Vad gör skillnad för miljön på riktigt och vad är charader?

27 november, 2018

Jag skall skriva något om hållbar konsumtion. Låt mig redan i första stycket säga att jag inte tycker detta är svårt, jag tycker att det är SKITSVÅRT!

Hållbar konsumtion har av FN definierats som: ”Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina.”

Det handlar alltså om att jag tillgodoser mina behov på ett sätt som möjliggör för alla andra, nu levande och kommande, generationer att kunna tillgodose sina.

Förvirrat!

I vilken mån jag nu gör det eller inte gör det väldigt förvirrat för mig. Om vi tittar på det här med miljön på det här jordklotet så är det inte så självklart som man först kan tro. Det är nämligen svårt att urskilja vad som egentligen är hållbart och var som är ohållbart.

Är elcykel ens bra för miljön?

Spontant är det lätt att konstatera att om vi kör mer elcykel och mindre bil så är det bra för klimatet… självklart! Men om jag tänker lite mer konstaterar jag att alla fossila bränslen som pumpas upp ur jorden faktiskt också bränns. Oljelagret växer inte. Jag konstaterar att olika metoder av förbränning lämnar olika mycket utsläpp ut i den atmosfären vi alla delar. Ur ett globalt perspektiv kan man alltså säga att ju modernare, effektivare och miljövänligare motorer som bränslet förbränns i desto bättre är det för jorden.

Man skulle också kunna säga att ju fler som köper fossila bränslen desto dyrare blir det enligt den grundläggande prismodellen att en vara med begränsad tillgång blir dyrare om efterfrågan ökar.

Är det då inte mer logiskt att jag hamstrar bensin?

Med ovanstående faktorer blir det mest miljövänliga alternativet att de rika nationerna med bäst motorer i världen borde försöka köpa så mycket som möjligt av de fossila bränslena så att de förbränns så skonsamt som möjligt. Fattigare länder med sämre motorer får hänvisas till mer konkurrenskraftiga energiformer så som solpaneler, vattenkraft eller dylikt.

Som sagt… förvirrat!

Som du ser kommer vi då fram till att en svensk som inte bidrar till dessa köp utan cyklar till köpet är den egentlige miljöboven på en global nivå. Jag säger inte att det ÄR så. Jag säger bara att argumenten håller och det gör mitt liv jäkligt förvirrande.

Listan är lång…

Jag märker att allt fler pratar om köttfria middagar med hänvisning till miljön men samtidigt inte miljösäkrar sin pensionspengar trots att detta har mer än 10 ggr större miljöeffekt… bra eller dåligt? Jag hör att vi pratar om att ställa in våra flygresor av miljöskäl men samtidigt handlas allt mer kläder och prylar på nätet som sedan med flygfrakt far kors och tvärs på sin väg hem till oss.

Längre…

Jag köper min ekologiska matkasse och är emot genmodifierad mat men vet också att i många länder dör mina systrar och bröder om vi inte blir bättre på att forska fram mat som kan växa på mindre vatten. Om inte jag bidrar till den forskningen genom mina inköp, vem skall då göra det? Fattiga indier eller afrikaner?

Jättelång…

Om jag bojkottar kläder tillverkade i Asien där många barn jobbar på fabriker, vad händer med de barnen då? Får de magiskt en ekonomi som gör att de kan gå i skolan eller blir de istället utlämnade till ännu värre industrier? Om jag tog de timmar jag lade på att odla mina egna grönsaker och istället köpte skitmat men använde tiden till att föreläsa och inspirera andra till att minska sin konsumtion, hade världen haft mer nytta av det?

Min värld slits i bitar mellan att göra sådant som är ett föredöme för andra länder att ta efter och att göra sådant som i praktiken här och nu faktiskt kommer att rädda jorden ett par år till.

Det snurrar och surrar

Sånt tänker jag på när jag och Primus ställer bilen för att istället promenera ned till ICA, slänga sorterad återvinning (trotts att Sverige importerar sopor för att bränna i fjärrvärmeanläggningar) för att sedan försöka lista ut om en besprutad chili från Sverige eller en ekologisk som åkt lastbil från Grekland egentligen är mest hållbar.

Vad sjutton gör vi av detta?

Varje blogg brukar som regel sluta med någon klok slutsats om hur man skall förhålla sig till livet, men idag gör jag motsatsen. Jag slutar med en fråga: Hur tänker du som läser detta? Om vi skall rädda denna planet så är det du och jag och nu som gäller! Hur gör vi det när miljön är global och det är så jäkla svårt att ens veta vad som gör skillnad på riktigt och vad som är ångestdämpande men föga effektiva miljöcharader? Låt oss diskutera vidare om detta i Facebookgruppen Ett rikare liv! Vi ses där!

 
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan