Värdiga avslut

11 december, 2018

Jag är en person som är eller har varit fantastiskt bra på att påbörja olika projekt stora som små. Att avsluta och göra klart har aldrig varit min paradgren. Därför så är nyår så viktig för mig, det blir en tidpunkt för att utvärdera året som varit. Det är då som jag kan upptäcka att det finns en rad olika projekt som inte är avslutade. Projekt som jag tom har glömt bort men som ligger där som en energiskuld, omedvetet störande.

Städa och göra avslut

När jag väl medvetandegör dem inte avslutade och energikrävande projekt, då har jag också möjlighet att kunna göra någonting aktivt med dem, som tex. att avsluta dem. Detta arbete händer ju inte på självaste nyårsafton, detta görs inför nyår så att jag kan göra en summering av årets projekt.

4 tips!

Det finns en modell som vi använt oss utav i vårt utbildningsbolag Balansekonomi som handlar om hur man kan göra med olika projekt, som inte verkar att hända eller bli avslutade. Det handlar om att kunna avskriva, dvs stryka det från min lista att göra. Pausa projektet, dvs tidsätta när jag skall återuppta projektet igen. Delegera det till någon som är villig att ta över ansvaret att avsluta. Eller om projektet mer handlar om olika aktioner som du faktiskt kan göra här och nu inom ramen för några timmar. På detta sättet så har vi en plan för våra projekt.

Värdiga avslut

Värdiga avslut definierar jag som att jag känner mig sedd, hörd och respekterad. Att jag är komplett med vad som är och hur det gjordes. Det är också viktigt för mig att jag har haft tid till reflektion så jag känner mig säker på att jag är landad och medveten om vad som är och hur det bör göras. Att göra ett avslut där jag känner att jag får energi av att avsluta.

Ett värdigt avslut jag aldrig glömmer

Jag vill dela med mig av några riktigt värdiga avslut som jag har varit med om. En var när min mormor dog för 15 år sedan, hon var väldigt gammal och sjuk och det var dags för henne att lämna detta jordeliv. Jag, min bror, min mamma och två mostrar vakade hos henne under dagen som hon dog. Vi satt allesammans i hennes rum och pratade gamla fina minnen som vi hade haft med mormor, hur mycket som hon har gjort för sina barn och barnbarn.

Mormor var inte vid medvetandet men vi tänkte att hon hörde oss iallafall. Genom att höra oss säga det som fanns att säga så tror jag att hon kände sig respekterad och älskad. När hon dog så var det så fint, stilla och värdigt. Den upplevelsen av avslut är jag glad att jag har fått uppleva i mitt liv.

Knyta ihop säcken

Ofta när jag är på utbildning eller håller utbildning i det som jag brinner för, personlighetsutveckling så avslutas utbildningarna oftast med en erkännande-runda. Alla får möjlighet att uppskatta eller tacka de andra deltagarna för något som dom har upplevt som extraordinärt och värdefullt. Denna metod ger mig iallafall ett avslut med värdighet.

När jag har gjort ett avslut och gärna ett värdigt avslut så känns det så himla bra, jag blir uppfylld av energi och livskraft. Precis den känslan som jag vill träda in i det nya året med; Livsenergi!

Inför avslutet av året

Tillbaka till min avslutsfavorit nyår. Här kommer en rad frågor som jag använder mig utav när jag påbörjar min reflektion inför nyår och dess avslutsarbete:

Vad har gjort mig lycklig i år?
Vad har jag gjort som gör mig stolt?
Vem har jag varit som gör mig stolt?

Vilken insikt eller lärdom fick jag som jag ännu inte agerat på?
Vilka omständigheter har jag lutat mig på?
Vilka personer vill jag tacka och uppskatta, som har varit mitt stöd under året?

Vilka viktiga projekt stängdes och vilka lärdomar tar jag med mig från dem?

Vad har jag gjort och varit som jag inte är stolt över?
Vad har jag ljugit om?
Vad har jag lovat mig själv men inte hållit?

Som du ser så är det bara att hitta på några frågor som du är intresserad av att utvärdera och uppskatta. Alla frågor är viktiga eftersom du gjort både bra och mindre bra handlingar.

Bilder säger mer än tusen ord

Vad jag också gör för att avsluta året är att göra ett collage av mitt år av alla de tusentals bilder som jag tar varje år. Det blir som en årsdagbok men utan ord. En bild säger ju oftast mer än tusen ord. Dessa collage är fantastiskt roliga och värdiga att ha.

Så här gör jag varje år och det ger mig så mycket lärdomar som jag tar med mig till nästkommande år. Det ger mig energi eftersom jag inför nyåret städat och gjort en massa små och stora avslut. Jag hoppas jag inspirerat dig till att prova att göra det samma.

Dela gärna med dig om dina erfarenheter, tankar och idéer kring att sluta och summera året. Kommentera här eller så ses vi i Facebookgruppen Ett rikare liv!
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan