Bucket list allt jag vill göra i livet innan jag dör

29 oktober, 2017

Alla har drömmar och många får dem uppfyllda. Veckans artikel berör hur du kan försäkra dig om att dina drömmar kommer att uppnås. Svaret är att skriva ner din dröm och vi kan kalla den för din bucket list, listan som du vill få uppfylld på innan du dör.

När jag var liten så fick jag skriva önskelista till Jul och en lista till min födelsedag. Det var en fantastisk känsla att skriva dessa listor, tänk om jag skulle få det jag allra helst ville ha. Som vuxen så heter listan bucket list och den är fortfarande lika kul att göra. Förra veckans poddavsnitt så pratar jag och Charlie kring ämnet bucket list, vad det är och hur den kan ge oss energi och glädje. Jag tror många människor har drömmar och mål som man vill uppnå, och jag tror inte så många har dem nerskrivna på papper eller i sin dator som en lista på vad jag vill uppnå och uppleva innan man dör. Att inte ha en dröm eller mål nedskrivet gör att det oftast bara blir en dröm.

Bucket list v/s to do list

Skillnaden på en bucketlist och en to do list tänker jag är att en to do list handlar mer om vad du upplever du måste göra, något som du enkelt kan checka av som gjort. Till skillnad från en bucket list som ger dig energi och tillfredsställelse samt uppnå sina drömmar och mål. Jag så en film för några år sedan som heter ”The Bucket list” eller på Svenska ”Nu eller aldrig” med Jack Nicholson och Morgan Freeman. Den handlar om två personer som träffades på ett sjukhus där dom låg bredvid varandra i sjuksängarna på salen. I samtalet kom dom in på vad dom ville göra innan dom dog, vad dom sedan gjorde får du se i filmen, man jag rekommenderar den starkt. Klicka på länken och se filmen här.

Vad som berörde mig mycket av filmen var att det är en sak att göra saker och upplevelser, tex hoppa fallskärm, eller dyka i en grotta. Och det är en helt annan sak att agera på ouppklarade relationer, saker som inte är sagda, löften som inte är gjorda eller bara säga -jag älskar dig, till en person som betyder mycket för dig.

Varför en bucketlist?

Ett tips för att få till en bucket list är att tänka sig att nu har jag 12 månader på mig, sedan kommer jag att dö. Låter ju förskräckligt att skriva, men tänk om det är just det som får dig ur soffan och börja agera på det som du vill ha i livet. Jag tror på att det finns ett värde av att ha en bucket list som ett stöd att komma ur soffan och känslor som, jag har det ju så bra, jag är nöjd, varför en lista.

jag har också roat mig med att fråga några vänner som jag har om dom har eller har haft en bucket list och svaret är att väldigt få har en bucket list. En person sa tom att det skulle vara bra att ha en lista av saker som hon verkligen inte ville göra eller ha. Tex att dyka. Behöver man en lista för det? vet inte prova och skriv en själv få se vad som händer.

Min lista är dyr

En tanke som jag funderat på är om pengar styr våra bucke tlist, det är ingen ide att skriva upp att du vill åka till månen, du har inte pengar till det. Är det så att ”pengar rika” människor inte har en lista för dom gör allt som dom vill iallafall? Behöver en bucket list vara helt och hållet realistisk? eller kan den få vara den där listan som barn har till önskelistan till Jul, som att vilja bli en tiger.

Om du inte ännu har gjort din bucket list av någon anledning så vill jag inspirera dig till att göra en lista bara för att se vad som händer med dina val i livet. Kanske det tom händer fortare än vad du hade tänkt dig. Om den inte fungerar som energi och glädje så kan du alltid radera den från din dator.

Jag vill ge dig två olika ingångar på din bucket list att fundera på. Den ena är ju saker som är roliga att göra, den andra har mera med att göra sig komplett med andra människor som finns i ens närhet, något som du vill säga eller kanske be om ursäkt till. Jag börjar med en lista av göranden och upplevelser.

Här kommer förslag som du får kopiera om du vill.

På vår Facebook sida ”Ett rikare liv” kan du läsa vad andra har skrivit på sin bucket list. Kopiera det som känns kul, inspirerande och vitalt att ha på din bucket list. Den kan börja så här.

 • Övernatta i ett hus som är hemsökt
 • Övernatta hos en afrikansk stam
 • Gå på oktoberfest
 • Sova ute under bar himmel
 • Roadtrip längs Route 66 i USA
 • Uppleva en tornado på ”nära” håll
 • Testa Ayahuasca
 • Leva som vegan i en månad
 • Åka längs transsibiriska järnvägen
 • Vinna en OS gren

Här kommer förslag på relationsrelaterad bucket list

 • Säga till mina föräldrar att jag älskar dem
 • Be om ursäkt för en gammal lögn som jag gjorde till en vän
 • Arbeta på röda korset en julafton
 • Skriva handskrivna brev till mina 5 närmaste vänner

Varför en bucket list?

Jag har en filosofi att vi egentligen inte måste någonting alls. Jag måste inte äta hälsosamt, jag behöver inte sova 8 timmar per natt, allt jag gör och inte gör har ju bara konsekvenser i livet. Så varför en bucket list? Jo, tänk om du får mer energi av att skriva en bucket list? Tänk om du får lättare att göra vardagliga val i livet som leder dig till dina drömmar och mål? Tänk om en bucket list skapar gemenskap med andra människor som också vill det du vill? Skulle det då vara värt och prova att göra en bucket list för dig själv?

Veckans podd

I veckans podd avsnitt så skapade vi en helt ny form av att skapa en bucket list. Vi har ju känt varandra i snart 20 år och vet rätt bra vad den andra gillar och skulle bli utmanad av att göra eller vara i framtiden. Så vi bestämde att vi tillskriver 5 st göranden eller upplevelser till den andre.

Pias lista låter som följer:

 • Vernissage med mina tavlor
 • Skriva en bok om ”hur jag tog mig tillbaka till att leva”
 • Äga ett hotell eller annan anläggning i ett varmt land
 • Detox vecka på Palace Merano, Alto Adige, Italia

Charlies gåva till Pia:

 • Rida med dottern genom Grand Canyon två dagar (inkl sova framför lägereld och äta bönor)
 • Medverka med en roll i en TV-serie du själv följer
 • Åka båt längs Amazonas
 • Upplev Riokarnevalen
 • Skicka flaskpost och få svar.

Charlie lista låter som följer:

 • Skriva en skönlitterär bok
 • Renovera något från ruin till tipptopp
 • Visa Japan för Andrea
 • Äta på en av världens top 10 bästa restauranger varje år

Pias gåva till Charlie

 • Rutor på magen, minst 2
 • Vara en av sommarpratarna
 • Leva i tystnad en vecka
 • Äga en guldtacka
 • Autentiskt aktiv i en sport, valfri (gärna tillsammans med din son)

Din tur

Jag hoppas att jag lyckats att fånga din nyfikenhet på att göra din egen bucket list. Det vore också kul om du ville dela med dig vad du skulle vilja göra eller uppleva, här på bloggen eller på vår Facebook sida, Ett rikare liv.

 
Rikedomspodden #125: Ombytt till matchen 1 – Johan & Lennart
Rikedomspodden #124: Berikande Resurser 3 – Niklas, Pia & Johan
Rikedomspodden #121: Engagemang 3 – Niklas, Pia & Johan