Undvik misstaget att se din investering som en enskild händelse…

28 juni, 2018

Ett av de vanligaste misstagen jag ser både nya och mer erfarna sparare gör är att se sina investeringar som isolerade händelser istället för en enskild händelse i en serie av händelser.

En av mina stora insikter när det gäller sparande och investerande gjorde för snart 10 år sedan. I många år investerade jag nästan lika mycket känslomässigt i mina investeringar som jag gjorde pengamässigt. Gick aktien, fonden eller investeringen bra så mådde jag bra och livet var toppen. Gick det back, så var det inte lika roligt. Ett tag var det till och med som så att hur börsen stängde avgjorde humöret för resten av kvällen. Min kloka fru fick mig då att välja att antingen fick jag skifta attityd eller sluta investera.

Ställd inför det valet fick jag hjälp av en mer erfaren investerare. Han hjälpte mig att se att hur den enskilda investeringen faktiskt gick spelade i princip ingen som helst roll. Det viktiga var hur ens totala sparande gick över tid. Metaforen som han använde handlade om kulor. I stora drag så gick den så här.

Att investera och spara pengar är mer eller mindre bara ett statistiskt spel där man över tid faktiskt har oddsen på sin sida. Man kan se det som att man har en påse med 100 kulor. Av dessa 100 kulorna är 60 vita och 40 svarta. Om du drar en vit kula ur påsen så vinner du och tjänar pengar, om du drar en svart kul så förlorar du pengar. Efter dragningen så läggs kulan tillbaka i påsen.

Misstaget berättade han, är att många fokuserar väldigt mycket på den enskilda kulan som man precis har dragit. Man ser en investering som en enskild isolerad händelse, istället för att se det som en händelse i en serie händelser. Om jag bara fortsätter att spara och investera så kommer jag få dra kulor ur den här påsen hundratals gånger i många år. Eftersom där faktiskt är fler vita vinstkulor än där är kulor jag förlorar pengar så kommer jag över tid att gå med vinst.

Vi blir lurade av statistik och sannolikheter

Visst kommer man ha perioder där man går back, kanske flera kulor i rad, men det spelar en mindre roll så länge man kan fortsätta dra kulor över tid. Det är dock här som vi ofta blir lurade av statistik. Ett klassiskt exempel är när man ska singla slant, det vill säga få krona (H) eller klave (T). Låt oss säga att vi kastar sex gånger och får följande utfallsserier:

  • A) H, H, H, H, H, H
  • B) H, T, H, T, H, T

Så tycker många av oss spontant att den första serien A) är mer osannolik än den andra B). Att kasta krona sex gånger i rad är svårt. Vad vi inte tänker på är att det är lika svårt att singla den andra serien. Båda serierna har statistiskt sett faktiskt exakt samma sannolikhet (=0,5^6).

Det som jag kan tycka är lite kul, är det som händer när vi ska förutsäga den sjunde slaget. Att kasta 7 st krona i rad är ju jättesvårt. Det borde alltså vara mer sannolikt att den sjunde slaget blir klave (T). Men precis som innan. Kronan vi kastar vet ju inget om de föregående sex slagen, vilket gör att sannolikheten i den sjunde singlingen är ju precis som innan – 50 procent.

Precis samma princip gäller ett långsiktigt sparande. Om vi tar svenska börsen som exempel, den går upp 6 av 10 år i genomsnitt. Det betyder att man – något förenklat – varje år 60 procent sannolikhet för en uppgång och 40 procent för en nedgång. Att dra en svart kul och förlora ingår i spelet. Precis som det ingår i spelet att över tid så kommer man vinna eftersom där är fler vinstkulor i påsen än förlorarkulor. T.ex. har ingen 10 års period på den svenska börsen gått back sedan 1939. Det finns ingen 20 års period som har gått back.

Skilj på dåligt beslut och dåligt utfall

Därför anser jag att det är superviktigt att – förutom att se sparande som en serie av drag av kulor – att man skiljer på ett dåligt beslut och ett dåligt utfall. Om du ställs inför möjligheten att du ska satsa pengar på ett tärningskast och du vinner på siffrorna 1-5 och förlorar på 6, så är det ett bra beslut att satsa pengar då du kommer att vinna på 5 av 6 utfall. Det var ett rätt beslut ÄVEN om du råkar slå en 6 och förlora pengar.

För vi kan inte styra den enskilda händelsen, men om du kastar tillräckligt många gånger så kommer sannolikheten att vara på din sida. Det här gäller nästan alla typer av investeringar. Det kanske redan är så att du har förstått det här, men om du är som jag var, då är mitt tips att verkligen ge sig själv lite space – det kan vara som så att det som du gjorde, har gjort eller gör är rätt, det var rätt beslut, du hade bara otur med utfallet. Det viktiga är att inte ge upp, utan stå kvar, hoppa upp på hästen igen och ge dig själv möjligheten att dra en ny kula. Och ännu en. Och ännu en. Och ännu en – ja, du fattar. 🙂
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan