Jag gillar inte uppskjuten belöning

11 september, 2018

I denna artikeln delar jag med mig om min något kyliga relation till begreppet uppskjuten belöning. Jag skriver om hur jag hamnade hos Kronofogden och hur jag inte lärde mig min läxa av det. Jag berättar även om vad jag gör idag för att hålla mig på banan.

Jag gillar inte uppskjuten belöning

Det kan låta skarpt, och ganska märkligt kanske. Jag menar självklart inte att jag inte gillar det, utan snarare att jag har svårt för uppskjuten belöning. Jag har alltid varit på jakt efter omedelbar belöning, hela mitt liv. Lyckligtvis är jag smart nog att förstå att det här med uppskjuten belöning är ytterligare en nyckel till att få ett rikare liv med större tillgång till tid, energi och inte minst pengar.

Hur har det sett ut för mig tidigare då?

Jag har alltid haft lätt för att spara i det korta perspektivet. När jag var yngre och sommarjobbade sparade jag alla mina pengar under hela sommaren och köpte sedan en ny motorcykel för pengarna. Det blev inte ett öre över. När jag var ännu yngre än så sparade jag min månadspeng tills jag hade råd att köpa en Playstation, då rök alla besparingarna till det.

Detta är ett mönster som både har följt med mig upp i åldern och som dessutom förvärrades en hel del innan det blev bättre. Det gick så långt att jag som ung vuxen festade med mina vänner varje helg och pengarna var ofta slut redan efter 2 helger, med mer än halva månaden kvar att försöka klara av. Jag lånade pengar av min mamma och jag såg till att finansiera mitt festande på alla möjliga sätt. Så länge jag fick min omedelbara belöning var det ju lugnt.

Jag hamnade hos Kronofogden

Det gick så långt att jag började missa att betala räkningar och utvecklade kuvertskräck. Jag slutade öppna posten. Givetvis fanns det bara ett slut på mitt beteende. Jag hamnade hos Kronofogden med en betalningsanmärkning i deras register. För en obetald räkning på under 100 kr. Snacka om korkad!

Detta blev ett brutalt uppvaknande för mig. Jag betalade min skuld hos Kronofogden och satte upp en avbetalningsplan till övriga fordringsägare. Något år senare hade jag städat upp min ekonomi ordentligt och jag var tillbaka på ruta 1. Jag började spara, men sparade mest till resor och annat kortsiktigt.

Äntligen ströks min betalningsanmärkning

Så efter 3 år ströks min prick ur Kronofogdens register. Hade jag då lärt mig min läxa? NEJ! Jag firade SAMMA DAG med att ta ett lån och köpa en bil. Mina sparade pengar gick till handpenningen och åter var alla konton tomma. Men jag hade åtminstone fått min fina belöning för att jag varit så duktig och städat upp min ekonomi.

Det skulle ta många år innan jag insåg att jag behöver ta ledarskap över detta. Och det är precis det jag tror att det handlar om för många människor. Att ta ledarskap över sitt liv och ansvar för sin framtid. Och det gör jag idag. Jag tycker fortfarande att det kan vara jobbigt att inte få leka upp alla mina pengar och belöna mig själv hela tiden. Men jag inser också att genom att spara och investera långsiktigt kommer jag kunna belöna mig enormt mycket mer om några år.

Mina strategier för att ha roligt

Jag har tagit fram två strategier för att ändå ha lite roligt här och nu. Det första jag gör är att på varje vinst jag gör återinvesterar jag 90%. De andra 10% är mina att leka med. Det kan bli allt från en god öl och en middag med min sambo till en weekendresa. På det viset håller jag min belöningskrävande sida i schack.

Det andra jag gör är att jag försöker maximera mina inkomster. Många fokuserar på att hålla nere sina utgifter och vissa går så långt att de blir direkt snåla och gör det krångligt för sig själva. Det tycker jag känns oinspirerande. Istället ser jag till att stretcha mig och försöker maxa mina inkomster för att ha mer tillgängliga pengar. Och det är betydligt roligare. Jag jobbar både med att se till att få så bra löneökningar som möjligt på mitt jobb, och även att öka mina andra inkomster så mycket det går. Förra året lyckades jag ge mig själv ca 3 extra månadslöner med hjälp av sidoinkomster. I år tänker jag ge mig 6 extra månadslöner.

Hur känner du själv inför uppskjuten belöning? Är du bra på det eller tycker du det är jobbigt? Hur gör du för att ändå hålla dig på banan? Häng gärna med i vår Facebookgrupp och diskutera detta vidare med mig och alla andra. Eller klicka på min bild här intill för att hitta alla andra artiklar som jag skrivit.

Tack för att du läste.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan