Frugal living – massor med pengar och tid över!

13 november, 2018

Min vän Lisa introducerade begreppet ”frugal living” för mig i våras. När jag googlade på det och läste allt som var skrivet kring det tänkte jag ÄNTLIGEN! Äntligen har jag hittat ett begrepp som beskriver det levnadssätt som jag och min familj i mångt och mycket har. Det kändes som en revansch! Vårt förhållningssätt förknippas inte sällan med snålhet, något som jag tycker djupt tar bort själva essensen av hur och varför vi gör det vi gör.

Vad är frugal living?

”Frugality” är ett förhållningssätt kring hur man väljer att leva sitt liv. På Wikipedia står följande (fritt översatt från engelska då ”frugalitet” på svenska ännu saknar beskrivning):

Frugality är att vara medveten, sparsam, försiktig eller ekonomisk i konsumtionen av förbrukningsbara resurser som livsmedel, tid eller pengar och att undvika svinn, slösaktighet eller extravagans.

I beteendevetenskap har frugalitet definierats som en tendens att förvärva varor och tjänster på ett begränsat sätt och resursfull användning av redan ägda ekonomiska varor och tjänster, för att uppnå ett långsiktigt mål.

Leva och konsumera smart

Det är främst vanor och beteenden jag vill prata mer om här. I mina ögon handlar det om att leva och konsumera smart, både för mig själv men även för världen. Jag har ett större mål med hur jag väljer att leva och konsumera, som ofta också får en positiv inverkan på världen. The simple dollar beskriver en hel del spännande saker kring frugal living. Dessa 10 punkter tycker jag väl beskriver de dagliga vanorna vi har i vår familj:

 1. Frugala människor letar efter ömsesidigt fördelaktiga alternativ

  Vi letar hela tiden efter synergier, oavsett om det gäller en pryl som behöver införskaffas eller om vi behöver åka någonstans. Kan vi göra andra ärenden när vi ändå åker? Kan saken vi köper ha fler användningsområden än ett?

 2. Frugala människor söker aktiviteter som är prisvärda och gärna kostnadsfria

  När det finns bär i naturen plockar vi dem och fryser in dem. Själva bärplockandet ger lugn och ro i själen och vi gör det gärna till en familjeaktivitet och tar med fika ut.
  Torgaktiviteter, naturparkourbanor och prova-på-aktiviteter med olika sporter blir häftiga och coola aktiviteter för hela familjen och i vissa fall leder dem till att ett nytt intresse odlas.

 3. Frugala människor lägger stor vikt vid att förnya sig genom åtgärder, ofta hellre än genom inköp

  Om jag vill utveckla mig själv lyssnar jag gärna på poddar och samtalar med andra. Visst investerar jag i kurser också, men jag söker gärna utvecklingen nära. Yoga utför jag allra helst på stranden eller på vår terrass med utsikt mot havet. Då får jag en fin naturupplevelse samtidigt som jag tränar kroppen och huvudet.

  Barnen har i sina adventskalendrar de senaste åren fått 10 kr per dag att ge bort till en frivillig välgörenhetsorganisation. Detta uppskattas mycket mer än en onödig plastleksak som bara går sönder och som de leker med 10 min innan den glöms bort

 4. Frugala människor tenderar att söka vänner som har liknande värderingar

  Vi GÖR gärna saker ihop med våra vänner. Träffas och grillar korv vid en friluftsplats och kombinerar det med skridskoåkning eller lek, eller bjuder in vänner spontant till enklare middagar där fokus är på umgänget och inte främst på det materiella.

 5. Frugala människor tänker långsiktigt när det gäller deras totala ekonomi

  Vår livsstil möter våra värderingar i vad vi vill och behöver. Vi ser därför ingen vits i att ändra på vår livsstil bara för att vi en månad skulle få mer inkomster. Vi betalar oss själva först och skulle det bli mer över så går det till nya investeringar. På det sättet ökar vår förmögenhet ständigt och ränta-på-ränta-effekten blir påtagligt större år efter år.

 6. Frugala människor handlar ofta begagnade föremål innan de köper nya

  Vi återanvänder gärna allt vi kan. En gammal terrass blir en ny trädkoja till barnen, gamla trossar från båten blir en fin lian. Rester från dagens och gårdagens måltid blir en ny häftig måltid (min man är expert på att laga till fantastiska nya rätter av rester som finns i kylen). Vänner vet om att vi gärna tar emot kläder som blivit för små för deras barn men som är lagom för våra. Just på den fronten sparar vi enormt mycket tid och pengar. Att veta vad vi har och vad som saknas ger oss möjlighet att i slutet på säsongen köpa vinterskor på rea för att vara utrustade när den första snön faller.

  Det som kan vara en utmaning här är att inte samla på sig för mycket, och det är en balansgång som ibland är svår att få till. Man kan ju alltid få nytta av gamla bordsben när man gör ett nytt skrivbord av bra skivor som blir över. Det blir därför viktigt att dra gränsen för hur mycket man kan spara.

 7. Frugala människor använder gärna de samhällsresurser som erbjuds

  Att gå på parkteater på sommaren eller att låna tjogvis med böcker på biblioteken, det uppskattar både vi och våra barn. Kyrkan har fantastiskt fina aktiviteter där barnen dels träffar grannar och dels får både pyssla och sjunga i fin miljö.

 8. Frugala människor storhandlar ofta

  Genom att storhandla ett par gånger per månad så har vi alltid basvaror hemma. Vi jagar inte extrapriser men handlar rutinmässigt det vi behöver och lockas sällan till impulsköp.

 9. Frugala människor tänker planerande när det gäller mat

  Bärplockningen gör att vi inte behöver köpa dyra ekologiska produkter i affären. Vi plockar bär så att det räcker för hela året, både till smoothies, sylt och saft. Min man älskar att baka och gör det gärna. Är det bra pris på laxsida i butiken så köper vi det och fryser in för kommande tillagning av sushi eller annat gott.

  Matlådor är en no-brainer, det blir näringsrik kost och lagom stora portioner. De gånger vi äter lunch ute sammanförs alltid med lunchmöten och har då även ett annat syfte än att bara bli mätt.

  Att anpassa matinköp efter säsong ger både nya spännande smakupplevelser och bra nyttjande av resurser. I halloweentider letar vi till exempel alltid läckra pumparecept.

 10. Frugala människor tänker ofta att det du införskaffar ska hålla under lång tid

  Bra saker som håller är mer värt än saker som bara håller i en säsong. Att köpa en bra skidoverall till det äldsta barnet i könsneutrala färger gör att nästa barn kan ärva denna. Cyklar, möbler och annat i bra skick är värt att lägga en extra slant på, det betalar igen sig i längden.

Frugal living i vardagen

Detta kommer naturligt för mig, jag behöver inte tänka till kring vad jag gör och hur jag ska göra det. Det sitter i ryggraden. När vi lagar mat med grönsaker använder vi nästan allting på grönsaken. När vi är ute och reser hittar vi gärna stigar utanför de vanliga och vi hälsar gärna på människor vi känner för att komma närmare kulturen och komma ”innanför skalet”. En genuin middag i hemmamiljö är nästan alltid mer värd för oss än en middag på en fin restaurang.

Eftersom det kommer helt naturligt för oss är det ingen uppoffring att leva så här. Det har snarare gett oss en massa fördelar. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det här sättet att leva är det som har byggt upp de största delarna av vår förmögenhet.

Frihet i pengaekonomi och i tidsekonomin

Att leva ett frugal life har gjort att vi har kunnat ta ett timeout-år med hela familjen för att resa. Att veta att vi kan bromsa och gasa vår ekonomi efter förutsättningarna har även gjort att jag vågat säga upp mig från mitt jobb med fast inkomst. Istället kan jag nu utan stress ägna tid åt att sätta upp mitt eget företag och tänka långsiktigt istället för kortsiktigt.

Det frugala levnadssättet ger oss marginaler i både tid och pengar. Det betyder att vi sparar mycket av vår inkomst och investerar i saker vi drömmer om. Vi vet att vi kan leva billigt och därför är vi inte stressade över att vi under vissa perioder får in mindre pengar i vår ekonomi.

Detta ger en enorm känsla av frihet. Att göra det mesta möjliga av de resurser vi har ger känns jättehäftigt! Jag vill dock betona att det här är vad VI vill göra. Det är inte nödvändigtvis vad ANDRA vill göra. Tid är lika viktigt som pengar för oss och vi lägger väldigt lite tid på saker vi inte vill göra. Jag gillar inte att shoppa och åker ogärna till gallerior eller shoppar på nätet. Vi handlar därför kläder och prylar när vi verkligen behöver och inte annars. Detta känns och syns både i tid och i plånboken.

Konflikt

En sak som inte går ihop med mitt frugala levnadssätt är att jag gillar att resa. Jag har vänner som alltid, om möjligt, väljer tåget framför flyget. Tyvärr kan jag inte säga att jag har levt efter den devisen hittills. Jag har rest mycket och jag älskar att resa. Jag tycker därför att det är svårt att komma till en lösning gällande det här. Jag vill uppleva och lära nytt och jag vill inte försaka den möjlighet det ger att få besöka nya kulturer och miljöer. Visst klimatkompenserar jag men det går inte riktigt att komma runt att varje flygresa jag gör kostar naturen mer. Jag vill därför be er läsare om tips på hur jag kan tänka och göra i detta avseende. Jag vill att även mitt resande ska vara hållbart i längden.

Vidare har vi två bilar i familjen vilket också orsakar en del huvudbry för mig. Vi bor i en förort och med de långa mörka vintrarna har vi ännu inte hittat ett hållbart sätt för oss som familj att klara oss på en bil när det ska skjutsas till aktiviteter och vi skall få vardagen att gå ihop. Vi försöker nu att få barnen att själva gå till aktiviteter men det fungerar inte alltid. Så ofta vi kan samåker vi eller cyklar. Målet är dock att hitta ett hållbart sätt även för transporter framöver.

Stolthet!

Jag känner en enorm stolthet i att leva ett frugalt liv! Det har gett och ger mig så mycket fördelar och jag skulle vilja uppmana alla att börja tänka lite mer frugalt. Säkert gör du redan massor med saker som är hållbara både för dig och för världen i stort, men tänk om det finns något du kan lägga till i ditt liv som du inte gör idag. Något som kan vara smart både ur ett mikro- och makroperspektiv. Kan det vara att börja titta i lokaltidningen efter gratisaktiviteter i närområdet? Att åka till närmaste friluftsanläggning och grilla korv med kompisarna istället för att ses på ett café? Eller att göra pesto på morotsblasten istället för att kasta den?

Det finns otroligt många bloggar som diskuterar hur du kan leva mer sparsamt. Om du har gillat det du har läst här idag, läs gärna mer på de ”frugala” sidorna som mitt tips ovan. De tar ofta även med de ”hållbara” konsekvenserna av de val vi ”frugala” människor gör och inte bara de rent ”pengabesparande” tipsen. Om vill alla börjar införliva mer hållbara levnadssätt, då är jag säker på att vi kan göra stor skillnader både för oss själva men även för resten av världen!

Diskutera gärna detta tema med oss och dela med dig av dina erfarenheter. Vi ses i Facebook-gruppen Ett rikare liv!

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan