Hur kan man var förberedd på framtiden när man inte vet hur den ser ut? 

18 september, 2018

Man säger att en ledare skall lösa framtidens problem. De problem som vi ännu inte märkt av att vi har. Jag tänker att det stämmer. Man skulle kunna utveckla detta resonemang genom att man även kan leda genom att utveckla framtidens möjligheter. Det vill säga möjligheter som ännu inte finns men som kommer att finnas i framtiden. 

Urskilja mönster

Egentligen är detta inget konstigt. Vi är alla engagerade i att urskilja mönster som upprepar sig. Sedan leder vi våra liv på ett sådant sätt att vi kan agera med gott resultat när väl något händer i framtiden. Som exempel köper jag inte hem mat till min familj för att jag är hungrig. Jag köper hem mat för att jag (utan större svårighet) urskiljt trenden att vi bli hungriga varje dag fram åt 18-snåret på kvällen. Jag köper hem mat för jag kan med stor pricksäkerhet utgå från att det kommer att hända igen. Då är det bättre att redan ha mat hemma än att då plötsligt behöva ge sig ut på jakt efter föda. 

Det som händer sällan

Exemplet ovan är förstås löjligt men det hjälper oss ändå igång. Jag har lätt att se trenden i det som händer mig ofta. Jag kan även agera utifrån sannolikhet. Det händer inte ofta men jag räknar med att skära mig i köket ett par gånger i livet. Därför laddar jag med plåster där. 

Det som ännu aldrig hänt

Ännu lite klurigare blir det med saker som ALDRIG hänt men som jag ändå med god sannolikhet kan utgå från att det kommer att hända i framtiden. Jag räknar till exempel med att komma till ett skede i livet då jag inte längre vill ”jobba”. Därför förbereder jag min ekonomi på ett sätt att det går att sluta jobba när jag väl vill eller behöver det. 

Morgondagens problem

Allt detta är ju ganska enkelt eftersom det är förutsägbart. Fast det är klart, ofta glömmer vi bort att lösa morgondagens problem för att vi har för fullt upp med att lösa de problem vi har idag. Detta är synd för morgondagens problem är ofta ganska lättlösta om man bara har god tid på dig. Och tid har vi gott om, om vi sätter igång idag, men inte om vi väntar tills framtiden väl är här.  

Världen förändras som aldrig förr

Fast allt detta leder ju till ett problem och min egentliga spaning. Världen förändras som aldrig förr. Det enda vi vet om framtiden är att det definitivt inte kommer att se ut som idag. Hur förbereder man sig en framtid som är så svår att förutse?

Trender

Svaret stavas nog TRENDER. Dvs man får ta sig an att bli duktig på att hitta ledtrådar till vart världen, Sverige och vi själva är på väg. Det handlar om att löpande engagera oss i vilka spår framtiden lämnar i nutid. Det handlar om att se hur vi kan hitta möjligheterna med detta. Låt oss ta några exempel.  

Exempel

2012 lanserades Swish som en betallösning i Sverige, ett land där alla gick till Bankomaten. Förra året gjorde privatpersoner cirka 170 miljoner swishbetalningar, jämfört med antalet bankomatuttag som låg på cirka 150 miljoner. Många förutspår nu att kontanter är i stort sett helt borta redan till 2025. Det är EN trend.

Allt fler jobb tas över av datorer och AI. Enligt beräkningar för Stiftelsen för strategisk forskning är det över 95% risk att ett jobb någon har som kassapersonal inte existerar om 20 år.  Risken att som lokförare vara ersatt av en dator är 89,60% osv. Det är en annan trend.  

Dessa är bara två väldigt enkla exempel och är inte speciellt utvalda av mig. Om dessa trender hänger ihop eller inte och om de har någon påverkan på din framtid är upp till dig att besvara. 

Intresserad och positiv

För att kunna förhålla sig till trender behöver man alltså analysera sin omvärld. Men behöver titta efter och tänka om vart den är på väg. För att vara rustad för framtiden behöver vi förstå den. Jag tror att det är två attityder som kommer vara till fördel: Intresserad och Positiv.  

Min chef

För 20 år sedan jobbade jag på en tidning om ”Den nya ekonomin”, en tidning om finanssektorn, media, teknikutveckling, globalisering, allt det där som idag bara kallas ”ekonomi”. När chefredaktören mötte mig första arbetsdagen sa han ”Vi tror att hela ekonomin står inför en stor nydaning och vi har valt att förhålla oss i grunden positiva till den förändringen”. 

Det tyckte jag var klok sagt och tveklöst är det så att vi har en tendens att bättre sätta oss in i sådant som vi tror kommer vara positivt för oss än de för ändringar som vi motstår.  

Mamma

Som exempel kan jag ge min mor som är mycket intelligent och dessutom är envis och har lätt att lära sig nya saker. Hon har däremot bestämt sig för att det här med ny teknik INTE är något för henne. Det innebär att hon för 20 år sedan valde att vara utan dator och mobil. Det gav inga stora hinder i hennes liv DÅ.  Nu är den tekniken överallt och hon kan knappt sätta på TVn (än mindre välja en film) om inte pappa är hemma.   

Zlatan

Den slutgiltiga frågan blir ändå vad du gör med den information du skaffar dig och dina teser om framtiden. Ärligt talat är det ju inte förmågan att lista ut vart bollen är på väg på fotbollsplanen som gör mål. Det är förmågan att ta sig dit och vara redo att skjuta när den väl är framme. 

Hur ser du på det hela? Kommentera gärna eller låt oss diskutera vidare i vår Facebookgrupp; Ett rikare liv! Vi ses där!

 
Några av mina trendspaningar
Rikedomspodden #125: Ombytt till matchen 1 – Johan & Lennart
Rikedomspodden #124: Berikande Resurser 3 – Niklas, Pia & Johan