Två häftiga sätt att köpa sig tid….

19 april, 2018

När man pratar om att köpa tid så tänker de allra flesta: Det går ju inte! Tanke nummer två blir oftast: Jo men det går ju visst – man kan ju köpa tjänster! Men jag menar att det finns annat sätt som kanske ger ännu mer tillbaka…..

Att köpa tjänster

Det här med att köpa tjänster och därigenom tid har det gjorts många studier om. Jag läste nyss en rapport från en studie kring tid som forskare vid University of British Columbia (UBC) i Kanada gjort. De har undersökt sambandet mellan att köpa tjänster som sparar tid i vardagen och hur nöjd personen är med sin livssituation.

I rapporten kan man dra slutsatsen att om man betalar för en tjänst som frigör tid för sig själv så får man en positiv känsla av att ha mer tid. Försökspersonerna kände sig mindre pressade i sin vardag. Dock såg forskarna att över tid så är det inte säkert att den positiva effekten kvarstår. Eftersom det inte bara är tiden man köper, utan även upplevelsen av att kontrollera sin tid, så kan det få motsatt effekt på sikt. Köper man för många tjänster så hanterar man inte sakerna själv och då inte heller tiden…..

Fördelarna

Men jag är övertygad om att människor skulle uppleva en större frihet i livet om man köpte fler tjänster för att underlätta i sin vardag. I alla fall under vissa faser av livet. Jag är själv ett exempel på det. Jag fullkomligt älskar att ha städhjälp och jag tycker det underlättar fantastiskt i en vardag med massor av barn och aktiviteter. Känslan av ett nystädat hus är fantastisk men bäst är ändå vetskapen om att det två gånger i veckan faktiskt blir helt rent i huset. Min stress gällande städning uteblir därmed helt.

Däremot är jag inte alls lika bra på att köpa barnvaktstjänster. På något sätt tror jag att det har att göra med det som forskningsrapporten ovan tar upp. Att jag, om jag köper hämthjälp från förskola, inte känner att jag kontrollerar tiden som jag vill. För jag vill ju vara med mina barn. Om jag inte är det så känner mig inte tillfreds med mig själv.

På det här sättet skiljer sig städning och barnvakteri milsvida åt för mig. Städningen har jag inga som helst problem med att leja eftersom jag tycker att det inte ger mig något i utbyte. Tro mig, städning behöver ske då och då trots städhjälp och det räcker gott för att tillfredsställa min städådra 😉 Men att ta hand om mina barn gör jag helst själv.  Men jag medger att jag troligtvis skulle uppleva en stor frihet om jag hade hjälp lite oftare. Det ska jag ska ta mig en funderare på.

Att köpa tid på annat sätt….

Men det finns ett annat, enligt mig, riktigt häftigt sätt att köpa sig tid på.

Den i särklass största utgiften vi har haft i vår familj under de senaste fyra åren är den peng vi betalar för vår egen tid. Vi har valt bort massor med potentiella intäkter och intäkter vi tidigare hade för att köpa oss tid. Låt mig förklara hur jag menar.

För fyra år sedan valde vi att ta ett år timeout med hela familjen i samband med att vi fick vårt tredje barn. Vi valde att vara borta från hem och hus till förmån för att tillbringa tiden med familjen på varmare breddgrader. Vi köpte oss helt fria från att en av oss skulle jobba medan den andra var föräldraledig. Vad det kostade är relativt enkelt att räkna ut. En lön, pensionsavsättningar och framtida räntor på det, samt den pausade möjligheten för besparingar och räntor på det. Men att vi å andra sidan möjliggjorde uthyrning av huset och hade mycket lägre livskostnader ska ju också räknas med i kalkylen. Men finansieringen hör inte riktigt till denna diskussion så den lämnar vi till ett annat tillfälle.

En ännu större tidsinvestering

Och det vi håller på med just nu är en ännu större tidsinvestering. Sedan två år investerar vi i nya ”jobb” och ”karriärer” till skillnad från det vi har varit verksamma inom de senaste 15 åren. Nu köper vi oss tid att utforska nya områden vi tycker känns spännande och där vi har en vilja att bidra och göra avtryck i samhället. Vi köper oss möjligheten att på riktigt ta reda på om det är det ”nya” i stället för det ”gamla ” som vi ska syssla med på dagarna.

Om vi istället haft kvar våra tidigare jobb och livsstil hade vi skapat finansiella intäkter som vida skulle överstiga våra nuvarande intäkter. Och sanningsenligt ska jag medge att även energikontot just nu troligtvis skulle vara högre vid vår tidigare livsstil, att vara i en skapandeprocess är krävande. Men vi hade ju aldrig gjort den här resan om vi inte hade en tro att intäkterna i slutändan kommer att överstiga kostnaderna. Förhoppningsvis i pengar men framför allt i energi. Och hoppas, hoppas även i tid…

Göra eller inte göra…

Och det är något jag tänker på varje dag. Att även om jag allt som oftast upplever en stress i hela omställningen, så är det värt det. För om jag aldrig hade gett mig och oss den här möjligheten hade det aldrig blivit av. Och då hade jag ångrat det senare. Ni vet, man ångrar inte det man gör, bara det man aldrig gör….. Så redan nu har jag gått rikare ur det här köpet, även om jag inte vet var det slutar!

Många kommer dock bara till det som jag beskriver som det första sättet att köpa tid på. Det andra sättet tror jag känns skrämmande för många, och helt enkelt något man inte är beredd att testa. Det är så enkelt att fortsätta med det man börjat med. Tryggheten känns enklare och mer lockande än alternativet.

Jag tror ärligt talat inte att vi hade gett oss in i denna nya resa om vi inte hade tagit timeouten under vår föräldraledighet. Den tog oss till många möten med spännande människor som valt en annan väg. De hade valt köpa tid för att utforska något, oftast en passion de ville få mer av. För oss blev det en ögonöppnare att det faktiskt går att leva livet på andra sätt, och det var nog det som gav oss mod att göra det vi gör idag.

Så nu frågar jag dig – vad skulle få dig att köpa tid från dig själv? Vad skulle få dig att sätta tryggheten åt sidan för ett tag?
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan