Jag var rädd att förlora pengar

18 december, 2017

När jag lyssnade på veckans avsnitt av Rikedomspodden, där Jan och Niklas pratar om vår relation till pengar, så började jag fundera över min egen relation till pengar. Jag har haft ett osunt förhållande till pengar hela mitt liv och jag skulle vilja dela med mig av det till er.

Min uppväxt lade grunden till min rädsla

Jag kommer från ett hem där pappa var egen företagare och drev ett bageri. Mamma jobbade som ekonom hos kommunen på dagarna och hjälpte till med ekonomibitarna i företaget på kvällarna. När jag var i mina tidiga tonår började jag jobba extra i företaget på helger och lov. I början handlade det om att knacka in fakturor i datorn och skicka ut till kunderna. När jag blev lite äldre började jag jobba natt som bagare.

Detta var ända fram till idag ett av de roligaste jobben jag haft. Att få jobba med händerna och vara kreativ i en miljö som doftar nybakade kanelbullar och frallor, det är varma minnen för mig. Och det lärde mig också snabbt att ju mer jag jobbade, desto mer pengar kunde jag tjäna. Jag tog mitt körkort så fort jag bara kunde när jag fyllde 18 år och började sedan att hjälpa till även som chaufför i bageriet. Det jag gjorde var att jag jobbade först som bagare på natten och hjälpte sedan till att köra ut brödet till kunderna på morgonen. Det blev långa arbetspass, och det blev mycket pengar.

Ju fler timmar jag kan putta in, desto mer pengar kan jag också hämta ut.

Detta beteendet har jag sedan tagit med mig upp i vuxen ålder. I alla jobb jag haft efter det har jag sett till att jobba hårt och jobba länge, så att lönecheckarna ska vara feta. Först nu, de senaste två åren, har jag börjat fundera över varför det är så? Varför måste jag jobba så hårt och se till att det kommer in mycket pengar? Jo, för jag är rädd att stå utan pengar. Jag är rädd att inte kunna betala mina räkningar.

Den rädslan har inte heller gjort några underverk för min ekonomi. Den har lett till att jag har samlat på mig en massa pengar i en buffert, bara för att sedan tycka synd om mig själv som inte får göra något roligt och då har jag spenderat alla pengarna i ett ryck. Bara för att sedan vara tillbaka på ruta 1 igen, rädd för att inte kunna betala mina räkningar.

Brist- och överflödstänk

I Balansekonomis utbildningar pratar vi mycket om brist- och överflödstänk. Kort fattat kan man beskriva detta som att ett bristtänk fokuserar mycket på vad man inte har. Det finns en inneboende rädsla att förlora det man har så man håller hårt i det. Precis så har jag betett mig. Om jag fokuserar hårt på att inte förlora några pengar, då blir det också svårt för mig att attrahera in nya pengar i mitt liv.

Har jag istället ett överflödstänk så ser jag ofta nya möjligheter att få in pengar i mitt liv. Jag håller inte lika hårt i pengarna och är villigare att både dela med mig av dem samt att investera dem. Detta skapar förutsättningar för mina pengar att växa och locka in nya pengar i mina fickor.

Jag övar på att skifta förhållningssätt

Idag fastnar jag fortfarande ofta i ett bristtänk, även om jag har lättare för att fånga upp det och göra något åt det. Jag tränar mig också hela tiden i att skifta till ett överflödstänk. När jag tittar tillbaka på vad det är som gjort att jag mer och mer skiftar till ett överflödstänk så finns det många olika anledningar till det. Dels har jag gått utbildningar inom personlig utveckling och pengar som hjälpt till att skifta mitt förhållningssätt.

Men en sak som ringer klarare än allt annat är en grej som Pia sa till mig när vi spelade ett affärsbrädspel på en utbildning för något år sedan. Jag satt och höll hårt i mina pengar och gjorde inga affärer. Jag ville vänta på “den rätta” affären, den som skulle ge jackpot och göra mig ekonomiskt fri. Men den kom aldrig. Pia frågade mig varför jag inte gjorde några affärer och jag förklarade detta för henne. Då svarade hon skarpt;

Ingen gillar en snåljåp

Den tog hårt på mig. Jag var väl inte snål? Men jag insåg snabbt att precis så var fallet och den insikten gjorde världens skillnad för mig. Jag började testa mig fram och göra affärer. Även om de var små så tog de mig mot mitt mål och mina kassaflöden började växa. Detta applicerade jag i verkliga livet och idag kan jag börja se resultaten av det skiftet. Idag kommer det in en hel del nya pengar till mig och jag ser glatt till att ge dem nya jobb så de kan fortsätta må bra och växa sig stora och starka hos mig. Idag har pengar roligt hos mig, och jag ser till att inte snåla med dem.

Idag är jag inte lika rädd för att förlora pengar och behöver inte hålla lika hårt i dem, för jag har tränat min förmåga att skapa nya pengar ur ingenting. Har du ett sunt förhållande till pengar? Eller behöver du också träna på det precis som jag?
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan