Gå inte på ”Svarta Januari’s” snuttifiering av vår ”ekonomi”.

24 januari, 2019

Just nu lämnar vi de veckor som kallas ”de svarta veckorna”,. Det är den tiden mellan nyårs och januarilönen så svenska folket (och många andra folk med oss kan jag tänka) är som mest upptagna med att ha för lite pengar.

Ekonomisk baksmälla

Den genomsnittlige svensken har alltså sedan genom Black Friday, julhandel, mellandagsrea och nyår spenderat så pass mycket pengar att dessa veckor betecknas som ekonomisk bakfylla och ett nattsvart mörker för svensk handel. Restaurangerna står tomma. Taxichaufförerna står sysslolösa. Tidningarnas osäljbara annonsutrymme skänks bort till välgörenhet och gallerierna hade helst haft stängt.

Snuttifiering

Detta är ett fenomen som verkligen påverkat mig genom åren på många sätt. Det mest konkret är att jag alltid får ett uppsving på inbjudningar i TV och radio för just nu är ”ekonomi” och ”hur man klarar sig” heta nyheter. Just nu vill alla prata ”ekonomi” utom jag för det är så enormt destruktivt att snuttifiera ”ekonomi” till hur varje fattig svensk skall överleva två veckor till genom att göra matlåda, samåka och sälja avlagda kläder på blocket.

Det skapar en attityd

Det är i vår attityd till ett ämne som det avgörs om och vad vi kan tänka oss att göra i det området. Det är på samma sätt som vi genom våra återkommande göranden skapar de resultat vi har. Väljer vi att se på ekonomi som ”det problemet jag har just nu” så ger de tillgång till vissa resultat. Väljer vi att se på ekonomi som ”det spännande området som kan hjälpa mig uppfylla på alla mina drömmar” så får vi tillgång till andra resultat.

Den avgörande veckan?

Kanske är det just i januari som det slaget står. Kanske är det i valet av att ”lösa problemet” eller att ”engagera sig i frågan” som det just denna vecka avgörs vem som har ett överflöd av pengar (även i Januari) alla de kommande åren.

Inbjudan

Om du är en trogen läsare och lyssnare av det som ”Ett rikare liv” producerar så kommer det säkert inte som någon chock att det är långsiktighet, struktur och månadssparande vi vill tillskriva januari och jag vill med dessa rader bjuda in dig till att ta detta till en ny nivå just nu.

Gör något annorlunda

Sätt ett par mål för det kommande årets ekonomi. Skapa en plan som inspirerar dig. Sätt upp ett partnerskap med någon som kan peppa dig. Ta hjälp från någon som kan bättre. Sätt igång ditt långsiktiga sparande. Placera ditt kapital i hälsosamma investeringar med sund avkastning. Stäng ned löpande kostnader som kostar mer än de smakar. Se över att du inte betalar för mycket för de tjänster du köper… eller om du inte har energi till att göra allt detta: Skriv in i kalendern när de skall göras och gör sedan en enda framåtriktad sak för dina ekonomier och din framtid varje vecka.

Det är nu, idag, det avgörs vem som med gott samvete kan ta taxi hem på nyårsdagen och vem som får frysa vid bussen.  
Rikedomspodden #121: Engagemang 3 – Niklas, Pia &  Johan
Rikedomspodden #120: Engagemang 2 – Charlie, Pia och Cathrin
Rik – Rikare – Rikast