Konsumtion för mitt rikare liv!

6 november, 2018

De senaste fyra åren har jag radikalt lagt om min konsumtion inom många olika områden. Inte bara när det gäller mat, kläder och typiska ”konsumtionsområden”, utan även inom områden som nyheter, intressen och digitala kanaler. Om man nu kan prata om att konsumera intressen? Och det kan vi tycker jag.

I takt med att jag har blivit mer och mer medveten om vad ett rikare liv innebär för just mig, har jag även medvetet förändrat mina konsumtionsmönster. Allt för att bidra till mitt rikare liv. Idag är jag otroligt mycket mer selektiv och tydlig i min konsumtion. Det gäller inom alla områden.

Konsumtion i mina tre övergripande livsprojekt

Mina tre stora övergripande och grundläggande livsprojekt är min goda hälsa, mina goda relationer och min frihet och tillgång till tid, pengar och energi. Mina omlagda konsumtionsvanor har till exempel lett till att jag har prioriterat upp och om min konsumtion inom området hälsa. Vad det innebär rent konkret är att jag idag investerar mer tid, pengar och energi i att hålla mig vid god hälsa. Tidigare lade jag till exempel en hel del pengar på snus, alkohol, godis, snacks och läsk. All denna konsumtion motverkar ju mitt livsprojekt god hälsa, så idag konsumerar jag i princip ingenting av dessa saker.

Istället tillåter jag mig lyxen i att ha ett SATS-kort för att kunna gå på yoga en gång i veckan, vara medlem i två golfklubbar, en i stan och en på landet. Gå på utbildningar i personlig utveckling och hälsa mm. En mer medveten hälsokonsumtion helt enkelt, som stödjer min resa mot ett rikare liv.

Samma sak gäller inom området relationer. Jag konsumerar (investerar) en hel del pengar i att resa med familjen, med golfvännerna, gå på konserter eller gå på restaurang med våra vänner. Tidigare investerade jag varken så mycket tid, pengar eller energi i detta område som jag gör idag.

Så vad är skillnaden?

Den stora skillnaden för mig och min familj när det gäller min förändrade konsumtion är att jag idag upplever att min tid, mina pengar och min energi konsumerar rätt saker. För mig. Samtidigt ser vi alltid till att betala oss själva först. Dvs, innan vi gör någonting annat en månad går ca 15-20% av vår disponibla inkomst till investeringar för framtiden. Innan jag blev en mer medveten konsument hade jag aldrig några pengar över när månaden var slut. Så vinsten för mig är att jag idag skapar mer värde av min tid, mina pengar och min energi när det gäller min levnadsstandard just nu och samtidigt bygger jag för framtiden på ett helt nytt sätt. Mitt konsumtionsmönster och konsumtionsbeteende bidrar alltså i allra högsta grad till mitt rikare liv.

Avslutningsvis tycker jag att denna fråga om konsumtion och konsumtionsmönster är superintressant och jag undrar därför hur just du tänker kring detta? Det vore kul att höra hur du konsumerar för att vara i linje med ditt rikare liv och det kan vi prata vidare om i vår Facebook-grupp Ett rikare liv. Är du inte redan medlem i gruppen så ansök gärna om medlemskap. Vi ses där!
Bild saknas
Bild saknas
Rikedomspodden #127: Ombytt till matchen 3 – Johan & Pia