Sätt utmanande mål och nå ännu längre

22 januari, 2019

Det här är berättelsen om varför jag sätter utmanande höga mål för mig själv. Det är tänkt som en inspiration till dig för att du ska våga ta i lite extra när du sätter dina egna mål. Även om du inte kan se lösningen på hur du ska nå ditt mål just i denna stund så räcker det att du tar ett första steg mot målet så kanske en ny möjlighet presenterar sig.

Kasta hatten så långt att du blir tvungen att gå och hämta den.

Jag har alltid varit en person som behöver stretcha mig själv ordentligt. Jag tackar ja till saker som jag inte klarar av idag, med full tro på att jag kan lösa det om jag bara försöker.

Jag går igång på utmaningar

När jag gick Balansekonomis utbildning upptäckte jag att jag går igång på att utmana mig själv och på högt satta mål som jag inte riktigt vet hur jag ska nå. Det är inte så att det var ett nytt beteende hos mig, utan det var bara under den utbildningen som jag först blev medveten om att det var så det låg till.

Och jag är säker på att det är på samma vis även för dig som läser, och för alla andra människor också. Vi mår som bäst och vi är som stoltast när vi uppnår ett riktigt tufft satt mål. När vi äntligen klarar av den där uppgiften som från början såg övermäktig ut.

Robin Sharma skriver i sin bok “Ledaren Utan Titel” att många människor inte når sin fulla potential eftersom de helt enkelt inte sätter tillräckligt höga och inspirerande mål. Han menar att det farligaste som kan inträffa är att du sätter ett mediokert mål, och når det. Det som då händer är att när du når detta mål så blir du nöjd och slår av på takten. I värsta fall lägger du av helt. Därför är det viktigt att sätta mål som verkligen tvingar oss att gå den extra sträckan och göra det lilla extra som krävs för att nå dit.

Låt oss göra en övning tillsammans

En enkel poäng i vad jag menar med detta kan illustreras genom att vi gör en liten övning tillsammans. Du som läser detta nu, JA DU! Följ dessa stegen i sin ordning:

  1. Sätt dig upprätt.
  2. Sträck din ena hand så högt upp du kan över huvudet.
  3. Håll handen uppsträckt.
  4. Sträck nu upp handen ytterligare lite till.

Hur gick det? För de allra flesta så var det faktiskt möjligt att i steg 4 sträcka handen ännu lite högre. Var det så för dig med? Så varför gjorde du inte det från början när jag bad dig att sträcka dig så långt du kunde?

Detta är för att vi oftast inte sätter högre mål än att vi redan nu kan se att vi kommer kunna nå dem. Min önskan med denna artikel är därför att få inspirera dig att ta dig an ytterligare en nivå i de mål du sätter. Du är värd de resultat som kommer av att du når dessa mål.

Exempel på hur jag utmanar mig själv

Ett par exempel ur mitt eget liv på saker som jag har tackat ja till eller saker jag har satt som mål trots att det var långt över vad jag kunde just då är följande:

• Jag tackade ja till att springa ett halvmaraton när jag knappt kunde springa en mil.
• Jag tackade ja till att springa ett maraton när jag fortfarande kämpade med halva sträckan.
• Jag tackade ja till att sjunga i ett stort tekniskt dödsmetallband när jag knappt kunde sjunga “vanlig” dödsmetall.
• Jag tackade ja till att axla en VD-roll trots att jag inte vet vad som krävs av en bra VD.

Att boka en resa till Afrika – trots att jag inte har pengarna

Det senaste jag gjorde var att boka in mig på en resa till Kenya för att besöka de trädplantager som jag har investerat i under ett par års tid och som jag nu kommer få avkastning ifrån. Jag har ännu inte pengarna på plats till att kunna göra en sådan resa. Men genom att boka in mig på resan så har jag nu kastat hatten. Nu behöver jag gå och hämta in hatten igen, det vill säga att jag nu behöver skaffa den summa som resan kommer att kosta. I slutändan är jag säker på att det innebär att jag kommer tjäna ihop mer pengar än om jag inte hade bokat resan.

Vad vill jag då skicka med dig?

Så, vad hoppas jag nu att du tar med dig från den här artikeln? Jag hoppas att du, för det första, blir inspirerad till att sätta ett par mål att jobba mot. Jag hoppas också att du vågar ta i lite extra när du sätter dem. Här har du en kort lista med saker du kan tänka på för att komma igång:

  • Fundera ut 3 områden i ditt liv som du vill utveckla. Detta kan exempelvis vara pengar, relationer och hälsa.
  • Sätt 1-2 mål inom varje område.
  • Läs dina mål och ställ dig själv frågan “vet jag redan nu hur jag ska uppnå detta mål?”
  • Om svaret är ja, prova att stretcha ditt mål lite till.
  • Om svaret är nej, GRATTIS! Ta ett första steg i riktningen mot ditt mål och se om du hittar en ny lösning från den nya positionen du nu befinner dig i.

Vad händer om du misslyckas?

Och om du misslyckas då? Om du har satt ett högt mål och inte lyckas nå det, vad händer då? Ja, förhoppningsvis har du ändå nått längre än om du från början hade satt ett lägre, mer lättuppnåeligt mål. Så grattis, du har dubbel anledning att fira! Du har både nått längre än du först trodde var möjligt, och du har lärt dig något som gör att du kan nå ännu längre nästa gång.

Dela gärna med dig i kommentarerna här nedan om vad du ska göra och vad som blir möjligt när du når dina mål. Eller ännu hellre, följ med in i vår Facebookgrupp för att diskutera detta tillsammans med alla medlemmarna där.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan