Tre nycklar till ett lyxigare liv!

31 januari, 2019

Nu när Ett rikare liv har haft lyxtema under en månad och jag har poddat i ämnet vid två tillfällen har jag fått en insikt. Jag vill skapa mer lyx i mitt liv! Jag har faktiskt hittat en otroligt bra lösning på HUR jag ska göra för att verkligen unna mig mer lyx.

Pengapersonlighet

Ni som läser och lyssnar på det jag gör vet troligtvis att jag är en fena på att spara och hitta smarta sätt att göra av med LITE pengar. Att jag även är planerande lyser igenom det mesta jag gör och pratar om. Just planerandet har gett mig många möjligheter och jag är stolt över att planera för mina pengar och för långsiktigt hållbara lösningar och investeringar. Men det är här det blir intressant. Eftersom jag är så bra på att planera inser jag att jag faktiskt lägger för LITE pengar på ”kortsiktig” lyx.

Varför är det viktigt med lyx?

Ja, jag har ju inte tänkt att det har varit så viktigt med kortsiktig lyx tidigare. I alla fall inte lyx som har med konsumtion att göra. Men samtidigt så inser jag att jag faktiskt missar saker som ÄR viktiga för mig och som faktiskt skulle göra mitt liv rikare om jag adderade dessa till mitt liv. Där kommer den första nyckeln in; att faktiskt identifiera VAD som är lyx för mig och faktiskt skulle göra mitt liv rikare. 

Första nyckeln: Vad är lyx för mig? 

Här har jag gått bet tidigare. Jag har i princip alltid fokuserat på mina och våra långsiktiga mål, semesterresor etc. och sett till att finansieringen av dem är säkrad. Det innebär att jag alltid har prioriterat de resor jag vill göra och andra långsiktiga investeringar som jag ansett har varit lyxiga.

Följden har blivit att jag därmed, mer eller mindre medvetet, ”valt bort” de saker jag faktiskt mår bra av i vardagen för min iver att bygga de långsiktiga målen. När jag nu får syn på det så ter det sig självklart. Jag behöver tänka till – vad ger mig lyxkänsla här och nu?

I poddandet pratar jag om att naturen har en stor lyxfaktor för mig, och så är det verkligen. Det är få saker som gör mig så glad och får mig att känna så levande som friluftsliv i alla dess former. Men när jag tänker till så finns det några andra saker som faktiskt går att köpa för pengar och som skulle öka lyxkvoten i mitt liv. 

Att gå ut med min man oftare på tu man hand. Äta middag, gå på kulturella aktiviteter. Hinna prata. Varje gång vi verkligen tar oss tid att prata så slås vi båda av hur nära vi kommer varandra och hur viktigt det är i byggandet av vårt gemensamma liv.  Något som skulle vara möjligt mycket oftare om vi anlitade barnvakt. Där har jag verkligen en sak som faktiskt går att köpa för pengar och skulle ge ökad upplevd lyx här och nu.

En annan sak skulle vara att oftare unna mig behandlingar och aktiviteter av olika slag. Fotbehandling, massage, att simma och yoga tex. Saker jag älskar att göra men som sällan bli av. Mitt välbefinnande och lyxkänslan skulle definitivt öka om jag gjorde dessa saker oftare. 

Andra nyckeln: Lyxpengarna måste konsumeras!

Varje månad så har jag en uppdelning i hur mycket pengar jag och min familj lägger på olika saker. En sorts budget som utgår från fördelning av de disponibla finansiella medlen och där en viss procentandel läggs på sparande, på nödvändigheter, etc. Minst 10% går alltid direkt till att betala för min framtida frihet och därefter läggs olika procentandelar till olika saker.

Men den kortsiktiga lyxen har jag inte öronmärkt förrän nu, bara den ”långsiktiga” lyxen. Från och med nu kommer jag att bestämma en fast summa som ska läggas på kortsiktig lyx. Den kommer inte att vara så hög men den kommer att finnas där. Framför allt så måste den konsumeras innevarande månad, och sparas max i tre månader. På så sätt så kommer jag bli ”tvingad” att boka kortsiktiga lyxtillfällen om jag ska hålla min budget. 

Jag vet att det här kommer att vara min svagaste punkt. Att behöva konsumera istället för att spara kommer att vara en utmaning. Men nu när jag har identifierat de saker jag verkligen vill göra mer av så har jag satt strukturen för en bra start.

Om du som läser har ett pengabeteende som kanske mer går åt spontanitet och spenderande än planerande och sparande så skulle du kunna använda ett omvänt sätt att öronmärka dina pengar. Räkna i så fall ut hur mycket du lägger på lyx idag och sätt därefter en budget på hur mycket du maximalt får lägga på den posten varje månad. Då kan du få samma effekt som jag, fast omvänt, och då kan du garanterat frigöra pengar till andra poster som just du behöver bygga upp.  

Tredje nyckeln: Följ upp hur det går!

Den tredje nyckeln har jag identifierat för att jag kunna se vilken effekt mitt nya ”lyxande” ger. Att följa upp hur det går kommer att vara avgörande för att jag kommer att vilja fortsätta med mitt nya beteende.

Kommer jag hitta mer harmoni i vardagen? Kommer jag och min man ännu närmare varann? Kommer jag njuta mer i vardagen och kommer jag att känna mig mer närvarandet i nuet? Vad kommer jag att uppleva som mest lyxigt och vad får jag mest utväxling av? Det kanske inte är det jag trodde att det skulle vara, det kanske är något helt annat. Jag är nyfiken på vart det för mig.

Uppföljningen kommer att ge viktig input när jag sen utvärderar hur stor procentandel av min disponibla inkomst som jag fortsatt vill lägga på kortsiktig lyx. Men också vilka aktiviteter jag ska prioritera!

Kan nycklarna till ett lyxigare liv vara något du också kan använda dig av? Dela gärna dina erfarenheter i Facebookgruppen Ett rikare liv
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan