Ett outforskande synsätt

5 november, 2017

När jag lyssnade på Lennart och Magnus poddavsnitt om “Ett Forskande Synsätt” började jag automatiskt att fundera över den raka motsatsen. För mig måste den vara att ha ett outforskande synsätt.

Om ett forskande synsätt innebär viljan att öppna upp och vända och vrida på saker och påståenden i hopp om att nå en djupare förståelse för ämnet. Då borde ett outforskande synsätt innebära att vi inte vill titta på det som kanske borde tittas på. Det skulle kunna innebära att vi är rädda för vad vi kan stöta på och vad det skulle kunna leda till.

Som exempel har jag märkt att när jag frågar någon hur det är med dem, så får jag oftast ett svar i stil med “Jo, det är bra”. Då jag själv är en nyfiken person som vill veta mer om människor brukar jag ställa följdfrågor som “Vad kul! Vad är det som är så bra då?” för att få personen att lyfta blicken och se något som verkligen är bra i dennes liv. Eller om personen verkar mottaglig kanske jag frågar “Är det verkligen det?”, för att ge den andra en chans att öppna upp. Detta kan vara en provocerande fråga för många och flera gånger har jag råkat peta på något som den andre tyckt varit jobbigt. Det är dock min tro att om vi vågar titta på det som är jobbigt, då kan vi också påverka det och förändra vår situation.

“Jo, det är ju måndag”

Ett annat vanligt svar på frågan “hur är det?” är att man svarar med vilken veckodag det är. T ex “Jo, det är ju måndag”, eller “Ja det är ju fredag”. Varför svarar vi så? Jag tror tyvärr att det handlar om rädslor för att på riktigt känna efter. Att svara med vilken veckodag det är tolkar jag oftast som att det skulle vara negativt att det är måndag för då är det långt kvar till helgen. Likaväl som att det är positivt att det är fredag eftersom arbetsveckan snart är slut. Jag tror att vi försöker undvika att själva titta alltför noga på vår situation i rädsla att upptäcka något som vi inte kan stoppa undan igen och inte vet hur vi ska hantera.

Vore det inte härligt att erkänna för oss själva att vi är missnöjda med att det står en hel arbetsvecka mellan oss och nästa helg? Jag tänker att om vi erkänner att vi är missnöjda med det, då kan vi ju göra något åt det.

Mina rädslor

Jag själv har levt med ett outforskande synsätt större delen av mitt liv. Jag har intalat mig själv att jag har varit nöjd och belåten, när jag i själva verket har varit rädd för att titta på hur det verkligen sett ut i vissa områden. Det har bland annat lett till att jag hamnat hos kronofogden när jag var ung, att jag förlorat jobb och att förhållanden gått i kras. Jag ska inte säga att de sakerna inte hade hänt iallafall, men om jag vågat titta i områdena tidigare hade jag absolut haft en chans att påverka dem innan det var för sent.

Att stå upp mot mina rädslor

För mig var dessa händelser stora uppvaknanden som gjort att jag idag har lättare för att titta i de obekväma områdena innan det är för sent. Det kan handla om enkla saker som att öppna mina kuvert i tid så inte kronofogden knackar på dörren. Eller att sätta mig ner med min sambo och prata ut om hur jag upplever en situation. Det kan kännas obekvämt och skrämmande i början, och det är för att jag är ovan i den situationen. Allt eftersom jag övar mig i att ha ett forskande synsätt, desto lättare kommer det också bli att släppa rädslorna och att faktiskt våga se efter.

Idag har jag en enorm nytta av att ha ett forskande synsätt. Jag lever i ett relativt nytt förhållande (mindre än ett år) med en fantastisk kvinna. Vi är fortfarande i lära-känna-fasen och jag har insett att många av de missförstånd som uppstår mellan oss beror på att vi lägger en egen tolkning i vad den andre säger, istället för att fråga “hur menar du?”. När vi väl upptäckte detta satte vi upp tydliga regler för vår kommunikation så att vi kunde förenkla för oss och inte skapa så många missförstånd. Än så länge fungerar det bra. 🙂

Vad har du för synsätt?

Så hur har du det i ditt eget liv? Har du ett forskande synsätt eller har du områden där du väljer att vara outforskande? Om du är outforskande, är du nöjd med det? Är du den som automatiskt tackar nej till erbjudanden som dyker upp? Eller tackar du ja till allt? Diskutera gärna detta med oss i Facebook-gruppen Ett Rikare Liv. Missa heller inte att lyssna på Rikedomspodden och avsnitten om Forskande Synsätt, du hittar del 1 här och del 2 här.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan