Lilla stegets kraft – vägen till hållbara vanor för ett rikare liv

8 oktober, 2017

Vad är hemligheten bakom lilla stegets kraft? För mig handlar det om att det jag tänker att jag vill göra, faktiskt också blir gjort. Samtidigt skapar jag mig hållbara vanor som hjälper mig att uppleva ett rikare liv. I den här artikeln hittar du de bästa tipsen hur du kan använda lilla stegets kraft för att få tillgång till mer tid, mer pengar och mer energi.

Under de senaste åren har jag pratat med många människor om ett rikare liv och det här är resultaten av min ”empiriska studie”. Så här verkar det vara för de flesta av oss: Vi får en tanke om att vi vill leva ett rikare liv än det vi upplever oss göra idag. Ingenting mer händer och drömmen om ett rikare liv stannar vid just en tanke eller så gör vi ett tafatt försök till handling för att skapa nya vanor. Efter två veckor orkar vi inte mer och vi ger upp. Ridå.

Så här såg det ofta ut för mig tidigare i livet. En tanke om en förändring som stannade vid just en tanke eller ett tafatt försök. Det gjorde mig oerhört trött, inte minst på mig själv och min oförmåga att få nya saker att hända. Kanske känner du igen dig?

Så hur kan du då istället gå tillväga för att skapa nya hållbara vanor som för dig emot ett rikare liv?

Börja med att ta reda på hur det ser ut i ditt liv idag. Därefter kan det vara lämpligt att definiera vad ett rikare liv är för just dig och hur det ser ut. Sedan brukar det vara dags att välja strategi/plan/mål (kärt barn har många namn) för att röra dig mot ditt rikare liv. Därefter är det dags att sluta snacka och börja…göra…aktiviteter…för att nå till ditt önskade läge. Där brukade det som sagt ta stopp för mig tidigare.

Mitt förslag är därför att du nu istället använder dig utav det lilla stegets kraft. Det vill säga, kraften i att varje dag ta ett litet steg som för dig i riktningen mot ditt rikare liv. Varför är detta då så effektivt? Jo, för att lilla stegets kraft stödjer dig med att omsätta dina tankar till handlingar. Detta i sin tur leder till hållbara vanor som genererar nya resultat.

Jag vill dock höja ett varningens finger för att ta små steg i en riktning som INTE för dig mot ditt rikare liv. Min erfarenhet säger mig nämligen att det inte alltid är helt enkelt att hitta vilka de små stegen är som för dig mot ditt rikare liv. Då kan lilla stegets kraft bli direkt kontraproduktivt. Därför är mitt råd att även använda dig av mätning och uppföljning. Mer om detta vid ett annat tillfälle.

I Balansekonomis utbildningsprogram har vi ett uttryck jag verkligen gillar. För att få nya resultat måste jag tänka nytt, lyssna nytt och göra nya saker. Det är så jag får nya resultat.

Jag kan lova att jag tänkte många nya tankar när jag gick dessa program. Skillnaden mot tidigare i mitt liv är att idag gör jag också aktiviteter, varje dag, som bidrar till mitt rikare liv. Tidigare satte jag upp allt för stora aktiviteter som skulle föra mig framåt. Och allt för ofta föll jag på mitt eget grepp, aktiviteterna var för stora vilket gjorde att jag snubblade. Ofta.

Så vilka aktiviteter är det då jag har gjort med hjälp av det lilla stegets kraft för att skapa mig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi:

Lilla stegets kraft – inom området tid

Inom området tid är min stora nyckel och mitt viktigaste lilla steg att be om hjälp och att göra saker tillsammans med andra. Ensam är inte stark och själv är inte bäste dräng. Jag har 24 timmar på ett dygn. Det har du också. Och alla andra i världen har också 24 timmar på sina dygn. Världens mest rättvisa resurs. I alla mina livsprojekt ser jag därför till att ha partners som också ”anser sig ha” 24 timmar på sina dygn. Dvs, jag och min fru har 48 timmar tillsammans på ett dygn. Då är det otroligt viktigt att vi disponerar den tiden på bästa sätt för att säkerställa våra rikare liv. Då krävs dialog, kommunikation, disciplin och struktur.

Kanske har du hört någon du känner (det gäller ju så klart inte dig, eller?) som säger att de inte har tid att träna. Eller inte har tid att göra sina egna intressen? Eller inte har tid att träffa sina vänner? I min värld handlar det snarare om att de inte har energi att träna, eller att de inte prioriterar att göra sina egna intressen eller att träffa sina vänner. För visst är det väl så att du känner någon som också har små barn precis som du kanske har och som ändå ”hinner” träna, göra sina egna intressen eller träffar sina vänner? Samtidigt som de är bra partners hemma.

Det gäller även inom detta område att säkerställa att du använder din tid till de saker som genererar mer tid, mer pengar och mer energi. Över tid. Till en början behöver du sannolikt investera tid, pengar och energi för att sedan kunna skörda och uppleva ett rikare liv med just mer tid, mer pengar och mer energi.

Ett litet steg som jag själv har använt mig av är att till exempel inte alltid boka möten som är 60 minuter långa. Varför måste ett möte vara 60 minuter? Känner ni till Parkinsons lag? Den förklarar att en arbetsuppgift tar exakt så lång tid som du har avsatt för att utföra den. Otroligt tänkvärt.

Ett annat steg är att gå och lägga mig en timme tidigare på kvällen (i mitt fall handlade det om att inte fastna i serier) för att på så vis kunna gå upp en timme tidigare och då vara utsövd. Idag använder jag mig av timmen mellan klockan 6 och 7 på morgonen till att meditera, träna och göra mig startklar för dagen. Därav blir min start på dagen otroligt mycket bättre och mindre stressad. Detta spiller över på hela min familj, mina övriga relationer i mitt arbete och hela min livskvalitet. Ett litet steg som leder till ett rikare liv.

Mitt råd till dig är att du gör en ordentlig genomlysning inom området tid (jag använder min kalender för att logga allting jag gör under en dag). På så sätt får du snabbt och enkelt en överblick över vad du kan förändra för att skapa dig ett rikare liv. Ett litet steg som kommer att göra stor skillnad i ditt liv.

Lilla stegets kraft – inom området pengar

En gång i månaden (detta är det lilla steget) gör jag vårt Balansblad för att skapa mig en överblick över vår familjs privatekonomi. På detta vis får jag en riktigt bra nulägesanalys över våra inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. De två huvudsakliga mätetal jag tittar på är vårt resultat, dvs inkomster minus utgifter. För att vi ska kunna bygga rikedom inom området pengar är det viktigt för mig att vi har ett positivt resultat. Dvs att vi inte förbrukar mer pengar än vi har tillgång till. Varje månad tittar jag även mer på djupet kring våra utgifter. Det är när jag gör denna övning som jag också tar action på att till exempel förhandla ned vårt elavtal. Eller diskutera med min fru om hur vi kan minska våra utgifter för de luncher vi köper på dagarna. Även andra åtgärder som gynnar vårt resultat görs efter att denna analys är gjord.

Det andra mätetalet är vårt eget kapital, dvs tillgångar minus skulder. Här får jag en överblick över hur förhållandet mellan våra tillgångar och skulder utvecklar sig. För oss är det viktigt att våra tillgångar hela tiden ökar i värde medan våra skulder minskar i värde. Varje månad ser jag om jag kan göra någon justering för att öka avkastningen på våra tillgångar. Gällande våra skulder har vi nu mera endast vårt bolån där. Det ser jag över en gång om året för att optimera en så låg ränteutgift som möjligt.

När jag gör mitt Balansblad ger jag också mig själv möjligheten att se över hur mycket inkomster mina tillgångar genererar. Vissa tillgångar genererar nämligen utgifter. En vanlig fälla som vi svenskar ofta går i. Till exempel har många svenskar en bostad på vår tillgångssida. Utmaningen med den tillgången är att den är tärande, dvs att den genererar ränteutgifter. De flesta svenskar har även skulder som genererar utgifter, men inte så många tillgångar som genererar inkomster. När vi har tillgångar som genererar inkomster kallar vi dessa tillgångar för närande. Dessa tillgångar är magiska för vår privatekonomi och min erfarenhet är att de får för lite fokus i mångas ekonomier.

En annan otroligt viktig fördel med att göra denna nulägesanalys i förhållande till vår privatekonomi är att vi får riktigt bra koll på hur mycket pengar som är satta i olika arbeten för att skapa passiva inkomster. Med passiva inkomster menar vi pengar vi tjänar utan att vi byter vår tid och vår energi mot pengar. Pengarna gör alltså arbetet själva till exempel på börsen, som investeringar i olika bolag, i guld och i träd.   

Mitt råd är att du varje månad gör ett litet steg inom området pengar för att ha koll på din privatekonomi. I mitt fall använder jag alltså Balansbladet från Balansekonomi som leder till många andra små steg som för mig mot mitt rikare liv.

Lilla stegets kraft – inom området energi

En gång i månaden gör jag även mitt Energibalansblad (detta är de lilla steget) för att stämma av vad som ger eller tar min energi. Det är inte svårare än att jag gör en lista med de saker som just nu genererar energi och en lista med de saker som tar min energi. Därefter agerar och bestämmer jag vad jag vill börja, fortsätta eller sluta göra. Det är här jag får en överblick över vad jag behöver göra för att hålla min energinivå på topp. 

Här följer ett par av de små aktiviteter jag gör varje dag för att hålla min energinivå på topp över tid:

  • Jag säkerställer varje dag att alla mina relationer är i gott skick. Jag rannsakar jag mig själv och ber om ursäkt när jag gör fel, dvs jag ”städar min egen trädgård. Jag påminner mig själv om att vara ödmjuk och att alla vill mig väl.
  • Jag gör en guidad meditation på olika temaområden varje dag – i minst 15 minuter.
  • Jag rör på mig så mycket jag kan inbakat i min vanliga dag: jag går alltid uppför trappor, åker hiss ned (bra för knäna), står på ett ben och borstar tänderna (bra för fotled och balansen), cyklar till och från alla möten i stan.
  • Jag tar en stund innan jag somnar och listar de saker jag känner mig tacksam för just idag.

Mitt råd är att du varje månad gör ett litet steg inom området energi för att ha koll på vad som håller din energinivå i topp. I mitt fall gör jag alltså ett s.k. energibalansblad följt av många andra små, små steg som jag gör varje dag.

Nya resultat i mitt rikare liv

Det lustiga är att ingen av de saker jag har nämnt ovan gör skillnad vid det enstaka tillfället. MEN…när dessa aktiviteter görs över längre tid blir det helt nya resultat i mitt liv. Jag får mer tid, mer pengar och mer energi. Samtidigt som jag har roligt, riktigt roligt. Här är några hållbara resultat jag har fått de senaste åren tack vare det lilla stegets kraft:

Tid:

Jag har gått från 80 timmars arbetsvecka till max 40 timmars arbetsvecka genom att säkerställa att mina olika livsprojekt bidrar till varandra. När jag till exempel har ett möte i ett projekt ser jag till att även mina andra projekt kan få del av utkomsten av mötet. Jag har gått från heltid till halvtid hos en av mina partners med bibehållet och till och med förbättrat resultat. Det gjorde jag genom att ta bort ett stort ansvarsområde som inte gav mig energi. Jag sover bättre. Jag har mer tid med barnen. Jag har mer tid med min fru. Jag har mer tid till mina övriga relationer. Jag har frigjort tid att varje dag arbeta med min talangplan. Det innebär att jag arbetar mer effektivt, mer lustfyllt och mer passionerat. Jag har tid att ta hand om min hälsa och mina pengar.

Pengar:

Ökat vårt eget kapitel med ett par miljoner. Jag och min fru har nu en skuldsanerad privatekonomi. Vi har koll på våra utgifter och har minskat dessa drastiskt. Vi har sex inkomstströmmar istället för en. Vi har en mekanisk plan som tjänar pengar åt oss medan vi sover och den har levererat tvåsiffrig avkastning under tre år. Vi behöver inte längre stressa över pengar utan vårt förhållande till pengar är idag positivt och generativt. Vi har fokus på närande tillgångar och passiva inkomster

Energi och relation:

Jag har fått mycket mer energi och jag har helt förändrat min livsstil. Jag vet vad som ger mig energi och vad som tar min energi. Jag har slutat att dricka alkohol. Jag mediterar varje dag. Jag har återtagit mina intressen: vänner, golf, skidåkning och musik. Jag rör på mig mycket mer än tidigare. Jag har markant ökat kvalitén i mina relationer, med mina vänner och mina affärspartners. Jag älskar min fru mer än någonsin. Jag har otroligt starka relationer till våra barn. 

Jag har dessutom insett att jag, tidigare i livet, inte var ödmjuk utan tyckte att världen snurrade runt mig. Jag lyssnar bättre och har lärt mig att omfamna all feedback med kärlek. Jag har förstått att det är okej att lysa och att vara framgångsrik och jag har insett att livet inte ska överlevas, det ska levas.

Jag upplever idag lycka, frihet och överflöd. Av tid, pengar och energi. Mitt avslutande råd till dig är därför att använda dig av lilla stegets kraft inom de områden du vill ha ett rikare liv. Gör detta över tid och skapa dig därmed hållbara vanor som för dig dit du vill. Sist men inte minst, kom ihåg att njuta samtidigt.

Lycka till!
Rikedomspodden #125: Ombytt till matchen 1 – Johan & Lennart
Rikedomspodden #124: Berikande Resurser 3 – Niklas, Pia & Johan
Rikedomspodden #121: Engagemang 3 – Niklas, Pia &  Johan