Skillnaden mellan lätt och svårt är oftast struktur!

4 oktober, 2018

Vi har alla väldigt olika förhållningssätt till begreppet struktur. Vi lägger många olika värden till begreppet som gör det till mer än vad det är, och tar ifrån det vad det är.

Strukturer och mönster

Struktur är varken mer eller mindre ett mönster av öppningar och hinder om vartannat. I de sammanhang där vi använder oss av struktur medför dessa öppningar och hinder att vissa saker, med viss enkelhet, förs i en viss riktning och andra saker, med stor svårighet, skulle kunna föras i en annan riktning.

Ta till exempelvis ett vattendrag av typen flod eller bäck. Det rinner där det rinner tack vare den struktur som finns i terrängen. När strukturen hindrar floden eller bäcken från att rinna rakt fram så finns det en öppning på ett annat ställe där den kan rinna istället. Ett annat exempel är tågrälsen. Den leder tåget i en viss riktning och endast med viss svårighet kan tåget åka i en annan riktning. Det kallar man i så fall för att det spårade ur.

Många olika strukturer

I våra hem och i våra liv rent generellt har vi hundratals mer eller mindre identifierade strukturer som styr oss och våra handlingar på daglig basis. Vi har strukturer i köket som gör att det går lätt för oss att till exempel laga maten, duka bordet och städa undan efter oss. Oftast har man dammsugare och strykbräda i ett skåp för städutrustning men vissa saker har man strukturellt placerat nära diskhon. Det gör att det blir lätt för oss att diska upp och få undan matrester. Utan den strukturen skulle vi sannolikt tycka att det vore jobbigare att snabbt göra i ordning efter oss om vi skulle hämta diskmedel och diskborste i städskåpet där alla andra städsaker står så fort vi skulle diska ur en kopp.

Alla butiker vi går in i har en högst medvetet en arrangerad struktur för att det skall vara lätt att göra vissa saker och svårt att göra andra saker. I trafiken är det samma sak. Samhället i stort är strukturerat på sådant sätt att det skall vara lätt att göra vissa saker och svårt att göra andra saker. Man vill att det skall vara svårt att råna och begå övergrepp på andra människor och detta lägger man ner mycket stort engagemang i att rent strukturellt lösa. Man vill att det skall vara lätt att konsumera och ägna tid i närheten av butiker och marknader av olika slag, så detta lägger man också ner enormt mycket energi på rent strukturellt. Man vill att man lätt skall kunna ta sig till städerna och man vill kunna underlätta för människor att kunna bo när de kommer på besök. Man vill också att alla de som servar handeln i staden skall kunna bo permanent i närheten av staden med bra kommunikationer in till staden när de skall serva. Detta lägger man ner enormt mycket energi på att få till, rent strukturellt.

Att vara medveten om sina strukturer

Hur medveten är du om vilka strukturer du har i ditt liv som underlättar för vissa saker och försvårar för andra saker? Vad är det för resultat som du vill ha i ditt liv men som dina nuvarande existerande strukturer gör det svårt eller omöjligt för dig att få?

Att vara medveten om de strukturer man redan har är så klart ett bra första steg att ta. Du har hundratals men börja med att identifiera tio av dem. Det kan vara utmanande nog vågar jag påstå. Dela gärna med dig om det du hittar och hur du tänker kring detta. Vi finns ju alltid i vår grupp på Facebook och där vill vi bidraga till andra och lära oss av andra.  En viktig struktur för min del är min arbetsplats i hemmet. Här sköter jag det mesta av det jag har av jobbkaraktär och jag har stort behov av att det skall vara lätt. Jag har därför skapat en struktur som gör det lätt för mig att sköta mina olika åtaganden utan att behöva ge upp så mycket annat. Jag kan sköta det mesta hemifrån, jag har alla mina “jobb” samlade på ett ställe och jag har allt administrativt på samma ställe.

Direkt efter att jag har gjort mina privata bankärenden så kan jag skriva mitt blogginlägg och sekunden efter det ha ett styrelsemöte för att sedan ta en bit mat följt av en tupplur. Min omställningstid är nästan obefintlig. Det finns mycket att säga om hur jag har gjort detta men kort och gott så handlar det om att strukturen gör det lätt för mig att både producera och “jobba” men också vara ledig, vila och tänka.

Underlättar för vissa saker och försvårar för andra…

Exakt samma struktur gör att vissa saker är svårare att göra och en sak som det leder till är att jag sällan tar mig ut på stan eller går ut bara för att gå ut. Det extremt tillrättalagda och bekväma som strukturen underlättar för, har utan tvekan effekter som jag inte är helt nöjd med. Jag tappar till exempel kontroll på regelbundna mattider och tittar sällan eller aldrig på vanlig TV numera och min träning blir det lite si och så med.

Det är exakt detta som finns att förstå med strukturer, de är varken bra eller dåliga, de bara är. Det enda som finns att förstå med dem är att de underlättar för vissa saker och försvårar för andra saker.

Strukturerna ger resultaten – designa dem själv 

Jag är inte beredd att ge upp fördelarna med min struktur för att få det jag nämnde i exemplet här ovan så då anmäler sig en helt annan fråga; vad det är för struktur jag behöver skapa för att få de resultaten, om jag nu är ute efter dem? Om jag vill börja äta på regelbundna tider och komma igång med träningen så spelar det ingen roll hur mycket jag vill det, om jag inte skapar en struktur för det som underlättar för just det att hända. Struktur är skillnaden mellan lätt och svårt. Det är en fördom, som du kan släppa redan nu om du har den, att strukturer är bra eller dåliga för det är de inte. Man kan inte heller egentligen påstå att man gillar strukturer eller inte för det är heller inte ett val man kan göra. Vi lever alla i strukturer av olika slag. Det enda man kan bestämma sig för är om man vill vara medveten om dem och delaktig i designen av dem. Därmed kommer man att ha tillgång till ett verktyg som gör att vissa resultat kommer lätt och andra resultat kommer svårare.

Vad som är lämpligt är att man i så fall skapar strukturer som gör det svårt för de resultat man har i sitt liv som man INTE gillar, att återkomma. På samma sätt skapar man strukturer för att de resultat som man VILL ha, kommer lättare. Ytterst är det en fråga om att vara ansvarig för de resultat man har i sitt liv, eller att inte kännas vid varför man har de resultat man har i sitt liv.

Det är ingen slump att godisavdelningen är precis där köerna till kassan är i matbutikerna. Det är ingen slump att formatet ISK gör det enkelt och billigt att investera i fonder och aktier. Det är ingen slump att man för ett par år sedan sänkte kravet på aktiekapital och tog bort revisorskravet.

Regelverk och ”gränspoliser”

Regelverk av olika slag är de mest vanliga strukturerna vi har och då inte minst alla de regelverk vi sätter upp för oss själva. Det är det som vi i Balansekonomis utbildningar pratar om som “Gränspoliser”. Dessa är alla dina “regler” om hur det skall vara, vad som är bra och vad som är dåligt och inte minst alla dessa om hur “man gör”. Detta är enormt starka strukturer som gör att vissa saker återkommer om och om igen med lätthet och andra saker har inte en chans att kunna hända.

Om det som hela tiden återkommer som ett icke önskvärt resultat i ditt liv, och det som du vill ha i ditt liv aldrig får en chans att dyka upp, på grund av dessa strukturer, då är det dags att bryta upp den strukturen. Bryt upp den strukturen och skapa en eller flera nya som ger dig de resultat som du vill ha och försvårar för de resultat du inte vill ha. Denna månad skall vi ju prata mycket om strukturer. Jag ser fram mot att diskutera det vidare med er på Facebook i vår grupp Ett Rikare Liv.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan