Mina reflektioner från veckan som gått – V 15

13 april, 2018

Varje fredag skriver jag en liten sammanfattning och reflektion av det som hänt i Ett Rikare Livs alla områden som blogg, podd och Facebook-grupp. Här kommer veckans reflektion kring tid och hur vi upplever och använder den. Hoppas denna veckan har varit lika givande för er som den varit för oss som skapat innehållet i den.

Vi är alla olika

Av alla diskussionerna vi haft är det en sak som blivit tydlig för mig. Vi är alla olika och därmed uppfattar och förhåller vi oss också olika till tiden. Om vi upplever tiden olika så behöver vi också strukturera den på olika sätt för att få ut mest av den. Johan skrev en artikel i tisdags om hur han frigjorde tid i sin kalender för att slippa känna stress. Jan kastade ljus på det viktiga med att vara uppmärksam NÄR på dygnet vi gör vissa saker, inte bara vad vi gör och hur vi gör det.

Detta blev en riktig ögonöppnare för mig och jag började fundera på hur mina egna dagar ser ut. Jag har ett par toppar på dagen, och den jag mest uppmärksammat är på kvällen mellan ca 19-21. Då är jag högeffektiv och jobbar gärna med de saker som på riktigt inspirerar mig. Därför sitter jag också nu och reflekterar över det som hänt i veckan. Har ni lyckats identifiera några toppar för er själva och har ni hittat något lämpligt att fylla den produktiva tiden med?

Jag behöver öva på att delegera

En annan sak vi hade i veckan var Johans utmaning om att delegera uppgifter för att frigöra tid till att jobba långsiktigt med något så att det skulle frigöra tid för mig i framtiden. Jag testade i hemmet att delegera matlagning till min sambo. Jag brukar laga maten då jag tycker det är roligt, men denna gången gav jag bort det till Linda. Det blev en utmaning då jag inte kunde hålla mig borta och istället kom tillbaka för att ge henne lite hjälpsamma tips och saker att tänka på. Trots att uppgiften var att delegera och vara okej med att det kanske blir gjort på ett annat sätt än hur jag hade gjort det. När Linda väl schasat iväg mig kunde jag ta tag i arbetet med att frigöra tid i framtiden.

Insikten jag fick från den här övningen var inte så mycket att jag kunde jobba med saker långsiktigt som att det var smart att delegera uppgifter även privat. I arbetslivet ingår det en hel del delegerande i min yrkesroll, och jag är bra på det. Så varför har jag aldrig tagit det med mig hem till familjen på samma nivå? Här har jag mycket att lära och jag ser fram emot att träna mer på att delegera i hemmet.

Tänk om jag dessutom skulle kunna delegera saker jag gör, som jag inte tycker är roliga, till någon i familjen som tycker det är kul. Då blir det ju win-win på den delegeringen och förhoppningsvis kommer det leda till mer tid tillsammans med familjen där vi kan göra det som vi alla tycker om.

Veckans fråga

Pia frågade oss alla på Facebook hur vi kunde tänka annorlunda kring normen om tid och därmed bli mer tidsekonomiska. Exemplet hon drog om att tänka till kring alla möten vi går på fick mig att tänka en del. Jag går på många möten om dagarna och oftast är mötena uppdelade i jämna 30-minuters intervaller, dvs 30, 60 eller 90 minuter långa möten. Detta för att det är den förinställda längden på en möteskallelse i verktyget vi använder på jobbet.

Jag har börjat skicka tillbaka dessa mötesinbjudningar nu om de saknar vissa grundkrav som jag har på en mötesinbjudan.

  • Jag ber att få en agenda för mötet så att jag kan bedöma om jag behövs för mötets framgång.
  • Jag ber att få specifik info om vad som förväntas av mig på mötet så att jag kan förbereda mig på bästa sätt.

Dessa två sakerna har lett till mycket effektivare möten för min del, och det har även frigjort en del tid åt mig då vissa möten har visat sig helt meningslösa för mig att sitta med på. Därmed har jag kunnat göra annat med den tiden.

Min slutsats

Jag har helt enkelt blivit bättre på att managera min tid på ett ekonomiskt hållbart sätt denna veckan, och det är jag väldigt tacksam för.

Vad har du själv tagit med dig för guldkorn från veckan som gått? Dela gärna med dig av dina bästa insikter i vår Facebookgrupp. Det kanske är så att din insikt kan hjälpa någon annan att ta ett värdefullt kliv.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan