Vision – en för mig helt avgörande faktor för mitt rikare liv

28 augusti, 2018

För drygt fyra år sedan förstod jag att jag i mitt liv helt saknade riktning och en vision/önskat läge om hur jag ville att mitt liv skulle vara. Jag visste inte vart jag var på väg och jag visste inte om jag ville vara där jag var. Jag famlade i mörkret, i många områden. Jag hade i många år arbetat med att ta fram strategier och visioner för olika varumärken, men aldrig hade jag funderat över min egen vision med mitt liv.

Det var när jag satt på första raden på Oscarsteatern och lyssnade på Charlie Söderberg, när han föreläste för Balansekonomis räkning, som han levererade den för mig klassiska metaforen med Alice i underlandet. Hon kommer i berättelsen till ett vägskäl och vet inte vilken väg hon ska välja. Som tur är ligger det en katt i ett träd vid vägskälet och Alice frågar då katten vilken väg hon ska ta. Katten svarar: vart är du på väg? Det vet jag inte, svarar Alice. Vad spelar det då för roll vilken väg du tar? svarar katten.

När Charlie sade den raden:

vad spelar det då för roll vilken väg du tar?

kändes det som att någon tog en stor kanonkula och placerade den mitt i min solarplexus. Det gjorde ont. Där och då insåg jag två saker:

  1. jag hade ingen koll på hur det såg ut i flera områden i mitt liv just då.
  2. jag hade ingen aning om hur jag ville att det skulle se ut.

Mitt dåvarande nuläge

Det första jag gjorde efter den föreläsningen var att anmäla mig till Balansekonomis kickoff för att där få mer kött på benen (läs verktyg och kunskap samt en spark i rumpan) kring hur jag kunde identifiera hur det egentligen stod till i mitt nuläge i livet gällande tid, pengar och energi. Det gjorde jag med hjälp av Rikedomshjulet som det kallades. Utkomsten av det arbetet ledde fram till att jag på djupet insåg att jag var helt tom på energi, därför upplevde jag det som att jag inte hade någon tid alls att göra allt jag ville göra och jag hade definitivt inte tid och energi att ta tag i området pengar som var den huvudsakliga anledningen till att jag hade gått på föreläsningen med Balansekonomi på Oscarsteatern.

Det såg helt enkelt relativt mörkt ut tyckte jag. Och samtidigt fick jag faktiskt en förklaring till varför jag mådde som jag mådde. Efter den kickoffen (heldagen) anmälde jag mig sedan till den längre kursen Du och din ekonomi, där det utlovades att jag skulle få möjlighet att arbeta inte bara med mitt nuläge utan framför allt med mitt önskade läge/min vision samt med verktyg och kunskap kring hur jag skulle kunna förflytta mig från mitt nuläge till mitt önskade läge.

Mitt önskade läge/min vision

Under utbildningen arbetade jag hårt, riktigt hårt faktiskt. Jag var aktiv under de fysiska träffarna. Jag lyssnade med stora öron på alla andra deltagare och på våra duktiga föreläsare/handledare. Jag hade intensiva samtal med de som arbetade i teamet runt utbildningen. Jag gjorde läxorna mellan de olika tillfällena. Om och om igen. Jag var helt slut efter de åtta veckor kursen varade. Och på avslutningen var jag så lycklig att jag faktiskt inte visste riktigt hur jag skulle tacka alla för allt de hade bidragit med till mig de senaste åtta veckorna.

Så vad var det som fick mig att arbeta så hårt, parallellt med mina då två VD-roller i två olika bolag och en hemmasituation med två barn som var 2 och 4 år. Dessutom var ett av de två bolagen i en riktig turnaround-fas. Jo, det var kraften i att jag plötsligt förstod exakt hur det såg ut just då i mitt liv tillsammans med den vision jag arbetade fram under kursens gång. Den ser ut så här:

Jag har tid, pengar och energi. Att göra vad jag vill. När jag vill. Jag väljer själv och valen är mina. Bara mina. Jag har ett rikt och roligt liv. Ett riktigt roligt liv, där min inre, fysiska och ekonomiska hälsa är på topp. Mitt liv är fullt av givmildhet, värme, kärlek och skratt. Ett rikt liv. Mitt rika liv. Baserat på mina egna val.

Vikten av att ha en tydlig vision

Nu hade jag äntligen skapat en riktning i mitt liv. En karta. En målbild. En vision. Ett önskat läge. Kärt barn har många namn. Den vision jag arbetade fram för fyra år sedan är den vision jag fortfarande har som min ledstjärna. Så klart har allt det arbete jag har gjort tillsammans med mina nära och kära, familj, kollegor och vänner, inom flera olika områden, varit det som har fört mig dit jag är idag. MEN, utan att jag hade skapat min vision hade jag inte haft en riktning att arbeta mot. Och då hade jag likt Alice i underlandet inte vetat vart jag var på väg. Då hade det inte heller spelat någon roll vilken väg jag tog.

Med hjälp av min vision kan jag idag, vilket jag också nästan alltid gör, stämma av om dagens varande och görande genererar mer eller mindre tid, pengar och energi. På så sätt kan jag enkelt utvärdera om jag ska göra det jag tänkt göra eller inte. Självklart finns det saker och dagar då jag inte enbart sysselsätter mig med ett görande och varande som är generativt för mig och min omgivning i form av tid, pengar och energi. Det fina är då att med hjälp av min vision kan jag enkelt ta mig tillbaka i rätt riktning. Med andra ord, min vision bidrar definitivt till mitt rikare liv. Utan den vet jag faktiskt inte var jag hade varit idag. Men jag tror i varje fall inte att jag hade skrivit denna artikel och jag tror därmed inte heller att du hade läst detta. Därmed hade jag inte gett mig själv chansen att leva det liv jag vill leva. Här kan du läsa mer om hur jag tänker kring mitt livsuppdrag och min mission.

Hur ser det ut idag då?

Idag är mitt liv mycket rikare än för fyra år sedan. Jag har mer tid, mer pengar och mer energi. Jag tar större ansvar för mina val. Min inre, fysiska och ekonomiska hälsa är inte på topp ännu, men den är i mycket bättre form än den var för fyra år sedan. Mitt liv innehåller idag mycket mer givmildhet, värme och kärlek. Just nu är det skrattet som är mitt fokusområde. Jag älskar att skratta. Och jag gör det lite för sällan tycker jag. Gapskrattar alltså. Du vet så där så att magen gör riktigt ont för att du skrattar så mycket. Mitt liv är rikare idag. Rikare än igår. Och imorgon har jag bestämt mig för att mitt liv kommer att vara ännu lite rikare än det är idag. Och så vidare.

Det vore kul att höra vad din vision är och det kan vi prata vidare om i vår Facebook-grupp Ett rikare liv. Är du inte redan medlem i gruppen så ansök gärna om medlemskap. Vi ses där!
Rikedomspodden #140 – Prylar 3: Lennart & Niklas
Rikedomspodden #138: Prylar 2 – Charlie & Lennart
Rikedomspodden 137: Prylar 1 – Pia & Johan