Ny strategi, ny energi

28 mars, 2019

Sedan år 2015 har jag levt med sjukdomen Parkinson. Det var tufft att hantera de två första åren. Jag har delat om detta i vår podd, Rikedomspodden, och här i vår blogg, ettrikareliv-bloggen, så en del av er som läser detta känner redan till det. För dig som vill få bakgrunden kan ni läsa och lyssna på detta via: https://ettrikareliv.se/author/pia-gothe/   och https://ettrikareliv.se/rikedomspodden-70-vardiga-avslut-pia-johan-och-charlie/.

Idag mår jag bra trots begränsningar i livet med vad jag kan göra och orkar ta mig an. Jag har lärt mig att uppskatta det liv jag har och jag känner stor tacksamhet och glädje i livet.

Hur det var tidigare

Jag vill, i denna bloggartikel, dela med mig av en strategi som jag skapade när jag fick diagnosen. Jag har alltid varit en person som vill mycket och som gör mycket; en typisk entreprenör, en doer. Jag hamnade ofta i konflikt i de team som jag arbetade och då vi satt i strategiska möte med olika bolag. Inte konflikt som i bråk och skäll utan som en inre konflikt i mig. Det gick inte tillräckligt fort och jag förstod inte varför man behövde ”älta” saker fram och tillbaka. Jag var den som oftast gick till att börja göra, hitta lösningar och lösa problemen. Vad jag då inte förstod var att jag drev gruppen ut ur strategiarbetet till taktikarbete och det skapade så klart problem.

Ett utökat perspektiv

Idag har jag fått mer perspektiv i livet och jag har ställt mig på sidolinjen i matchen som heter bygga och driva bolag.  Jag ser nu vad jag inte förstod förut och det är vad strategi är och hur viktigt det är att få bli färdig med en strategi, att tänka fram och tillbaka, vända tankarna ut och in och riktigt vältra sig i frågan.

En dold strategi skapades

Så tillbaka till den strategi jag skapade när jag fick min diagnos. Vad som hände var att jag i min otillräcklighet, rädsla och trötthet skapade en dold plan för att komma ur åtaganden såsom möten, löften och vanliga göromål. Min stress och min rädsla för att inte orka vara närvarande, inte ha kontroll och inte dyka upp som smart och rattad gjorde att jag slutade ta mig an uppdrag, slutade föreläsa och sade upp mig från åtaganden. Ja, jag slutade med nästan allt. Jag säkrade upp att inte lyckas, och det var ett stort misslyckande i sig.

En annan livssyn och ny grad av tacksamhet

När jag nu tog mig an en annan livssyn och en ny grad av tacksamhet så kände jag att det var något som inte var som jag ville ha det. Det började med att jag hade planerat hela våren med olika resor och upplevelser. Jag hade riktigt spänt bågen med vad jag kände att jag skulle orka och klara av. Nu hände det sig att det blev förändringar i min säkra plan med nya datum och nya erbjudanden och jag kände stressen i hela kroppen. Jag började genast skapa omständigheter för att lirka mig ur. Detta kändes i hela kroppen och jag fick en insikt. Insikten om den strategi som jag levt med.

Ny kul och inspirerande strategi 

I och med att jag blev medveten fick jag också möjlighet att skapa en ny, kul och inspirerande strategi. Från och med nu tackar jag ja till allt som jag vill göra. Jag är för och inte emot och jag vågar satsa. Allt detta blir möjligt för att jag tar mig rätten att backa ur, tacka nej precis när jag vill och till vem som helst. Jag tar mig rätten att ta ansvar för mig själv och min hälsa. Jag litar på mig själv att jag inte kommer att missbruka min rätt och backa ur för att jag inte har lust eller känner mig trött. Jag har integritet nog att stå kvar och låta mig växa som människa med härliga utmaningar. Det jag lovar mig själv är att vara äkta och sann mot mig själv och mot andra. När jag backar så gör jag det för att ta ansvar för min hälsa.

När jag kunde urskilja den gamla strategin med den nya strategin så fick jag så mycket frihetskänsla. Stressen försvann och jag kände mig fri och inspirerad. Nu skall jag fortsätta att se över mina gamla strategier och värdera om de fortfarande servar mig i livet. Om inte, så kommer jag att skapa nya!

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan