Vad är mitt livsuppdrag?

6 september, 2018

Mitt livsuppdrag är att låta livsglädje, engagemang och arbetsglädje ske genom mig. Det möjliggör jag när jag är ansvarig för mitt eget liv genom att vara sårbar, modig och generös. Jag är rak, generativ, lyssnande och empatisk samt stärker andra som jag bjuder in i mina livsprojekt. Min tid är värdefull och därför gör jag roliga, energigivande saker. Mitt bidrag är hållbart, högt värderat och bidrar till mångfald.

Så ser min mission, mitt livsuppdrag till mig själv ut. Detta var något som jag arbetade fram under en längre tid 2014 när jag gick Balansekonomis kurser, Du och din ekonomi och Ditt liv och dina affärer. Det var inte helt enkelt att arbeta fram denna mission, det tog tid och jag lät det göra det. Idag är jag ytterst tacksam att jag har en mission – ett livsuppdrag, då det gör mitt liv rikare i så många dimensioner. I denna artikel ska jag dela med mig om varför mitt varför bidrar så starkt till mitt rikare liv.

The Golden Circle

Får cirka tio år sedan kom jag för första gången i kontakt med Simon Sinek och hans Golden Circle som säkert många av er har stött på i något sammanhang. Den innehåller tre stycken huvudkomponenter: varför, hur och vad. Hans tes är att varumärken ska kommunicera inifrån och ut i denna Golden Circle, det vill säga börja med varför man finns till, därefter kommunicera hur man gör saker och sedan vad man gör. Många gånger gör varumärken och organisationer precis tvärtom. Här kan du se hans TED Talk i ämnet.

Det intressanta är att vi människor ofta gör precis samma sak, förklarar vem vi är utifrån vad vi gör och inte utifrån varför vi gör vad vi gör:

Hej, jag heter Niklas. Vad heter du? Jag heter Anna. Kul, hej Anna, vad gör du för någonting? Jag ÄR tandläkare. Aha. Spännande.

Så låter det ofta i dialoger när vi människor pratar med varandra. När vi träffar en ny människa, är det första vi gör att vi frågar vad hen gör. Hur kommer det sig? Är det inte än mer intressant att prata om vem vi är än vad vi gör? Eller?

I fem år har jag arbetat med talang- och rekryteringsnätverket 4potentials. Där är en av våra frågor vi alltid uppmuntrar nätverket att ställa till varandra: vem är du? Istället för vad gör du? Jag lovar dig, det samtal du får till med hjälp av frågan vem är du är helt annorlunda än det samtalet som kommer ut av frågan vad gör du. Prova själv ska du få se.

Mitt eget varför och livsuppdrag

Mitt varför är: att låta livsglädje, engagemang och arbetsglädje ske genom mig.

För mig är detta någonting som ger mig livskraft. Otroligt mycket livskraft. Det gör mitt liv rikare att ha ett starkt varför att hänga upp mitt liv på. OCH det sköna med denna formulering är att den inte låser in mig i ett specifikt varande eller görande.  Detta varför kan jag ju uppnå på hur många sätt som helst och genom att vara och göra olika saker.

Mitt eget hur

Mitt hur är formulerat som följer: mitt uppdrag är att vara ansvarig för mitt eget liv genom att vara sårbar, modig och generös. Jag är rak, generativ, lyssnande och empatisk samt stärker andra som jag bjuder in i mina livsprojekt. Min tid är värdefull och därför gör jag roliga, energigivande saker. Mitt bidrag är hållbart, högt värderat och bidrar till mångfald.

Här har jag definierat hur jag ser på mitt varande och görande. Det gör jag helt enkelt för att skapa riktlinjer för hur jag vill vara och agera för att uppnå mitt varför. Fortfarande har jag inte definierat vad jag gör om dagarna för att skapa livsglädje, engagemang och arbetsglädje… I alla fall inte i form av en profession eller liknande. Det skapar också en oerhört fin flexibilitet för mig i mitt skapande av mitt eget liv upplever jag.

Mitt eget vad

Först nu har jag kommit till vad jag gör just nu för att uppnå mitt varför för att skapa livs- och arbetsglädje samt engagemang:

jag föreläser om medarbetarengagemang, medarbetarkommunikation och det goda ledarskapet. Jag driver en rörelse och en organisation som heter Hej Engagemang! med visionen att fler svenskar ska gå till arbetet för att de vill och inte för att de måste. Jag är delägare och kundansvarig i talang- och rekryteringsnätverket 4potentials med syftet att identifiera och maximera människors och organisationers potential. Jag är delägare, skribent och poddare i Akademin för Ett rikare liv med syftet att bidra till skapandet av ett rikare liv för fler människor. Ja du ser, jag kan göra massor av roliga, energigivande saker på dagarna som alla bidrar till mitt varför. Utan att jag har en speciell titel eller riktigt kan definiera vad jag gör på dagarna.

Det är inte alltid detta möts med öppna armar när jag ska svara på frågan: vad gör du? De flesta brukar säga, oj, det låter som att du har väldigt mycket att göra. Ja, så har det varit ett tag, men nu, fyra år efter att jag arbetade fram min mission – mitt livsuppdrag utifrån varför – hur – vad har jag kommit till en punkt där jag verkligen upplever att jag har ett rikare liv. Ett liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Ett liv där jag låter livsglädje, engagemang och arbetsglädje ske genom mig. Nästan varje dag. Det är helt fantastiskt.

Avslutningsvis tycker jag att denna fråga är superintressant och jag undrar därför hur just du tänker kring detta? Det vore kul att höra vad ditt varför är och det kan vi prata vidare om i vår Facebook-grupp Ett rikare liv. Är du inte redan medlem i gruppen så ansök gärna om medlemskap. Vi ses där!
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan