Så får du grym koll på privatekonomin!

11 oktober, 2018

Jag älskar privatekonomi. Det betyder dock inte att jag älskar allt som har med aktier, räkningar och utgifter att göra. Det jag älskar är att det ofta finns möjlighet att designa privatekonomin utifrån förutsättningarna, och att det i de flesta fall finns ett val.

Tyvärr känns det som att jag är ganska ensam i denna förälskelse. Många verkar tycka att privatekonomi är tråkigt och svårt. Idag vill jag därför dela med mig av några riktigt smarta strukturer som jag använder mig av när det gäller avtal och abonnemang.

Löpande varje månad

Varje månad gör jag en resultaträkning för familjens AB. Jag lägger in våra utgifter och inkomster i Balansbladet, en otroligt bra struktur för att följa mönster och se avvikelser. För den som vill ha en överblicksbild finns också en mängd bra appar. Många internetbanker har staplar och kluster av transaktioner att presentera som du når via din ”bankvy”.

I och med att jag har bra koll på mina utgifter kan jag direkt fånga upp eventuella abonnemang som smugit sig kvar och dras automatiskt från mitt kreditkort. Jag har också en rutin att varje gång jag testar en app eller ett gratisabonnemang på streamingtjänst så säger jag upp tjänsten direkt. Ofta får man ändå ha kvar tjänsten tills gratisperioden upphör. Om så inte är fallet så lägger jag in sista gratisdagen i min kalender. På detta sätt har jag inte löpande abonnemang kvar som inte används och som råkar glömmas bort, vilket ju faktiskt är otroligt lätt att glömma.

Jag har en kompis som byter kreditkort med jämna mellanrum för när ett kort slutar gälla stoppas alla dragningar automatiskt 😊. Själv tycker jag dock att det är lättare att kontrollera kontoutdragen en gång i månaden för att se eventuella saker som kan ha glömts bort att avslutas.

Var tredje månad

Balansräkningen gör jag var tredje månad. Jag lägger in fasta och rörliga tillgångar och även skulder i Balansbladet och ser på det sättet utvecklingen av det egna kapitalet. Jag lägger även in alla pensioner i Balansbladet. Här är Balansbladet oslagbart i funktion. Det jag får fram av att följa utvecklingen av mitt egna kapital är följande:

  • Har mina placeringar gått bra eller mindre bra?
  • Är det någonting jag vill förändra?
  • Är det någon struktur (kapitalförsäkring eller annan produkt) som förfaller snart och som jag vill hantera?
  • Vill jag göra någon annan förändring, såsom att till exempel exponera mig mindre mot börsen? Om så, för vilket belopp?
  • Hur är jag exponerad mot risk? Stämmer detta överens med min bild av hur marknaden kommer att utvecklas eller vill jag ändra något?

En gång per år

Varje september ser jag över mina fasta avtal; el, bredband, bolåneräntor och försäkringar. De jag vill åtgärda kategoriserar jag enligt följande: Säg upp, Förhandla eller Följ upp/bevaka. Till exempel ligger de flesta av våra försäkringar med förnyelsedatum i november. Jag gör en notering om vilken dag i slutet av oktober som jag ska ringa bolaget för att förhandla alla försäkringsavtal på samma gång. Då har jag ett bra förhandlingsläge vilket alltid brukar resultera i en lägre total premie.

Jag hörde också nyligen av en vän att man enkelt kan ändra förfallodatum på avtal, trots att de är tagna under olika delar av året. Detta har jag inte tänkt på men det låter som ett mycket bra strukturellt upplägg. Då kan man sätta alla avtal till samma förfallodatum och därmed sköta alla förhandlingar på en gång.

När det gäller själva förhandlingen, ta gärna hjälp av min tidigare artikel om att förhandla avtal. Om du läser denna innan du ringer runt till leverantörerna så är du bättre förberedd.

Bolån

Bolånet är extremt viktigt att ha under lupp. Den största anledningen till det är att bolåneräntan ofta är den största utgiftsposten i vår finansiella ekonomi. Räntan är inte statisk, på rörliga bolån ändras den var tredje månad. Dessutom brukar banken göra förändringar utan att avisera, vilket kan innebära att ränterabatter försvinner. Dessa är oftast mycket lätta att förhandla sig till igen men det kräver att du agerar! Granska därför aviseringar och utgiftsposter, är det något som verkar ha ändrats eller ser det ut som det brukar? Om något verkar ha ändrats, ring och fråga varför.

Det är viktigt att komma ihåg att banken har extremt höga marginaler på bolån just nu. Det finns även många uppstickare och konkurrenter till de etablerade bankerna. Därför finns det stora möjligheter till att förhandla sina rörliga bolån, även om du har några delar som bundna lån.

Inköp

En struktur som jag delar med många är att göra inköp när en bra chans uppstår. Att inte vara ute i sista sekunden utan att i så god tid som möjligt planera både julklappar, presenter, resor och större inköp. Det är inte alltid det fungerar, men de gånger som jag lyckas ger det mig en stor tillfredsställelse på många plan. Dels på det finansiella planet, men lika mycket för känslan av lugn och ro över att ha gjort en bra deal. Den känslan är grym!

Strukturer

Att min man och jag gör upp en plan för vår årsekonomi gör att vi MÅSTE följa upp vad som händer med den. Det är en nödvändighet att ha kontroll för att kunna utvärdera om våra strategier fungerar bra eller om vi vill ändra på något. Min kontroll över vår ekonomi har öppnat upp fantastiska möjligheter av att hoppa på projekt och investeringar med kort varsel. Det finns inte en chans att jag skulle ha vågat göra det om jag inte hade haft kontroll på grunden.

Skomakarens barn…

Jag arbetar som ekonomi-PT och tycker att jag har stenkoll på min och min familjs ekonomi. Dock fick jag en tankeställare härom veckan när jag och mina kollegor tog fram ett utbildningsmaterial kring att ta kontroll över skatter och avgifter kring sparande och placeringar. Vårt material adderar ALLA avgifter, även lager på lager på lager, till exempel avgifter för förvaringsskalet ihop med själva fondavgiften. Det blev därmed extremt tydligt hur mycket avgifter mina ”vanliga” fondplaceringar innebar, och vad det faktiskt får för effekt på produktens beräknade slutvärde.

Jag har tidigare gjort detta, men det var längesedan och vissa avgifter har hunnit ändras. Lärdomen blev att jag fick mig en ordentlig tankeställare kring hur viktigt det är med struktur även för de delar där jag tror att jag har kontroll. Nu kommer jag aldrig att låta det gå mer än 6 månader mellan jag kontrollerar avgifter på mina rörliga tillgångar.

Den bästa versionen av ditt liv!

Det finns en sak som jag brinner extra mycket för. Det är att alla ska få möjlighet att leva den bästa versionen av sitt liv. Det är därför jag tror att jag älskar privatekonomi så mycket. Jag ser verkligen tydligt hur man genom struktur kan få en så ofantligt mycket bättre privatekonomi. Att motivera och stödja människor i att få syn på det, och att hjälpa till med verktyg och strukturer kring hur man faktiskt går tillväga, är det som inspirerar mig.

Om jag i denna korta artikel har fått dig att tänka till kring vilka strukturer du vill ha i din privatekonomi, då är jag grymt nöjd!

Saknar du något eller har du andra bra tips på hur du gör för att skapa struktur? Dela det här eller i Facebook-gruppen Ett rikare liv. Det finns hela tiden nya saker att lära och det är fantastiskt att ha ett smörgåsbord att välja utifrån!

 

 

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan