Har du också svårt att få ihop ditt liv?

28 januari, 2018

Upplever du också att du har många olika saker på gång i ditt liv samtidigt, kanske för många? Det är mycket som ska hinnas med. Fru. Barn. Familj och släkt. Arbete. Privatekonomi. Vänner. Intressen. Hälsan. Nöjen. Lägenheten. Lantstället. Bilen. Källaren.

Och ovanpå detta ska jag dessutom sköta alla områden ovan riktigt bra. Riktigt bra alltså. Vara super-pappa, super-man, super-kollega, super-ekonom, super-vän, superbra på golf, skidor, skridskor, super-hälsosam, superkul ska jag också ha minsann. Jag ska helt enkelt vara SUPER inom alla områden i mitt liv. Puh.

Jag blir trött bara av att läsa vad jag själv har skrivit ovan. Då är det tur att jag för ett par år sedan gick Balansekonomis utbildningsprogram Ditt liv och dina affärer. Vid ett av kurstillfällena var temat ”Mitt liv som projekt”. Då fick jag några insikter som jag har använt mig av varje dag sedan dess. Nämligen insikten att jag lever ETT liv. Jag är inte mitt arbete. Eller min roll som pappa. Eller min roll som man. Eller min roll som vän. Jag är jag. I alla lägen.

Jag behöver inte göra skillnad på arbetstid och fritid. Min tid är min tid. Oavsett om jag arbetar, inte arbetar, äter middag med mina vänner eller tar en kurs i konståkning för vuxna.

Och framför allt – när jag gör EN sak, kan den bidra i flera av mina områden som är viktiga för mig. Du kan säkert uttrycket – kombinera nytta med nöje? En otroligt skön kombination som jag då bestämde mig att göra mycket mer av.

Mitt liv som projekt

Med hjälp av min insikt gällande att när jag gör EN sak kan den bidra i flera områden av mitt liv, samtidigt, så har jag skapat en struktur och en vardag som stödjer mitt skapande av mitt rikare liv. Det har jag gjort genom att tänka nytt, lyssna nytt och göra nya saker. Jag har därigenom också fått nya resultat. Det var inget fel på mitt liv innan jag fick dessa insikter, inte alls. Men jag fick inte de resultat jag ville ha. Jag hade inte en god hälsa, jag tog inte hand om mina relationer på det sätt jag ville och gör idag och jag hade inte en god ekonomi.

Jag tyckte att jag gjorde en massa saker varje dag och det gjorde jag också. Utmaningen var att de förde mig inte i den riktning jag ville ta mig. Jag saknade en tydlig vision med mitt liv. Denna vision var otroligt viktig att definiera. Så det var där jag började. Jag ställde mig åtskilliga frågor kring hur jag ville att mitt liv skulle se ut och vad som var viktigt för mig. I mitt fall är det ett liv där jag har tid, pengar och energi att göra vad jag vill. När jag vill.

Först då blev det sedan möjligt att ta fram de tre fokusområden som blev mina delprojekt för att skapa mig ett rikare liv, som jag vill ha det.

Mina tre fokusområden för ett rikare liv

Vid ett tidigare kurstillfälle på samma utbildning hade vi fått i uppgift att skapa tre delprojekt som vi ansåg var de viktigaste projekten i våra liv för att skapa det liv vi ville leva. Ett rikare liv.

Jag definierade då tre övergripande fokusområden som jag satte tydliga mål för. Dessa tre områden var: god hälsa, goda relationer och god finansiell ekonomi (finansiell ekonomisk frihet). I den ordningen. Anledningen till att de kommer i denna ordning är så klart för att om jag inte gör allt jag kan för att ha en god hälsa ger jag mig själv sämre förutsättningar att lyckas med de andra två områdena.

Goda relationer (kvaliteten i de relationer jag har) är otroligt viktigt för mig och det är också det som enligt Harvards 75-åriga forskning är det som starkast bidrar till att jag upplever lycka. Därför kommer detta fokusområde som nummer två för mig.

God finansiell ekonomi (ekonomisk frihet) kommer som nummer tre och anledningen till att jag har detta som ett av mina tre fokusområden är för att en stark finansiell ekonomi ger mig en högre grad av frihet att göra det jag vill med min tid och med min energi.

Coolast av allt är att dessa tre fokusområden enkelt går att kombinera i mitt görande. Så när jag gör en sak tillgodoser jag mina behov i flera av mina fokusområden och tar mig närmare mina mål i flera områden samtidigt.

1. God hälsa

Hälsan var det område jag tidigare aldrig ”hann” med, eller rättare sagt, inte prioriterade. Jag resonerade som så att:

Det där med hälsa är något jag får ta tag i senare. Det har jag inte tid med just nu.

Just då var allt mitt fokus på våra små barn och mina olika arbeten. Resultatet var att jag var ständigt trött, jag åt inte näringsrik mat och kastade i mig maten när jag väl åt. Jag sov bra när jag väl sov men jag sov inte ”rätt” timmar på dygnet för mig och jag sov för få timmar. Jag rörde mig alldeles för lite. Och satt alldeles för mycket stilla. Att träna tog ju en massa dyrbar tid…

Jag har gjort många förändringar sedan dess gällande hur jag lever mitt liv som nu har möjliggjort en rad resultat i mina andra fokusområden. Jag sover ca 7-7,5 timmar per natt. Jag har slutat dricka alkohol. Jag har lagt om min kost utifrån det som passar just mig för att ge mig maximal energinivå och hälsa, både fysisk och psykisk. Jag har mediterat och ägnat mig åt fysisk träning (läs inbyggt i vardagen och inte företrädesvis på gymmet). Varje dag.

Jag har byggt in rörelse i min vardag. Billigt och enkelt. Istället för att åka taxi eller tunnelbana mellan möten eller till och från mitt arbete väljer jag att gå eller cykla när det är möjligt (ingen regel utan undantag – ibland blir det tunnelbana eller taxi så klart). Jag går uppför trappor och tar hissen ned igen (bättre för mina knän). Och så tränar jag lite hårdare ett par gånger i veckan för att få upp pulsen ordentligt (när jag inte gör detta märker jag det direkt på min energinivå som då sjunker).

Resultat: jag har idag en god hälsa och jag har lärt känna min kropp mycket bättre och mina värden har aldrig varit i så fin form som de är i dag. Jag har mer energi, tänker klarare och jag kan därför investera min tid mer effektivt och nå andra resultat än tidigare. Jag känner även oftare efter hur jag mår och när jag är trött, vilket så klart händer emellanåt, då vilar jag. Jag vet. Inte raketforskning direkt, men ack så effektivt.

2. Goda relationer

Relationer är något vi är två om. Eller fler än två. Det räcker alltså inte med att jag upplever att en relation är god om inte den/de andra i relationen upplever samma sak. Tro mig, detta har jag verkligen fått lära mig de senaste åren. I några av mina relationer trodde jag att allting var bra och så var inte fallet.

Inom detta område är mina stora insikter att världen inte kretsar kring mig. Med det menar jag bland annat att det finns saker jag kan påverka och saker jag inte kan påverka. Skillnaden däremellan är inte alltid enkel att se tycker jag. Och bara för att världen, utifrån vem jag är, ser ut på ett visst sätt behöver inte världen från den/de andra i min relation se likadan ut. Idag förstår jag detta mycket mer än innan och jag har även skrivit en artikel tidigare på detta tema: Ödmjukhet – vi ser världen som vi är och inte som världen är

Mitt arbete i olika utbildningsprogram de senaste åren har gett mig enorma insikter kring min egen personlighet, mina styrkor och mina ”buggar”. Jag har städat ur i mitt liv och i mina relationer och har kontaktat alla som jag enligt mig själv har ”skadat på vägen” och bett om ursäkt. Jag är i dag väldigt ödmjuk inför det faktum att vi alla är olika och jag kan idag se på riktigt att vi alla bidrar till världen på vårt eget sätt. Som min medskribent på ettrikareliv.se, Lennart Göthe, brukar säga:

Vi gör så gott vi kan och förstår så fort vi hinner.

Som ny rutin i mitt liv har jag därför infört att jag varje dag ser till att jag har ”städat i min egen trädgård” när det gäller mina relationer. Har jag under dagen haft någon fnurra på tråden ser jag till att den fnurran är utredd innan dagen är över. Jag investerar också mycket mer av min tid i mina relationer. På olika sätt. Jag försöker alltid ge energi till de jag träffar. Jag hör oftare av mig till mina nära och kära. Jag ler till människor jag inte känner och framför allt lyssnar jag med intentionen att förstå. Jag kan lära mig någonting av alla jag möter.

Resultat: de relationer som betyder mycket för mig har förstärkts enormt och jag har även avslutat en del relationer som inte var generativa för mig eller den/de andra i den relationen. Framför allt bidrar mina stärkta relationer till en starkare känsla av lycka.

3. God finansiell ekonomi

Tidigare var jag nästan alltid stressad över min finansiella ekonomi, både när den var mindre god och även när den var bra. Så är det inte längre. Inom fokusområdet God finansiell ekonomi har jag tagit små steg, varje månad. Jag har med hjälp av det jag har lärt mig under de senaste åren skapat mig en tydlig överblick över hur vår finansiella ekonomi ser ut. Jag har stenkoll på vår resultat- och balansräkning. Jag vet vad vi får in varje månad och vad vi har för utgifter. Vi har skapat en solid mekanisk plan där en väsentlig del av våra pengar arbetar för att bli mer pengar. 

Detta har gjort det möjligt för mig och min familj att ta oss friheten att skapa en tillvaro med mer tid, mer pengar och mer energi. Både jag och min fru har nu frihet att göra det vi är bäst på större delarna av våra dagar. Vi har skapat ett gap mellan våra inkomster och utgifter som är positivt till inkomsternas favör. Vi har skapat flera inkomstströmmar. Blivit delägare i ett par bolag. Startat nya initiativ utifrån våra talanger och därmed skapat oss ett kassaflöde som vi uppskattar och har stor glädje av. 

Vi har varit snabbare i vissa områden och rört oss med snigelfart i andra. Vi är dock igång även i de områden vi har rört oss långsammare (handlar huvudsakligen om att skapa nya passiva inkomster). Eftersom att vi har rört oss snabbare i vissa områden kan nu de nya passiva inkomsterna få mer av vår tid och energi framåt. Detta ser vi enormt mycket fram emot. En sak i taget. Ett steg i taget. 

Synergieffekter

Som jag nämnde tidigare är det coolaste av allt att jag idag har skapat en struktur i mitt liv där jag mycket oftare än tidigare kombinerar nytta med nöje. Nedan följer några exempel på aktiviteter som jag gör som bidrar i flera områden samtidigt:

Slutat dricka alkohol – bidrar aktivt både i området god hälsa 8självklart varför) och goda relationer genom att jag idag minns alla samtal jag har. Jag gör aldrig bort mig längre under påverkan av alkohol (japp, det hände tidigare). Och sist och absolut inte minst, min och min frus relation blir mycket starkare när jag inte dricker alkohol.

Lagt om min kost – bidrar aktivt både till god hälsa (självklart varför) och goda relationer. Jag har ökat mitt intresse för vad jag stoppar i mig och vad det gör med mig. Därigenom har jag fått nya vänner som är mycket skickliga inom detta område. Det bidrar starkt i mitt område goda relationer.

Fysisk aktivitet inbyggd i vardagen – bidrar i alla tre områden. God hälsa är självklart. Mina relationer stärks också genom att jag idag promenerar mycket mer. Jag promenerar nämligen tillsammans med kollegor (till och från möten) och med nya kontakter (istället för att sitta i en soffa och lära känna varandra). Samt att när jag promenerar utan sällskap använder jag den tiden till att ringa mina kollegor, vänner, familj eller kunder och samarbetspartners. Min finansiella ekonomi då – hur blir den aktivt bättre av att jag promenerar? Minskade utgifter så klart… Mindre taxi- och tunnelbaneutgifter bland annat.

Städning, vård och kärlek i området relationer – bidrar aktivt till godare relationer så klart samt till en bättre hälsa. Varför då? För att jag upplever en högre grad av energi och av lycka vilket i sin tur bidrar till att jag orkar mer än tidigare. Detta gör också att jag har gett mig själv större möjligheter att nå en god finansiell ekonomi. Hög kvalitet i mina relationer har jag glädje av i allt jag gör oavsett om det handlar om att ha en lugn fredagskväll med min fru och våra barn, fira midsommar med våra vänner, skapa nya arbetsprojekt och inte minst vid försäljning av de tjänster vi erbjuder i våra olika projekt

Arbetar tillsammans med mina vänner i mina olika projekt jag är verksam i – bidrar starkt i alla områdena. I området god hälsa märks detta tydligast på min psykiska hälsa. Att ha kollegor/vänner som bryr sig om mig bidrar starkt till att jag har mer energi, mår bättre och får bättre resultat i alla våra gemensamma projekt. Våra relationer stärks givetvis under tiden och min finansiella ekonomi har aldrig mått bättre än den gör nu när jag arbetar huvudsakligen med nära vänner.

Städat och skapat en god finansiell ekonomi – detta har jag gjort gällande vår finansiella privatekonomi tillsammans med min fru vilket har bidragit till en starkare relation och till en bättre gemensam finansiell ekonomi så klart. Samma sak har jag gjort i de bolag jag är verksam i vilket även där har bidragit till starkare relationer och bättre företagsekonomi.

Skapat fler inkomstströmmar – bidrar till starkare relationer och en högre grad av ekonomisk frihet. Här har jag skapat eller gett mig in i nya sammanhang tillsammans med gamla och nya vänner. Detta område är otroligt spännande och jag har lärt mig så mycket av andra genom att lyssna med intentionen att förstå.

Mina framgångsfaktorer hittills i skapandet av mitt rikare liv har alltså varit:

Att definiera min vision av ett rikare liv. Insikten att jag kan kombinera nytta med nöje. Att skapa tre fokusområden som alla för mig mot min vision. Att designa en ny struktur att spendera mina dagar. Tagit hjälp av lilla stegets kraft, (länken går till en artikel jag har skrivit tidigare inom detta tema) flit och systematik för att dag för dag, steg för steg ta mig närmare min vision. Kryddat detta med mätning och uppföljning. 

Allt detta har bidragit till ett rikare liv än jag hade tidigare och rikare blir det för varje dag som går. Ett liv med mer tid, mer pengar och framför allt mer energi. Det är möjligt att stanna upp, tänka nytt, lyssna nytt och göra nya saker. Det har gett mig och mina nära och kära våra nya resultat. 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan