Den som tar ledarskap över sitt mätande tar ledarskap över sitt liv

23 oktober, 2018

Idag skall jag fundera lite kring det här med vår vana att mäta vissa saker och inte andra. Låt oss börja med att du och jag har en hiskelig massa resultat varje dag. Vi har inte två eller fem, utan tusentals. Vi är hungriga eller mätta. Vi har pengar i plånboken eller inte pengar i plånboken. Vi fryser eller svettas, möts av ett leende eller en grymtning, har tom eller full inkorg i mejlen osv, osv, osv.

Hur mycket som helst

Det finns ingen hejd på hur mycket resultat vi har om man inser att det man INTE har även det är ett resultat. Det är ett resultat av vad man gjort och vad man inte och gjort och med vilken attityd man mött varje ögonblick. Det går ju nu inte att gå omkring att vara närvarande i varje givet ögonblick på alla resultat man har och inte har, man måste välja vad man fokuserar på.

Primus gubbar

Den som inte själv väljer vilka orsakande av resultat man vill fokusera blir så där spattig som ett barn. Min son som egentligen inte är så åtagen några speciella resultat i området mattematik och därför ganska fort kan sluta räkna och börja utsmycka sidorna med en massa fina gubbar och drakar istället. Det är kul att följa sina infall och det skapar resultat… i detta fall i form av figurer snarare än siffror i en bok och det är helt OK för honom då han inte är dedikerad att skapa resultat i området matematik. Som förälder kan jag ju förstås ha en massa åsikter om de resultat han skapar och tycka att han borda skapa andra men att han skapar resultat kan jag inte förneka.

Du och jag

Jag hoppas att vi kan se lite av Primus i oss alla. Vi som fastnar på FB istället för att göra en hushållsbudget. Vi som jobbar även när man egentligen vet att det är mer värdefullt att spendera tid med barnen. Vi som tittar på sport istället för att själv sporta.

Mätbarheter

Denna månad har vi tema struktur så därför väljer jag att ställa frågan ”Vilka struktur kan hjälpa mig att fokusera på att orsaka ”rätt” resultat?” Menandes de resultat som verkligen ger mig det livet som jag vill leva. Jag hamnar då, som rubriken antydde, på strukturen ”Mätbarheter”. Mätbarheter är, som jag ser det, en av våra absolut kraftfullaste  och mest underutnyttjade strukturer. Det finns nämligen en gammal ”sanning” som säger att ”Det som mäts blir gjort!” och så är det verkligen.

Fokus går till det vi mäter

Vi har en tendens att skapa fokus och projekt i just de områden som vi mäter. Massor av människor har ständigt återkommande satsningar för att reglera sin vikt. Få människor har återkommande satsningar på att förbättra sin sömnkvalitet. Dessa två är jämförbara i påverkan på vårt välmående, vår energinivå och vår långsiktiga hälsa men jag påstår att ”vikt-frågan” t ex får 95% av mediautrymmet. Varför, jo för det är något vi redan mäter och det vi mäter har vi också fokus på.

Ekonomin

Många är de som har bättre koll på halvårsbokslutet på det företag man är anställd än den privatekonomi man själv är ledare för. Varför? Jo för det ena mäts nogsamt av en hel avdelning, det andra kanske inte mäts alls. Hur många av oss gör någon nyckeltals analys av vår självdeklaration och hur många fokuserar på endast en fråga ”Hur mycket får jag tillbaka på skatten?”.

Min uppmaning

Jag påstår alltså att man kan se ett STORT samband mellan sådant vi redan mäter och det vi gör. Det är dock inte på något sätt så att det finns ett självklart samband mellan det vi mäter och det som är viktigt för oss. Min uppmaning till dig som läser detta är att göra en lista på de fem områdena som verkligen är viktiga i ditt liv. Ställ dig sedan frågan hur du löpande kan mäta mina resultat i dessa områden… för det som mäts blir gjort.

Man kan väl inte mäta allt?

En möjlig invändning kan vara att det inte går att mäta det som är viktigt. Man kan ju inte mäta kärlek men man kan mäta vikt. Det påståendet håller dock inte i mina öron. När man mäter hälsa i antal kilo man väger så är det mycket grov förenkling. Jag skulle behöva gå ned 10 kilo i vikt, det nyckeltalet kan jag med framgång lösa genom att hugga av mig ett ben. Alla mätetal är alltså en grov förenkling och den rätten har vi alla möjlighet att ta oss i våra liv.

Hitta på

Man får helt enkelt HITTA PÅ sätt att mäta kärlek. Kan man räkna antalet kramar man får av sina barn? Kan man räkna hur ofta vi tar oss tid att åka bort bara hon och jag? Kan vi mäta hur många gånger hon säger ”Jag älskar dig!”?

Frågar ni mig så påstår jag att den som tar ledarskap över sitt mätande, tar ledarskap över sitt liv!
Vad tänker ni? Mäter ni det som är viktigt eller har du också en tendens att göra det som mäts viktigt. Frågan lever vidare i vår FB-grupp ”Ett rikare liv”.
Rikedomspodden #61: Mål och mätbarheter som struktur – Johan, Pia och Charlie
Rikedomspodden #59: Konkreta strukturer – Johan, Pia och Charlie
Rikedomspodden #57: Att urskilja struktur – av Pia, Johan och Charlie