jag gick Balansekonomis utbildning. Där pratades det om andra resurser förutom pengar; tid och energi.

Mitt sätt att se på saken förändrades och plötsligt insåg jag att det fanns flera perspektiv och värden i affärerna som tilltalade mig, förutom pengar. Ofta var affärerna kopplade till just tid och energi på ett eller annat sätt. Exempel är kundmöten, det sociala, sammanhanget, att visa uppskattning, att bidra med lösningar eller att hjälpa och göra skillnad. Att urskilja det ”omedvetna mervärdet” i affären var inte alltid logiskt och rationellt, det kunde vara lite klurigt att se. Men det var det som gjorde den stora skillnaden för mig.

Nytt sätt att värdera affärerna

Med denna insikt började jag värdera mina affärer mer utifrån mitt nya perspektiv, både som säljare och som köpare. Som köpare började jag också tänka annorlunda än tidigare. Ett exempel på detta är frisören som jag klipper mig hos. Jag har varit hennes kund i 17 år och vid ett flertal tillfällen har jag funderat på varför jag väljer att gå kvar hos henne då det pengamässigt kostar rätt så mycket varje gång. Jag skulle enkelt kunna välja en annan frisör och nästan halvera kostnaden men av någon anledning så har jag valt att stanna. Varför? Jag har funderat och kort och gott kommit fram till att jag gillar att träffa henne. Vi har väldigt olika personligheter som under årens lopp har resulterat i en rad spännande samtal om allt mellan himmel och jord, samtal som jag förmodligen inte hade haft annars. Det har blivit en form av energiutbyte. Värdet i det går inte att mäta i pengar. Det är häftigt tycker jag. Sedan är hon ju en mästare på att klippa också såklart 😉

Insikten har medfört att jag gjort andra val

Insikten om att mäta värdet i andra valörer än pengar har också öppnat upp för att göra andra val i mitt liv. Ett konkret exempel på detta är att jag har valt att vara föräldraledig under lång tid nu när mina barn är små. ”Affären” i detta sammanhang innebär att jag har mer tid att vara tillsammans med familjen och att vi lär känna varandra ordentligt. Ur ett pengaperspektiv så ger det ju inget större direkt flöde för min del men energiutbytet och relationen vi skapar är ovärderlig. Dessutom ger det mig en otrolig lärdom i förhandlingsteknik då barn som bekant är mästare inom detta område.

Energi till frågan om vad som gör livet rikare

Under de senaste åren har jag ”grottat ner mig” ytterligare i frågan om vad som gör mitt liv rikare och hur jag kan designa livet mer som jag vill ha det. Energin som kommer ur detta är otroligt värdefull för mig och det blir en ”snöbollseffekt” där det ena ger energi till det andra. Jag upplever att det är möjligt att skapa det mesta om man vill, inte tvunget det ena på bekostnad av det andra. Ett spännande område att utforska tycker jag!

Hur ser du på det här med affärer? Värderar du dina affärer mer än i pengar och vad har det gjort för skillnad för dig? Dela gärna med dig i vår Facebookgrupp. Jag vill även rekommendera dig att lyssna på våra podd-avsnitt (Rikedomspodden) om just ämnet affärer, de inspirerade mig till att skriva denna artikel!
Bild saknas
Bild saknas
Rikedomspodden #127: Ombytt till matchen 3 – Johan & Pia