PPM: Mitt val är att vara aktivt inaktiv, hur är ditt?

16 december, 2017

I veckan sattes det nästan in 40 miljarder kronor på våra PPM-konton, det är i genomsnitt 7 041 kr per person. Under åren har jag slutit min cirkel i PPM genom att vara tillbaka i icke-vals alternativet sjunde AP-fonden.

Om man arbetar här i Sverige och arbetsgivaren betalar skatt så sätts 18,5 procent av skattepliktiga ersättningar av till din pension. 16 procent till den allmänna pensionen och 2.5 procent till premiepensionen, den så kallade PPM. På senare tid har just pensionen varit ett aktuellt ämne i media inte minst på grund av de många skandalerna kring t.ex. Allra och Falcon Funds, men också på grund av den gjorda överenskommelsen om höjd pensionsålder.

Det är egentligen inget konstigt att pensionsåldern behöver höjas. När vi införde folkpension i Sverige 1913 så var det något helt nytt. Staten lovade att ta hand om en från det att man fyllde 67 år om man hade arbetat hela sitt yrkesliv. Det var ju något helt fantastiskt då de äldre inte längre behövde belasta de yngre eller utsättas för ättestupan (=legend om att äldre hoppade ut för ett stup när de inte längre kunde försörja sig själva eller bidra). Saken var bara att eftersom medellivslängden var ca 58 år, så var det i princip riskfritt för staten.

De senaste 100 åren har dock medellivslängden ökat från 58 år till över 80 år och idag pratar man om att hälften av alla barn som föds idag kommer leva längre än till 90 år. Var tionde flicka som föds idag kommer att leva bortom sin 100 års dag och forskare spekulerar i att den första människan som kommer att leva 200 år är född. Det säger ju sig självt att om vi lever längre (och blir färre som arbetar) så behöver vi också arbeta längre. Det är ju därför det inte är något konstigt att pensionsåldern höjdes från 61 till 63 och gränsen för hur länge man kan arbeta höjdes från 67 till 69. Det räcker dock inte på långa vägar utan undersökningar pekar på att det behöver i dagsläget höjas upp till 75 år.

Det här sammantaget gör ju att det egna sparandet till pensionen blir allt viktigare. Även om PPM bara är en liten del så förtjänar den ändå kärlek. Särskilt eftersom några minuters jobb idag kan ge många tusenlappar där i framtiden när du går i pension. Det handlar om att utnyttja tiden så att dina pengar kan få jobba effektivt åt dig istället för att du i framtiden ska behöver jobba åt dina pengar.

Ett av de allra bästa valen man kan göra enligt mig…

Jag tänker sticka ut hakan och påstå att det finns ett val i PPM som man kan göra som över tid med stor sannolikhet kommer att slå de flesta andra. Jag inser att jag säkert kommer att få kritik för det här, men jag tycker också att diskussionen och olika åsikter ofta är det som skapar mest värde. Jag påstår nämligen att statens alternativ för dem som inte har gjort något val – sjunde AP-fonden Såfa är ett av de allra bästa valen man kan göra.

Jag började som alla andra i SÅFA, som står för Statens Årskullsförvaltning, och tyckte mig kunna göra ett bättre jobb själv genom att välja andra fonder. Även om jag enskilda år hade en betydligt bättre avkastning än icke-vals alternativet, så slog jag inte AP7 över tid. Att det inte är något som jag är ensam om bekräftades av Pensionsmyndigheten i följande graf:

Årlig genomsnittlig värdeutveckling, internränta

Grafen ovan visar att flesta som har haft en egen portfölj har underpresterat mot AP7-fonden över tid. Det här är en stor anledning till att jag för ett par år sedan bet i det sura äpplet, svalde min stolthet och gick tillbaka till sjunde AP-fonden. Den här gången dock med en helt annan trygghet och säkerhet i att jag tycker att det är en av de absolut bästa fonderna och inte för att jag inte har gjort något valt. Med majoriteten av mina pengar i AP7 har jag valt att vara aktivt inaktiv och det är något som jag är väldigt stolt och nöjd med.

Så tänker jag, hur tänker du? : )
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan