Vad är det som går och går men aldrig kommer fram till dörren?

3 april, 2018

Tiden. Denna artikel kommer belysa ämnet tiden. Det är vår första artikel av några under nästa månad, där tiden får komma i fokus. Vi resonerar, analyserar och delar med oss våra tankar om tiden.

Tid är ju det mest rättvisa som vi människor har i våra liv. Du och jag och alla andra har 24 timmar 1440 minuter eller 86400 sekunder på ett dygn. Jag har tänkt att leva tills jag minst blir 88 år. Det innebär att jag har ca 289 080 timmar kvar att leva mitt liv med. Och när artikeln är klar har jag två timmar mindre, 289 078 timmar. I imorgon bitti när jag vaknar så har antalet timmar sjunkit till 289064.

För en del är detta super stressigt och jobbigt att ta till sig. För andra så blir det upplyftande att se att jag har så mycket tid kvar i livet (om tesen om minst 88 år stämmer) Har du någonsin reflekterat över hur du förhåller dig till tid?

Min reflektion kring tid och hur jag förhåller mig till min tid kommer du få läsa här, om du har tid? 🙂

Oftast så är jag inte medveten om tiden mer än att jag ser vad klockan är som en check. Jag bygger delar av mitt liv kring fasta tider som jag vill och behöver ha kontroll på. Tex när jag skall ut och flyga.

Att checka in på en flygplats stressade alltid mig och det hade med tiden att göra. Kommer allt att flyta på bra så att jag inte behöver stressa?. Det är det första som stressade mig :). När väl den stressen kopplas på så fick jag fokus på allt som inte fungerar och som tar mycket tid. Glädje och harmoni försvinner och jag började att reta mig på människor som slöar och inte har sina papper och namntaggar färdiga. Jag spänner mig och känner mig liten och otrygg, och börjar bete mig därefter. Detta är ett scenario som jag har jobbat med mig själv för att ändra på så att mina resor från början blir så bra och roliga som jag vill att de skall vara.

Vad är det som stressar mig, för inte är det tiden?

Det har inte med tiden att göra så klart. Det handlar mer om min oförmåga att ta det lugnt och metodiskt kolla av vad jag behöver ha kontroll på. I dag så är mitt förhållningssätt och metod att se till att jag har integritet i saker som jag lovat mig själv göra innan resan. Ingenting får hamna i facket, ”jag hade inte tid”. Att flera dagar innan resan börja planera mina aktioner med tiden som stöd, är min framgångsfaktor.

En annan konversation som jag kan ha handlar om hur jag förvaltar min tid, dvs vad lägger jag mitt fokus och tid på? är det rätt sak att göra just nu? Jag hade en sådan upplevelse i veckan som var. Jag skulle ner till träningshallen. När jag kommer ut till bilen så har min man bilnyckeln, jag tröttnar och går upp till lägenheten igen, lite frustrerad över att jag inte kom iväg, (hade kunnat ta en taxi). Detta gjorde att jag fick 2 oplanerade timmar till mitt förfogande. Eftersom jag inte hade någon plan för dessa timmar så upplevde jag att jag hade så mycket att göra och ändå fick jag inget gjort, det var min upplevelse. Tiden gick och jag blev mer och mer krokad på situationen, och mest stressad att tiden gick mer än att jag inte fick något vettigt gjort.

Så klart handlar det om hur jag förhåller mig till tiden, jag kan välja att inte bli stressad av att tiden går. Men min programmering kring tid är att jag blir ofokuserad och tappar struktur, om jag inte har en ide om hur jag vill förvalta min tid, det är min tro, eller? . Hade detta hänt på min semester i Palm Springs när jag skulle gå ut och spela golf, och startern flyttade fram vår tee time (starttid) 2 timmar då hade jag lätt kunnat gå till baren och köpt mig en öl för att sätta mig på terrassen och njutit av sol, människor och umgänget.

Så vad är skillnaden? tiden är ju vad tiden är.

Sinnesro

Jag har med många andra sprungit fort genom livet, gjort mycket på kort tid, missat att ta feedback, inte orkat ta hand om relationer, inte ens till mig själv. Jag minns en sekvens där jag gick en utbildning i personlig växt. En deltagare sa till mig, -Pia du springer så fort i livet att du inte hinner uppleva blommorna i diket. Min första reflektion var, -vem vill ligga i diket och lukta på blommorna, inte jag det har jag inte tid med, detta var 18 år sedan.

Vintern 2015 fick jag en diagnos som heter Parkinson, jag slungade ner i diket, på riktigt. (Jag har under dessa 18 år vuxit och blivit mer klok kring att vara en högpresterande entreprenör i sina bästa år, så klart, jag överdriver lite här). Men nu blev det allvar. Tiden blev otroligt viktig för mig och jag började värdesätta tiden som det viktigaste resursen som jag har i mitt liv.

Jag är mycket tacksam för det. Jag fick anledning till att se över mitt förhållningssätt till tid. Från bristtänk som, jag har inte tid, det tar för lång tid, otålighet (det borde gå fortare) osv. Till överflödstänk eller rikedomstänk kring tid. I dag har jag en helt annat förhållningssätt till tid. Tiden är för mig. Jag tänker använda tiden till saker som ger mig energi. Jobba smartare, inte sälja min tid för pengar. Vara mer närvarande till de människor som jag har i mitt liv just nu, och mer närvarande till det som jag väljer att lägga min tid på.

Carpe diem

Carpe diem har fått en helt ny innebörd för mig. Efter mycket träning har jag lärt mig att vara närvarande. Hela min personliga växt handlar om det när jag tittar efter. För något annat spelar ju inte så stor roll, jag menar om jag inte är här när det händer då missar jag ju hela upplevelsen. Och att uppleva är för mig att leva.

Hur gjorde jag då? Jag har tränat meditation i Indien på ett center som heter One World Academy. Från morgon till kväll meditera och lära mig vad det är och hur det känns att vara totalt närvarande. När detta närvarande är så blir tiden som tyngd lös, den bara finns där, hur skönt och avkopplande som helst.

Nu kan det bli lite flummigt för en del, för dig som känner så, är mitt förslag att du tar dig tillbaka till en händelse där du var lugn och rofylld, det behöver inte vara krångligare än så. De flesta jag känner mediterar när dom kör bil, spelar golf, lyssnar på musik osv.

Jag omger mig med människor som hjälper mig komma ihåg vad jag har uttryckt är viktigt för mig, dvs närvaro och lekfullhet. Detta så att jag inte hoppar upp på vägen och börjar köra på som förut.

Noga väljer att göra saker som jag får energi utav. Handlar inte bara om att spela golf hela dagarna, utan det kan vara saker som jag blir utmanad av och växer i.

Ungefär så här jobbar jag aktivt med mitt förhållningssätt till tiden. Detta medför att jag inte känner stress eller frustration av att nu har det gått en timma till i mitt liv. Den timman var väl förvaltad av mig, då jag förhoppningsvis har bidragit till dig med nya tankar kring tiden.

Mitt tips eller motto är Go with the flow.

Carpe diem/Pia
Bild saknas
Bild saknas
Rikedomspodden #127: Ombytt till matchen 3 – Johan & Pia