Min tes om autenticitet

27 oktober, 2017

Autentisk kan vara ett ord som du inte hör så ofta, i folkmun så brukar man säga att man är ärlig och sann.  Jag vill vika ut på vad det betyder och fördjupa mig i ämnet, få se om du känner igen dig och min förhoppning är att du skall finna det inspirerande och användbart för dig.

Att vara autentisk, betyder att du är ärlig i din kommunikation med vad du känner. Vad som är viktigt att veta är att det inte handlar om vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt. Det betyder bara att du har känt efter och det är sant för dig.

Kontakt med sina känslor

Så hur vet jag vad som är sant för mig? Enkelt vore att säga -det som känns rätt, men min upplevelse är att det inte är så enkelt, varför då?

Jo, jag behöver ju känna efter först och där kan jag stöta på ett stort problem, nämligen är jag inte är i kontakt med mina känslor. Många inkl mig själv går lätt upp i huvudet och blir intellektuell och rationell, och försöker lista ut ett bra svar på hur det känns.

För mig har det varit och är fortfarande i viss mån, att jag inte har tillgång till mina känslor fullt ut. Jag vågar/orkar/vill inte känna efter för tänk om jag inte känner något eller känner något som jag inte vill känna. Det tar något att känna efter, det tar tid kanske energi och framförallt mod.

Att inte vara autentisk skapar kaos

Att vara autentisk är att kommunicera så rakt och ärlig med vad du känner och vad du behöver, som du bara kan. Att inte vara autentisk kan tex vara att du kommunicerar med sarcasm, kritik, och manipulation för att göra din poäng. Ett exempel, i stället för att berätta för en person att hen står i vägen för dig så be dem flytta på sig. Eller att peka ut vad personen gör för fel i stället för att komma med förslag på hur hen kan göra annorlunda.

Hårfint i kommunikation men gör en stor skillnad för mig och för den som jag kommunicerar med. Att inte kommunicera autentiskt leder ofta till stress och konflikt och utan tydlighet så kan det bli kaos.

Mitt kaos

Jag själv växte upp med mina föräldrar och min bror i idyllen i Knivsta på 60-talet. Vi var många barn i  villa området där vi bodde. Vi hade super kul med många lekar som kull, sanning och konka samt röda vita rosen, ja livet var härligt för mig som liten tjej. En dag då jag kom hem från skolan så berättade min pappa att nu skulle mamma och pappa inte leva tillsammans något mer, dom skulle skiljas.

Mitt liv förändrades, min bror fick bo hos pappa och jag fick bo hos mamma. Allt detta hände utan att kommunicera med mig. Inga familjeråd där vi satt tillsammans, inga frågor till mig hur jag uppfattade situationen mm. Ja, du kanske kan få en bild på hur det kunde vara.

Detta var mitt kaos och jag tror att alla människor har sina egna kaos och draman. Jag tänker att det tillhör livet och det är så vi lär oss och utvecklas. Lösningen på att hantera detta är att kommunicera autentiskt hur det upplevs och hur det är för mig. Just att kommunicera är läkande i alla processer. Jag hade varit så hjälpt av att hantera detta om jag lärt mig att uttrycka mig. Tänk om det i grundskolan skulle finnas ett ämne som hette, kommunicera dig frisk, eller kommunicera till självkänsla, coolt!!

Empati?

Är jag bitter? nej jag är inte bitter, jag har empati med att vi gör så gott vi kan och lär så fort vi hinner. Om mina föräldrars föräldrar lärt sig hur man kommunicerar autentiskt, att känna in vad som är närvarande och vad det är som pågår egentligen, så hade mitt liv underlättats så klart. Men det var ju inte så och det jag har att förhålla mig till är vad jag nu kan göra med det, hur jag tolkar och hur jag gör mina val. Det är min resa och min växt, och den resan är jag tacksam för att jag har. Jag kan känna empati. En bra film på vad empati är kan du se här.

Icke närvarande kostar på energi

Hur är det att inte vara närvarande till mina känslor och tankar? För mig är det tex när jag tittar på en film och plötsligt upptäcker att jag farit i väg i tanken. Något i filmen tog mitt fokus. När jag upptäcker det så inser jag också att jag missat en bit av filmen. Jag tappar sammanhanget och det tar tid och energi att komma tillbaka till filmen.

Jag kan uppleva att när det blir känsligt så har jag en tendens av att smita 🙂 från en känslan genom att börja tänka på något annat, låta mig själv bli fångad av bruset i vardagen. Detta beteende gör mig splittrad och i sin tur stressad och jag har hamnat i en spiral som inte är gynnsam. Vet inte om du känner igen dig?

Reflektion

Lösningen kan vara att stanna upp och reflektera. Att vara sann och ta den tid det tar för att vara säker på vad det handlar om på riktigt. Jag har en modell som jag tar till ibland som hjälper mig sortera vad som är vad, den ser ut så här.

  • Skriv ner områden i ditt liv som är viktiga. tex relationer, partnerskap, arbete, hälsa mm
  • Skatta dem mellan 1-10 som du upplever det fungerar, dålig 1 till superbra 10
  • Ta ett område i taget och se efter vad det är som fattas så att jag kan sätta en 10;a i det området. Tex om jag hade en bättre kommunikation med min affärspartner då skulle mycket underlätta i våra projekt och jag skulle känna mig mer glad och trygg
  • Titta efter vad det är som fattas, vad som inte är kommunicerat som skulle göra skillnad. Är det något som jag vill be om ursäkt för? återta ett löfte som jag inte har infriat? uppskatta eller tacka för något som jag tycker är viktigt.

Körkort på kommunikation

Tänk om vi, i tidig skolålder fick lära oss vikten av att vara sann och utveckla förmågan att kommunicera vad som är viktigt och riktigt för oss?. Skulle värden så annorlunda ut om vi, innan vi kommunicerar tar reda på om det verkligen är detta som jag står upp för?. Jag tror det, jag är oerhört tacksam för min uppväxt trots allt, dels för att jag som vuxen förstår hur viktigt det är och kan dela med mig av min egen resa vad jag gör och har gjort för att bli bättre på att vara autentisk. Misslyckas jag? ja, varje dag, många gånger tillochmed, men det gör inget, jag vet hur man gör. Ett av mina mission i livet är att stödja andra med att lära sig att leva ett autentiskt liv.

Ett rikare liv

Lite läskigt har det varit för mig att skriva denna artikel då den är så personlig, men det var viktigt för mig. Det ger mig ett rikare liv att dela det som är sant för mig. Tack för att du läser denna artikel och jag hoppas du har funnit det intressant och inspirerande.
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan
Rikedomspodden #134: Perspektiv 1 – Pia & Niklas