Skaffa dig en passionerad inkomst

9 december, 2017

Jobbar du hårt med att bygga upp dina passiva inkomster så att du ska få loss tid till det du egentligen vill göra? Jag vill i denna artikeln introducera att annat sätt att göra det på, så att du tidigare ska få tillgång till att göra det du älskar, och sedan fortsätta bygga dina passiva inkomster.

Jakten på passiva inkomster

I de kretsarna jag befinner mig pratas det väldigt mycket om att skaffa sig passiva inkomster. Det kan vara att köpa sig ett hyreshus, ha utdelning på aktier eller hyra ut tält till fester. Det som är i fokus är hela tiden att du ska ha inkomster som är av passiv karaktär. Med passiv inkomst menas någonting där du gör jobbet en gång och sedan får betalt flera gånger, eller helst för all framtid.

Jag upplever att hela uttrycket passiva inkomster har blivit lite slitet och att jakten på dem ibland blir desperat. När jag frågar människor varför de vill ha passiva inkomster så är svaret ofta detsamma. De vill bli fria. De vill sluta springa i ekorrhjulet och de vill få mer tid över till sina passioner.

Missförstå mig rätt nu. Jag bygger också passiva inkomstströmmar i mitt liv för att slippa behöva byta tid mot pengar resten av mitt liv för att försörja mig. Det jag vill peka på och som en hel del missar är det som de själva säger:

“Jag vill få mer tid över till mina passioner”

Därför skulle jag vilja introducera ett nytt uttryck vid sidan om passiva inkomster. Jag vill slå ett slag för att vi skaffar oss passionerade inkomster samtidigt som vi fortsätter bygga våra passiva flöden. En passionerad inkomst är helt enkelt pengar som du tjänar på din passion. Genom att göra det så kommer du få mer tid över till dina passioner och det som du älskar, helt utan att först behöva bygga passiva inkomster som du kan leva på.

Vad har du för passioner då? Och hur kan du tjäna pengar på dem? Det är inte helt lätt att lista ut, det ska jag erkänna. Det kan till och med vara så att det är helt osynligt för dig själv. Jag själv tog en lång väg från att börja formulera en idé om passiva inkomster till att istället lista ut hur jag skulle tjäna pengar på min passion. Den förlösande faktorn för mig var att jag tog hjälp och coachning i ämnet. Jag lät ett antal duktiga coacher hjälpa mig lista ut vad jag ville göra och hur jag skulle göra det genom att ställa frågor till mig.

Hur gjorde jag?

Det började med att jag listade mina passioner på ett papper. De löd ungefär såhär:

  • Dricka hantverksöl
  • Brygga öl hemma
  • Umgås med familj och vänner
  • Åka på resor
  • Hålla föreläsningar

Ur detta kläcktes idén om att jag skulle starta ett mikrobryggeri. Jag var ju ändå rätt bra på att brygga öl, så det borde ju gå att göra det kommersiellt. Jag satte igång och började räkna på vad det skulle kosta att dra igång ett bryggeri med lokaler, bryggutrustning och alla tillstånd. Det blev rätt stora summor pengar och det såg ut att behöva bli väldigt dyr öl för att göra en verksamhet av det. Samtidigt började glädjen i att själv brygga öl försvinna. Jag lade därför hela projektet på is och började fundera igen på vad jag ville göra.

Jag vill få betalt för att dricka öl

När jag satt på en middag i Halmstad diskuterade jag de här passionerna med en väninna och hon ställde en hel del smarta frågor till mig kring mina passioner. Det som blev tydligt var att jag gillar att åka till Köpenhamn med mina vänner och dricka hantverksöl. Då poppade en fråga upp i huvudet på mig.

“Hur kan jag tjäna pengar på att dricka öl i Köpenhamn?”

I det ögonblicket föddes planen för mina passionerade inkomster. Jag skulle börja ta med mig gäster till Köpenhamn på en heldag i ölets tecken. Jag skulle visa upp Köpenhamns blomstrande ölvärld med fantastiska barer och restauranger. På det sättet lyckades jag lösa så att någon annan fick betala när jag åkte till Köpenhamn och utövade min passion; att testa ny öl.

Ta reda på dina passioner

Så vad har du för passioner? Vad är det du gör idag som du älskar att göra och som fyller dig med energi när du gör det? Om du inte kommer på det själv så ta hjälp här och prata om detta med en vän eller en coach. Börja lista ut svaren på frågorna och se om du kan hitta ett sätt att låta någon annan betala för dig när du gör det du älskar.

Gör du detta, och skaffar dig en passionerad inkomst, så har du ju redan gett dig själv tillgång till att utöva dina passioner utan att först bygga upp stora passiva inkomster för att försörja dig. Och då tror jag att du kommer ha ännu roligare och lättare för att sedan bygga dina passiva inkomster också.

Vill du ha inspiration och hjälp med att hitta dina passioner och talanger så lyssna gärna på avsnitt #8 i Rikedomspodden som handlar om talang. Och ta gärna hjälp av alla vi som finns i Facebookgruppen Ett Rikare Liv. Varmt lycka till!
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan