Att utmana sig med att avvika från en viss ”given” struktur

25 oktober, 2018

En av de bästa sakerna jag vet är att förädla och utveckla strukturer för att saker och ting skall bli enklare att genomföra, stora som små saker. Om detta skulle jag kunna skriva mycket men vill idag istället dela med mig från en annan vinkel; att avvika från vedertagna och ”givna” strukturer. I mitt fall mina erfarenheter kring min tid som föräldraledig, vilket jag har varit det senaste året. Det har varit en period av föräldraledighet som jag haft samtidigt och tillsammans med min fru.

Föräldraledig samtidigt i ett år

Sedan drygt ett år tillbaka är jag föräldraledig med min yngsta dotter, nu 15 månader gammal. Förra året, 2017, hade jag lyckan och turen att få bli förälder för andra gången i mitt liv. Denna gång visste både jag och min fru lite mer om vad det innebar att ha barn eftersom vi redan var föräldrar sedan några år tillbaka. Vi hade även förstått innebörden av det många sagt till oss innan vi fick vårt första barn: ”Ta tillvara på tiden, de växer upp så fort de där små”.  Utifrån detta bestämde vi oss ganska snabbt för att vara föräldralediga tillsammans under det första året. Där och då kändes det som en självklarhet att göra detta val, och det är lika självklart för oss än idag.

Så här drygt ett år och ett halvt år senare kan jag konstatera att det har varit ännu mer utvecklande och berikande än jag någonsin kunnat föreställa mig.

Som det brukar vara – strukturer och upplevelsen

-”Vara föräldraledig ett helt år båda två tillsammans – kan man det?”
Den frågan har utan tvekan varit den mest förekommande frågan jag fått från min omgivning under den här tiden. Uppskattningsvis har jag fått denna fråga ett par gånger i månaden. Tätt följd av frågor kring att vara föräldraledig som pappa och frågor om hur vi har råd till detta.

Jag trodde själv inte att det var möjligt för oss båda att ta tillvara på denna tid, tillsammans, samtidigt. Min upplevelse är nämligen att det vanliga förfarandet, strukturen, brukar vara att i huvudsak en förälder är föräldraledig åt gången i ett eller ett och ett halvt år.

Skulle det kunna fungera att göra så här?

Några år tidigare hade vi blivit inspirerade av goda vänner som valt att tillbringa mycket tid med familjen på liknande sätt. Vi tyckte att deras prioriteringar verkade väldigt vettiga men funderade inte direkt på hur de löst det mer i detalj. Efter att vi satt oss in i vilka regler som fanns så förstod vi också vilka möjligheter som fanns (Läs mer om föräldraledighetslagen och om försäkringskassans regler). Nästa fråga som infann sig var då ”Har vi råd till detta rent ekonomiskt?” Vi räknade på det och insåg att det skulle fungera även om våra pengaflöden skulle påverkas en del under perioden. En god kontroll och en tydlig struktur kring vår privatekonomi gjorde det möjligt för oss att urskilja detta. I gengäld skulle vi få mer tid tillsammans och mindre ”vardagsstress”, det vill säga mer tid och energi att fokusera på familjelivet.

Mina lärdomar från det gångna året

Utan tvekan har detta år varit värdefullt på alla sätt och vis. Självfallet främst för att jag har haft möjlighet att tillbringa mycket tid tillsammans med min dotter och resten av familjen där vi har kunnat lära känna varandra ännu mer. Jag har kunnat vara där när jag har behövts, jag har kunnat följa utvecklingen och få se det första leendet och det första steget…

Perioden har också inneburit en ”paus” från allt som tidigare var vardag. Jag har kunnat styra min tid och min energi på ett friare sätt än tidigare. Å andra sidan är det en sanning med modifikation då småbarnslivet utan tvekan följer (och kräver) en tydlig struktur; äta, sova, blöjbyte osv. 😉

Förutom att fokus givetvis legat på detta så har både jag och min fru kunnat samla kraft och energi tillsammans. Det är såklart intensivt emellanåt men min upplevelse är trots allt att jag har kunnat ta ett steg tillbaka och ”zooma ut”. Därmed har jag fått en chans att både fundera och planera kring hur jag vill att min tillvaro ska se ut framöver.

Vad ska man tro på?

När jag gick Balansekonomis utbildning för några år sedan pratades det mycket om ”tro”. Vi tror på saker och sedan agerar vi i linje med det för att få bekräftat det vi tror. Vid få tillfällen i mitt liv har jag stött på så många ”troer” och inkörda strukturer som kring det här med att vara föräldraledig. Min upplevelse är att vi ofta ”tror” en massa saker och gör en massa saker för att ”så brukar andra göra”. Visst är det tryggt och skönt att följa en struktur och att göra ”som man brukar göra”. Många gånger har vi dock mycket att vinna på att våga utforska och se andra vägar. För min del har det verkligen inte varit en självklarhet att våga. En stor del av mig gillar när det är tryggt och bekvämt. En annan del av mig har dock förstått att för få andra och nya resultat i mitt liv så behöver jag göra just det; våga göra annorlunda och våga trotsa vissa mönster/strukturer. Det i sig är en utmaning!

Med dessa erfarenheter, lärdomar och insikter så känner jag nu att jag så sakteligen lämnar ”babybubblan” och tar ett steg in i en ny fas av livet. Det är en märklig känsla, lite av en nystart. Kända och ”trygga” strukturer lockar på min uppmärksamhet men nyfunna idéer, planer och tankar suktar efter att få utvecklas vidare. Riktigt spännande och utmanande!

Principen den viktiga i sammanhanget

Jag är tacksam för att möjligheten funnits och att jag/vi agerat och tagit tillvara på den och i just den här frågan skapat en egen föräldraledighetsstruktur. Alla har vi olika förutsättningar men jag vill gärna uppmana till att ställa sig frågan; vad vill jag ha för struktur och hur kan jag göra för att skapa den? Jag är tacksam för att vi trotsade den ”givna” strukturen kring föräldraledighet och gjorde annorlunda.

Med denna artikel vill jag lyfta principen generellt kring att våga göra annorlunda. Det finns mängder av strukturer som vi följer utan att reflektera kring att det kan finnas andra alternativ och lösningar som kan ge oss andra resultat!

Jag kommer att fortsätta att utmana mig inom detta och hoppas att du vill dela denna resa med mig.

Dela gärna med dig om vad du gjort som du anser avvek från en ”given” struktur. Hur upplevde du det? Vad fick du för resultat och vad lärde du dig? Vi ses och hörs i kommentarerna till denna artikel, i Facebookgruppen ”Ett rikare liv” eller vid vårt nästa event!

 
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan
Rikedomspodden #137 Perspektiv 3 – Pia & Johan
Rikedomspodden #134: Perspektiv 1 – Pia & Niklas