Spara pengar etiskt och hållbart genom vårt samarbete med Trine

8 juni, 2018

Även om många av oss försöker göra kloka miljömässiga val, äta ekologiskt och minska vår klimatpåverkan så är det lätt att glömma bort sina sparpengars påverkan. Vissa undersökningar pekar på att våra sparpengar har en större miljöpåverkan än vår bilkörning. Det är därför vi gillar vårt samarbete med Trine. Genom Trine kan vi hjälpa fler människor få miljövänlig el, ta sig ur fattigdom samtidigt som vi själva får en god avkastning.

Du kan naturligtvis läsa mer om Trine på deras hemsida (annonslänk), men i korthet går deras verksamhet ut på följande:

  • Genom att många av oss i Sverige går ihop med lite pengar var kan man få ihop en stor summa
  • Den här summan lånar Trine ut till ett företag i t.ex. Kenya som köper in solpaneler
  • Dessa solpaneler säljs till lokalbefolkningen i Kenya som sparar pengar jämfört med att använda paraffin, de får fler lampor, barnen får bättre betyg då de kan göra läxor hemma, de blir friskare då de inte behöver andas in ångorna och mycket mer.
  • Företaget betalar räntorna till Trine, som behåller en del av pengarna och betalar resterande ca 5-9 % till oss som lånat ut pengarna
  • På det sättet blir det win för Trine, win för dig, win för människorna som får solpanelerna och win för vår planet (och lite win för oss som får en förmedlingsprovision om du använder vår sponsrade länk)

Många av oss som bloggar och poddar här på Ett rikare liv har under en tid lånat ut våra egna pengar till Trine med gott resultat. Samtidigt så kan man vara väldigt tydlig med att det inte finns några garantier (även om svenska biståndsorganisationen Sida garanterar upp till ca 60 procent beroende på projekt) och man kan förlora pengarna. Det här är helt enkelt ett sätt att på kommersiella villkor göra världen till en lite bättre plats – något som har visat sig fungera långt bättre än välgörenhet.

Lyssna gärna på inslaget i podden där Jan, Charlie och Niklas pratar om just Trine.

Du kan även läsa mer på deras hemsida:
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan