Jag är tacksam över att jag blev frustrerad

17 juli, 2018

I denna artikeln försöker jag belysa hur vi ofta stirrar oss blinda på att något borde vara annorlunda. Och att vi därmed missar guldkornen i det när vi inte försöker känna tacksamhet över det oönskade.

I was sad because I didn’t have any shoes. But then I saw a man that didn’t have any feet.

Det här med att saker borde vara på ett annat sätt än de är. Det ställer sig ofta i vägen för mig när det gäller att känna tacksamhet.

Frustrationen över att bli sjuk

För ett tag sedan fick jag en påminnelse från Facebook om vad jag hittade på för ett år sedan. Då hade jag under en lång period utsatt mig för en hel del stress genom att ta på mig mer jobb än jag borde ha gjort. Min kropp sa ifrån med först lunginflammation och sedan halsfluss vilket ledde till en del inställda löpartävlingar.

Jag kände en stor frustration över detta då jag äntligen hade hittat glädjen till löpningen. Jag var igång bra med min träning och började se resultat både i snabbhet och vikt. Varför var jag tvungen att drabbas av allt detta nu då? Nu riskerade jag ju att tappa allt det som jag byggt upp.

Leta efter feedbacken

Klokt nog tog jag feedbacken och valde att känna tacksamhet över att min kropp fungerar så bra att den själv säger ifrån när den behöver vila. Jag passade på att se över mitt liv, och  omarbetade då de projekt jag drev så att de mer skulle reflektera det liv jag vill leva.

Jag fick inte vara med och leka

En annan händelse där jag först hade väldigt svårt att känna tacksamhet var när jag blev erbjuden att gå in i en affär tillsammans med ett par partners. De öppnade generöst upp för att jag skulle kunna gå in i vad som såg ut att bli en riktigt lovande pre-IPO. Tyvärr hade jag inte de pengarna fria som krävdes för att gå in i affären. Alla mina pengar var låsta i andra affärer och mitt kassaflöde var inte tillräckligt starkt för att fort få in pengarna som behövdes.

Jag kände mig återigen frustrerad och liten. Det kändes orättvist att jag inte kunde göra samma typ av affärer som andra i mitt nätverk kunde.

Andra sidan myntet

Några veckor senare hade jag ett samtal med Pia om just detta och hon utmanade mig då att vända på myntet och leta efter tacksamhet i händelsen, istället för att känna frustration över hur det var. Hur det var just då var ju bara ett resultat av mina aktioner upp till dess att jag blev erbjuden affären. Resultatet var att jag inte kunde göra affären.

Det resultatet triggade mig till att vilja ta ännu större kliv och nå ännu längre på min ekonomiska resa. Jag blev sporrad till att kunna göra samma affärer som mina vänner gör. Det sporrade mig till att ta nya kliv och möjliggöra helt andra saker i mitt liv. Jag vill stärka mina kassaflöden och skapa ett liv där jag på riktigt kan vara med och göra skillnad för andra, för världen.

Och ska jag göra det så behöver jag göra upp en plan för att lyckas med det. Idag har jag en påbörjad plan som behöver finslipas. Jag har ett mål som inspirerar och provocerar mig och alltihop är tack vare att jag inte hade råd att göra en affär tillsammans med mina vänner. Jag är tacksam att jag inte kunde göra den affären.

Öva på att känna tacksamhet

Det jag insett är att jag kommer behöva fortsätta öva på att se tacksamheten i det som händer istället för att låta upplevelsen av att det borde vara annorlunda stå i vägen. Att känna tacksamhet är en nyckel till att få ett rikt liv. Och i jämförelse med större delen av jordens befolkning så har jag väldigt mycket jag kan vara tacksam för.

Även om jag just nu skulle få sparken, bli av med mina pengar och få en obotlig sjukdom, så skulle allt det drabba mig i Sverige, ett av världens rikaste och säkraste länder. Ett riktigt katastrofalt scenario för mig är mer än vad många människor ens skulle kunna drömma om.

Vad har du själv i ditt liv idag som du upplever borde vara annorlunda? Kan du vända på myntet och känna tacksamhet över det? Följ gärna med och diskutera det i vår Facebook-grupp Ett Rikare Liv.

Tack för att du läste.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan