En fantastisk penga-present till dig själv!

18 december, 2018

Efter att ha läst Pias inspirerande artikel om avslut så kommer här en artikel men med en bestämd uppmaning: Se till att du avslutar året med värdighet även gällande dina pengar!

Vi är alltför många som vet exakt vad vi borde göra men aldrig får tummen ur. Det innebär att varje månad tickar pengar iväg helt i onödan och jag menar verkligen helt i onödan. För nu pratar jag inte om saker du väljer att köpa eller avstå från. Just i den här artikeln pratar jag om saker som du måste köpa men betalar alldeles för mycket för. Gäller det även dig? Det kan jag nästan lova att det gör!

Därför ska jag kort och koncist ge dig tre handfasta steg till vad du kan göra för att se till att avsluta detta penga-år värdigt och börja nästa penga-år med flaggan i topp!   

Steg 1: förhandla ner räntan för ditt bolån eller för annat lån (tex billån)

 1. Koncentrera dig på de lånedelar som har rörlig ränta, dvs de som går att förhandla direkt.
 2. Ta reda på den räntesats du har.
 3. Gällande bolån så går det att få ner räntorna till mycket låga nivåer nu. Att betala under 1% i ränta på ett bolån är inte alls ovanligt idag. Dock får inte alla så låga räntor, men att få runt 1,20% är fullt nåbart.
 4. Ring din bank och säg att du vill förhandla räntesatsen på den rörliga delen och tala om vad du vill ha för ränta. 
 5. För varje miljon du lånar så kommer en ränterabatt på 0,5 procentenheter att innebära en minskad räntekostnad på 3500 kr per år(efter ränteavdrag). Exempel: Om du i dag har två miljoner i lån och har en räntesats på 1,7% som du förhandlar ner till 1,2% så kommer du att betala 7000 kr mindre i räntekostnad varje år!
 6. OBS! Den rabatt du kommer att få kallas för ränterabatt. I exemplet ovan är ränterabatten alltså 0,5 procentenheter. En ränterabatt är oftast tidsbegränsad till ett år eller ett par år. Det innebär att du behöver hålla koll på när ränterabatten går ut och då ringa och förhandla om.
 7. Tips till alla som läser den här artikeln! Även om du tror att du har koll på dina lån, ring redan idag och kontrollera hur det ligger till med ränterabatten. Har man inte stenkoll så är det lätt att inse att ränterabatten man hade gick ut för ett halvår sedan… Ibland kan man få tillbaka det retroaktivt, men inte om det är för långa perioder.

Steg 2: Förhandla ner kostnaderna för ditt telefonabonnemang, bredband, el eller försäkring.

 1. Många betalar alldeles för mycket för sina avtal idag och det är viktigt att ha med sig!
 2. Ta reda på din exakta kostnad för de avtal du betalar mest för idag. Det brukar vara försäkringar, telefon och bredband. (Välj ut ett par stycken avtal att börja med, ta inte alla på en gång. Man brukar få blodad tand när man ser hur mycket det går att spara, men ta ett steg i taget).
 3. Använd en jämförelsesajt för att jämföra priser men prata även med vänner och grannar om vad de betalar!
 4. Ring leverantören och förhandla priset. Säg vad du är beredd att betala och fråga hur de kan matcha det. De vill otroligt gärna ha kvar dig som kund, att behålla kunder är mycket billigare för dem än att skaffa nya. Det betyder att de ofta har stor marginal att spela på när det gäller att sänka ditt pris.

Tips när det gäller att genomföra förhandlingar:

Om du vill tips gällande hur man förhandlar kan du läsa mer i den här artikeln, men oftast räcker det att vara bestämd och tydlig kring vad du önskar. Det här är bra kommentarer att säga i samtalen med leverantören:

 • Jag vill gärna fortsätta vara kund till er, men då vill jag nå den här nivån: xx kr
 • Jag har varit en lojal kund till er länge och jag vill gärna fortsätta vara kund hos er, men då behöver ni hjälpa mig.
 • Jag har fått in offerter från andra ställen på xx kr men vill ge er chansen att matcha det innan jag byter. (Ring gärna runt innan till ett par ställen och jämför. Ofta har de bra ingångserbjudanden du kan använda som benchmark mot din befintliga leverantör. Var även beredd att byta leverantör!)
 • Jag ser att ert öppningserbjudande är på xx kr. Det priset vill jag också ha. Vad ska jag göra för att få det? Ok, om ni inte kan gå så lågt, vad kan ni göra istället? Jag vill inte bli drabbad för att jag har varit kund hos er länge, då byter jag hellre leverantör.

Jag möter så många människor som tycker att det känns svårt och pinsamt att ringa sådana här samtal. Till dig som känner så kan jag bara säga: Om du skulle se en tusenlapp ligga på gatan, skulle du ta upp den då?

Om du svarar ja på den frågan vill jag med eftertryck säga: Det här är exakt samma sak. Att inte försöka förhandla dina avtal är detsamma som att låta tusenlapparna ligga kvar där på gatan. De finns tillgängliga där för dig, just nu. Om du inte tycker att du behöver dem själv, se då till att du ger bort dina nyvunna pengar till välgörande ändamål. Skänk dem till hemlösa eller rädda världens hav, istället för att låta dem hamna hos leverantörerna.

En lättnad…

Först och främst: När du väl ringt – visst känns det skönt att ha tagit tag i saken! I mitt jobb som Ekonomi-PT så ser jag att det här är en av de saker som ligger och gnager hos många och som ligger och stressar trots att man kanske inte alltid är medveten om det. De flesta som tar tag i det brukar känna en lättnat och stolthet över att det äntligen blev gjort och att det blev så mycket pengar över.

Jag pratade nyss med en kund till mig som, efter ett enkelt samtal med banken, kunde lägga om lånen i befintlig bank och fick 3000 kr mer över – varje månad. Varje månad! Det är 36 000 kr på ett år! Det är mer än en månadslön för många av oss…

Men en sak är det viktigt att inte glömma bort när man frigör pengar. Att ha minskat sina räntekostnader eller abonnemangskostnader kommer innebära att utgifterna minskar varje månad. Det är här det gäller, det här kan bli en gåva till dig själv i framtiden om du tar hand om det på rätt sätt. Alla säger det: ekonomigurus världen över, sparekonomer på stora företag, Ett rikare livs partner Balansekonomi lär ut det och för mig själv är det en självklarhet – BETALA DIG SJÄLV FÖRST!

Steg 3: Ge gåvan till dig själv!

Se till att de pengar du kommer att få över varje månad som följd av att du har förhandlat och minskat dina kostnader jobbar för din framtid. Regeln är att minst 10% av det man tjänar ska gå tillbaka till en själv. Ett lättare sätt att klara av det är då att ha en plan där pengarna sätts av i sparande/investeringar så snart de kommit i på kontot.

Så se till att skapar en plan för dina nyvunna minskade utgifter. Gör en plan för hur mycket som ska dras från ditt lönekonto eller motsvarande varje månad, så snart pengarna har kommit in. Det viktigaste av allt – sätt igång en automatisk överföring så att det sker utan att du tänker på det.  

Ett värdigt avslut och en fantastisk början

Nu har du skapat ett absolut värdigt sätt att avsluta ditt penga-år på och du har även skapat en fantastisk struktur för kommande penga-år och det coolaste av allt är att du inte ens har behövt att lägga till något extra från dig själv, du har bara sett till att du behåller mer av de pengar som från början ändå var dina! Grattis till ett bra jobb!

Utmana mig!

Jag gjorde detta för mig själv häromdagen. Även om jag redan hade bra avtal så fick jag ännu bättre villkor genom att bara ringa. På 9 minuters samtal så hade jag sänkt mina årskostnader med 3540 kr. På bara 9 min! Detta för mitt bolån och för en bilförsäkring som skulle förnyas. Det är en ganska bra timlön, speciellt med tanke på att det gäller mina skattade pengar! 
Utmana mig – hur mycket lyckas du frigöra som du kan sätta undan extra varje månad?

Dela med dig av hur utfallet blev för dig i Facebook-gruppen Ett rikare liv! Hjälp till att peppa andra till att göra samma sak! 

Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan