Vad har du för attityd egentligen?

13 januari, 2018

Har du funderat på vad du har för attityd? Vi har alla en attityd i olika områden och den attityden påverkar våra resultat mer än vi kanske tror. I denna artikeln tänker jag utforska vad en attitydförändring kan ge mig för resultat på en månad i området vikt. Jag tänker även titta på vilka andra områden som jag skulle kunna tjäna på att vara mer uppmärksam på min attityd.

Vi är i skrivande stund mitt uppe i den period på året då flest svenskar tar sig an att träna och skaffa sig ett hälsosammare liv. Jag har dock noterat att många, inklusive mig själv, sätter upp ett motstånd när vi ska gå ner i vikt. Vi ska kämpa mot övervikten och vi ska hålla nere kaloriintaget. Hittills har den attityden inte fungerat särskilt bra för mig, och uppenbarligen inte för så många andra heller. Statistiken visar att endast ca 30% av de som börjar träna i januari fortsätter träna regelbundet efter en månad.

Jag har provat att banta så många gånger så jag kan inte längre räkna dem. Jag har varit med i viktklubbar och jag har använt diverse appar för att räkna kalorier. Varje gång har fokus varit på att just hålla något borta. Det kan vara vikten, kalorierna, sockersuget eller vad som helst som jag sätter upp ett motstånd mot. Och varje gång lyckas jag bra i början, för att sedan tappa fart, framgång och inspiration. Och det sker alltid då det blir för jobbigt att hålla motståndet uppe.

Att skifta attityd

I år tänkte jag därför prova något nytt. Istället för att kämpa mot övervikten, tänker jag kämpa för normalvikten. Jag tänker skifta min attityd så att jag inte har så mycket fokus på att hålla något borta, och istället fokuserar på att attrahera in det som jag vill ha i mitt liv. Jag vill väga normalt. Jag vill vara pigg och energifylld och jag vill se snygg ut.

Just attityden är ju något som är oerhört viktigt att ha koll på. Utan att vi kanske tänker på det så påverkar vår attityd oss något oerhört. När vi har en viss attityd får vi också tillgång till vissa aktioner som sedan ger oss våra resultat. Om jag t ex har attityden “jag måste gå ner i vikt” så kommer jag få tillgång till vissa aktioner. Exempel på aktioner kan vara “ät inte den där bullen” eller “drick inte den där ölen”. I sammanhanget av viktminskning är det såklart framgångsrika aktioner då det håller nere mitt kaloriintag. Men i gengäld kommer jag också gå omkring hungrig och tycka att det är en ganska tråkig tillvaro såhär när jag måste gå ner i vikt.

Jag vill se snygg ut naken

Om jag istället kunde skifta min attityd till “jag vill se snygg ut naken” så kommer det ge mig lite andra aktioner att välja mellan. Jag kanske vill äta den där bullen eller dricka den där ölen, och det kan jag mycket väl göra. Tack vare min attityd finns också den där viljan att ha en snygg kropp, vilket gör att jag kan avstå lättare då mitt önskade resultat är mycket tydligare.

Detta går ju givetvis att applicera på vilket område som helst i livet. Ta området pengar som exempel. Vad skulle det innebära för skillnad om jag skiftade från attityden “jag måste spara mina pengar och hålla nere mina utgifter” till attityden “hos mig ska pengar ha roligt och jag ska ha roligt med pengarna”? Jag tror att jag skulle kunna hitta en hel del sätt att både ha kul med mina pengar samtidigt som jag sätter dem i arbete och låter dem växa.

Min januari-utmaning

Så nu under januari kommer jag jobba med min attityd i området viktnedgång för att se vilka resultat det kan ge mig på en månad. Jag tänker inte sätta upp en massa motstånd och förbud. Istället tänker jag jobba med attityden “jag vill se snygg ut naken” och se vart den tar mig. Om detta nu ger mig den framgång jag tror att det kommer göra så ska jag testa att göra en attitydförändring i andra områden av mitt liv.

Jag lovar att återkomma med resultaten av det här testet. Och jag skulle bli jätteglad om du ville skriva en kommentar här eller i vår Facebookgrupp med vilken attityd du vill ändra på eller kanske redan har ändrat på, och vilka resultat det gav dig.
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan