En dröm blir sann! Insikten som gjorde en flytt till Aruba möjlig…

6 januari, 2018

Sedan ett par dagar tillbaka har jag och min sambo Johanna flyttat till ön Aruba i Karibien. Samtidigt som det är en dröm som går i uppfyllelse så har vägen varken varit rak eller enkel. Det som förvånar mig mest är hur jag har behövt växa som människa, hur jag har behövt möta mina rädslor och inte minst hur jag behövt skifta en grundläggande tro och börjat bygga system. Inte direkt det som jag tänkte att det skulle innebära att flytta till en paradisö…

Min resa till Aruba började egentligen för flera år sedan, långt innan jag viste att jag drömde om att bo på en ö. Min dröm handlade ursprungligen om att inte vara geografiskt bunden till mitt arbete. Efter att de senaste åren haft möjligheten att få jobba i utbildningsföretaget Balansekonomi med hundratals människor i deras byggande av ett rikare liv, så vet jag att jag inte är ensam om den drömmen.

Jag skulle kunna skriva om allt det praktiska hur man kan gå till väga, komma med konkreta tips hur vi ordnade boende, resa och allt annat praktiskt men det är de enkla sakerna. Men det var inte det som var utmaningen. Utmaningen och det som gjorde skillnad för mig var nämligen något helt annat.

Att göra sig oersättlig var inte en smart strategi

En av mina stora rädslor har alltid varit ”rädslan för att inte få vara med”. Precis som alla drivkrafter har det haft både positiva och negativa effekter i mitt liv. Den positiva är att jag har varit duktig på mitt jobb och alltid sett till att göra mig själv outbytbar eller oersättlig i så många sammanhang som möjligt. För om jag är outbytbar då kommer jag ju alltid ha kvar tryggheten i att jag får vara med. Jag kommer aldrig kunna bli uppsagd för jag är ju den enda som kan den arbetsuppgiften.

Problemet som jag insåg längs vägen när jag började jobba mot min dröm att få flytta till Aruba, var att vara outbytbar innebär ju att jag hade målat in mig i ett hörn. Inte bara innebar det att jag lämnade mina kollegor i sticket, det gjorde ju det även svårt för mig att åka. Jag insåg att det som jag gjorde – och som många andra i Sverige gör – när jag jobbade för att göra mig oersättlig hade en stor baksida.

För det första så ”låste” det fast mig i en position. Hur skulle jag någonsin kunna få andra arbetsuppgifter eller göra karriär om jag är outbytbar i de arbetsuppgifterna som jag gör? Hur jag skulle jag kunna resa utan att känna dåligt samvete för att jag lämnar kollegorna i sticket? Hur ska jag någonsin kunna göra något annat än det jag redan gör?

Vidare insåg jag dessutom att jag hela tiden sprang med hinkar (det som vi kallar för aktiva inkomster i Balansekonomi). Genom att jag sprang med hinkar syntes jag, jag fick beröm och jag skapade resultat om än inte det som jag alltid önskade mig. Det innebär att jobba hårt och att aldrig tjäna några större pengar. Men än värre, det gjorde ett boende på Aruba helt omöjligt.

En av mina viktigaste insikter

En av mina viktigaste insikter var således att istället börja göra mig överflödig istället för oersättlig. Det innebar initialt en rädsla – för om jag är överflödig, kommer jag då att få vara kvar? Kommer jag få behålla jobbet? Eller är det till och med så att jag då kommer bli uppsagd, eftersom jag de facto just är överflödig? Det var många rädslor som kom, men jag insåg också rationellt att en person som kan göra sig överflödig genom att bygga system kommer ju alltid värderas högt. Särskilt eftersom min upplevelse är att det är så ovanligt.

Jag tror att det handlar om att bygga system i alla områden av mitt liv, inte minst i området ekonomi. En annan insikt som kom parallellt var att, om jag ska vara framgångsrik så behöver jag skapa värde för andra människor. Frågan är vad som skapar mest värde, att jag är där och är oersättlig eller att jag bygger system? Jag tror idag att om man skapar system och hjälper andra människor att göra samma sak, så kommer man att bli mer belönad i längden, även om det tär på ens ego.

En av mina choacher brukar ofta hänvisa till ett klassiskt citat om ledarskap:

“Go to the people. Live with them. Learn from them. Love them. Start with what they know. Build with what they have. But with the best leaders, when the work is done, the task accomplished, the people will say ’We have done this ourselves.” Lao Tzu

Det är därför jag under hösten har arbetat nära mina kollegor, organiserat arbetet och kommunicerat för att möjliggöra ett arbete från Aruba. Något som aldrig hade varit möjligt om jag hade följt min initiala känsla kring att alltid vara oersättlig. Det är och har inte varit enkelt och det har krävt en hel del mod (och stöd från familj, kollegor och vänner).

Visst är det fortfarande läskigt att gå från något som man kan och alltid har gjort, till att försöka börja göra nytt. Men jag tror att det här är är ett sätt som är mer hållbart i längden, kommer ge mig större resultat och dessutom göra mitt liv både roligare och rikare!

God fortsättning från ett härligt Aruba!
Lucas Sköld
Rikedomspodden #127: Ombytt till matchen 3 – Johan & Pia
Rikedomspodden #125: Ombytt till matchen 1 – Johan & Lennart
Rikedomspodden #124: Berikande Resurser 3 – Niklas, Pia & Johan