Magiska saker händer med min energi

11 december, 2017

Vet inte hur det är för dig, men jag upplever ofta att när jag väl har gjort ett val i livet, då uppstår energi och lust, jag blir lycklig. Om det nu är så, hur går det till och varför blir jag lycklig av att göra val? I den här artikeln vill jag dyka ner i ett undersökande av just detta. Vad som gör oss lyckliga, är det kemiskt eller bara en tanke som skapar känslor?

Här om veckan så fick jag en insikt kring detta med att göra ett val och vad som hände mig känslomässigt när detta gjordes. Jag vill dela just denna händelse för att den var så påtaglig, det kan ju vara precis vad som helst.

Vad hände?

Jag har i många år haft problem med värk i min höft. Jag har gått till ett antal olika specialister men ingen har kunnat hjälpa mig. Till slut så gick jag till en naprapat som endast arbetar med fötter.

Han kunde snabbt konstatera att jag gick lite snett med min vänster fot, och anledningen till det var att jag hade en halluxvalgus (en knöl vid stortåns leden) Detta att jag gick snett för att slippa smärta i foten bidrog till min sneda höft och värken därefter.

En sådan operation hade jag gjort på högerfoten för 27 år sedan och kommer ihåg en mycket smärtsam och lång konvalescenstid efter operationen.

Stäng bakdörren

Jag hade under ett helt år haft en bakdörr öppen kring när i tiden som denna operation skulle ske. Det tycktes inte passa in någonstans i min kalender.

En dag hände det, jag stängde alla bakdörrar, jag gjorde ett val. Jag checkade av ett datum i kalendern. I det ögonblicket skiftade min inställning till operationen och jag så möjligheter, tillfredsställelse i stället för att känna obehag och oro.

Att göra val är kraftfullt

För mig var det skillnad att göra mitt val som en deklaration. Innan mitt val uppstod så har jag ju gjort många beslut som att jag skall göra operationen. Att det skulle ske 2017. Att jag förstått att det är det bästa jag kan göra osv.

Alla beslut ledde till mitt val, men det var själva valet i sig fritt från känslor och olika tankar som verkligen gjorde mig kraftsatt och lycklig.

Så vad som hände var att mitt förhållningssätt till operationen skiftade. Ingenting kring själva operationen hade förändrats bara hur jag såg på det.

Frågan som blir intressant för mig är, kan man tom bli lycklig av att göra val? I mitt undersökande så fick jag ett youtube klipp tillskickat mig av Simon Sinek.

Se länken till youtube klippet längst ner. Enligt honom så blir man lycklig när man erövrar något, då frigörs nämligen dopamin i hjärnan.

Dopamin hjälper till

Dopamin produceras när känslan uppstår tex när du hittar det du letar efter eller du gör något som du har lovat dig själv att göra, eller övervinner något, et Yes i did it! Då produceras dopamin och du får en tillfredsställande kick, kan kanske dra det till att bli lycklig.

Dopamin reglerar ju känslor som glädje och entusiasm. Detta är ju inte bara positivt, för människor med nedsatt dopamin har lättare för att bli beroende av sina kickar. Läs mer om det i artikeln som är länkad längst ner i texten.

Så det betyder då att ju mer jag fattar beslut, gör val, checkar av min to do list desto mer lycka eller välbefinnande upplever du som en känsla, det sker kemiskt i hjärnan.

Goda nyheter!

Jag kan på riktigt påverka hur jag mår. Med detta i åtanke så skall jag ändra mina morgonrutiner genom att först sätta upp dagens mål, något som jag verkligen vill skall hända. Ta mig själv en shot dopamin. 🙂

Vetenskap är en sak och min personliga tro är en annan, om de två gifter sig med varandra då blir jag lycklig bara av det.

Tack för att du läste denna artikel, det gav mig mera energi, och jag hoppas att du också fick värde av att läsa detta och kanske du blir inspirerad av att själv skapa lycka och energi i ditt liv.

Ha en onödigt bra dag Pia

 

källa; Artikel i SVD För hjärnan är alla missbrukare lika danta
Youtube med Simon Sinek titta här
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan